donderdag 3 mei 2007

donderdag 3 mei

11u

Boekhoutestraat 1b is in de Muide aan de overkant van Sassekaai 45. Een magazijn waar vroeger, vertelt Chris Van Beveren, een firma was die scheepsmotoren herstelde. Schoon gebouw. Er is een bovenverdieping. Alles staat proper. Ter rechterzijde is een tafel over de hele lengte van de muur. Op een schildersezel van het verticale type staat een schilderij in opbouw. De foto is in Rotterdam gemaakt. Interessant. Chris vertelt over zijn fascinatie voor het werk van Beckmann. Dat was na de Kleenex periode. We hebben het over Corot. Op foto zag het werk van Chris er uitermate perfectionistisch uit (foto's van schilderijen zijn problematisch als ge 't mij vraagt), in werkelijkheid zijn het stevig en fris geborstelde doeken die vaak het effect van een studie hebben, dun en transparant aangebracht.
Meteen na de afspraak met Chris rij ik naar de Ekkergemstraat en pik er Florin Buta op. Aan de zijgevel van het huis waar Florin woont bloeit een struikje wilde kamille en er staat een hoog opgeschoten distel. We rijden naar Oudenaarde.

12u50 - Abdij Maagdendale

'Het is wel een prachtige ruimte,' merkt Florin op. We betreden de bovenzaal. Gaaf. De tafel is intact. Er is niets gebeurd. Kauwen nestelen bij voorkeur in gebouwen, dat staat zo in de dikke en driedelige Van Dale. Op één van de vitrinekasten ligt een lading stof en aanverwante uitvergrotingen van moleculaire deeltjes. Het is een kast waarin werk van Sjoerd werd uitgestald.
Florin wandelt om de 50m lange tafel heen en hapert aan de collectie van Nicolas Leus. Hij is niet de enige - enkele van de boekjes werden uit de plastieken omhulsels verwijderd, onder andere de editie van Sensations. Op de cover prijkt een blote dame met borsten die zo dik zijn dat ze gemakkelijk tot kussensloop verwerkt zouden kunnen worden.

De collectie zwartebeertjes, met werk van beroemde kunstenaars, het zijn er acht: El Greco, Hals, Titiaan, Renoir, Goya, Memling, Vermeer, Van Gogh.

Ook van de erotische collectie zijn er acht boekjes.
Het minst opvallende (de cover toont een half ontklede dame die om volstrekt onduidelijke reden in devote aanbidding voor zich uit staart) is een boekje van Peter Kane uit de tweede reeks van EROS (het tweede exemplaar van die edities); Levende lading. Het is een zedenroman en verboden voor minderjarigen. Het boekje werd aangeboden voor de schappelijke prijs van 12Fr.
Van 'Naturisme 52' zijn er twee exemplaren. Hoofdbestanddeel van N°30 is Le naturisme en Scandinavie. Bijkomende onderwerpen zijn Esthétique pratique en Les maladies de la prostate. Het andere nummer is geheel gewijd aan L'élection de Miss Naturisme à l'Ile du Levant.
Sensations is een revue mensuelle. Het gaat om N°51. In Frankrijk werd het te koop aangeboden voor de merkwaardige prijs van 140Fr, in het buitenland iets duurder: 150Fr.
Uit de Mascotte reeks figureren twee boekjes, Nrs 281 en 286. Goedkope edities, 10Fr in België, 90 cent in Nederland. Daarvoor kunt ge het niet laten. Het blad prijst zichzelf aan als 'het humoristische magazine voor heren'.
Er is een editie van Hep - op de cover prijkt een dame in mondaine tenue - en tenslotte ook een exemplaar van Climax, een sex-contactblad voor België en Zuid-Nederland! Het uitroepteken maakt deel uit van de ondertitel.

Van de door Gallimard in de folio-reeks gepubliceerde romans van Patrick Modiano zijn er ook acht: Quartier perdu, Rue des Boutiques obscures (een verwijzing naar La Boutique Obscure van Georges Perec?), Un cirque passe, La place d'étoile, Voyage de nous, Une jeunesse, Du plus loin de l'oubli en Vestiaire de l'enfance.

Er is nog een reeks erotiek. Terwijl de vorige reeks het van de plaatjes moet hebben, gaat het dit keer om de tekst en vooral ook om de kleur van de cover. Het is de 'oranje' reeks. Het boek met EDITH op de cover vermeldt geen andere gegevens op wat beeldmateriaal na. Préludes is een werk van Jean-Pierre Jousson en Michel Bernard. Van Judy Blume is er een zedenschets met de sterke titel WIJFIE. De markantste publicatie is ongetwijfeld die van een zekere Fukwell: Janine and Co. De uitgever staat niet op de cover vermeld: Itus et Fils. Wat de cover wel vermeldt is dat het boek in Parijs uitgegeven werd. Er is een Duitse publicatie. De publicatie is van recentere datum en heeft 'Lust Gewin in der Ehe' als titel - wat me om een of andere reden aan von Braun doet denken. Het is een werk van Rüdiger Boschmann en Günther Hunold.
Van Coup de Foudre figureert een publicatie die toendertijd 35F kostte: ALBUM N°1 - 210 pages d'information sexuelles - les lieux de plaisirs VOS LETTRES - LA SEXUALITE VECUE testes-vous. Les grands textes illustrés érotiques.
De reeks wordt vervolledigd met een werk van Art Khan en E. Martinet: Les initiés - roman photos.

De PARIJS-reeks, ook acht boekjes (net als alle andere reeksen die Leus inbracht) is een mix van literatuur en reisgidsen. Er is de zwartebeertjes editie van een boek van André Maurois, 'Vrouwen van Parijs', met foto's van N. Jesse. Uit dezelfde reeks ook een boek van Jan Brusse, 'Nachten van Parijs', dit keer met foto's van Daniël Prasnay. Uit het aanbod van Gottmer reisgidsen is er de PARIJS stedenwijzer. Er is een Plan de Paris, een editie van Guilmin opgedeeld per arrondissement, het gaat om de publicatie die Bois de Boulogne Métropolitain als doelwit heeft. De Michelingids, jaren zeventig of tachtig, als gebruikelijk in groene uitvoering. Een ander boekwerk heeft als titel 'een volledige gids voor een bezoek aan PARIJS met 117 kleurenfoto's' en toont op de cover een beeld van de katehdraal genomen van de linkeroever. Voor de onbevangen toerist die Parijs voor het eerst bezoekt is dit een noodzakelijke scenografie.
Van Elsevier (in de reeks Elsevier reisgidsen) is er de editie 'Parijs en omstreken met Versailles, Fontainebleu, Sèvres en Chartres'.

16u

Katleen, de suppooste, leest een werk van Ronald Commers: Het Onzegbare en het Onuitsprekelijke.

Geen opmerkingen: