donderdag 28 juni 2007

donderdag 28 juni

14u

Een aantal gebruikelijke handelingen in min of meer gebruikelijke volgorde: poort openen... de puinhoop na de jury van maandag jl. overschouwen... de vloer ligt vol geitenblad... geen idee waar dat piepschuim vandaan komt... stekkers inpluggen... dataprojectoren activeren... stoelen op elkaar stapelen... bar en keuken op orde brengen... afwassen van... reinigen van... de vloer aanvegen met... materiaal opbergen... een kartonnen doos open maken... de stapel catalogi aanvullen...

Bezoekers. De hond Oshk, Kim en Maarten en de oma van Kim, familie.
De schoolbel. Dan Joachim. 'Ik zal eens tonen wat ik bij heb,' zegt hij. Een roest winkelmandje, een pillenkast en een kleine vitrine met mokatines.
Stief vraagt of hij zijn camionette voor de poort mag zetten. Hij is aan het verhuizen.
Dan Quinten De Bruyn en een afspraak om de foto's die hij in Mumbai maakte in de kubusruimte te tonen. We bekijken het werk van Bram. De afstandsbediening doet het niet.
In de mediaruimte zit Joachim in de problemen met het waterpas hangen van de pillenkast. Het werk komt aan de muur vlakbij het barmeubel terecht. Stief is schilderijen aan het inladen, oud werk - 'echt confronterend,' geeft hij toe. Om die oude schilderijen waar hij jarenlang niet naar omkeek weer onder ogen te krijgen, bedoelt hij. Een verhuis is het ideale moment om te schiften.
Na sluitingstijd rij ik naar IPS in de Rooigemlaan. Aan de Heuvelpoort zit het verkeer muurvast.

IPS is een gloednieuwe kunstruimte boven het Internationaal Pers Centrum. Tuur Delodder is één van de initiatiefnemers. Van Bert, de eigenaar van het pand, hoeven ze geen huur te betalen. De bovenste verdieping stond leeg. Ze hebben de boel opgeruimd, de muren proper gezet, alles strak gemaakt. Het blauwe tapijt was er al.
Tento 1 brengt werk van Frances Berry, de vriendin van Tuur, van Mathias - die de eigenlijke aanzet gaf - en van Tuur zelf.
Van Tuur twee raketten of obussen. Hij overweegt een straatproject met die obussen. Van Frances een aantal in stof uitgevoerde duiven: de witte Varkenet, een kipduif en de Nürnberger Swallow zijn er drie van. 'I have all the names in my sketchbook,' zegt ze, 'but I can't remember the names.'
De tekeningen van Mathias stellen kruiden en grassen voor. Ze komen allemaal van het wandelpad vlakbij de plek waar hij woont.
Het gesprek komt op de jury's van maandag en dinsdag en de vaststelling dat KAMP volgend jaar drie keer aan bod komt in het crox-programma, één keer als collectief, twee keer met een solo van een van de groepsleden. Tuur redeneert over de veranderingen die croxhapox onderging sinds zijn tankgarage-project in september 2005. Croxhapox is uitgegroeid tot een experimenteel kunstencentrum. We zijn het erover eens dat het in feite maar beter is dat we in 2005 kapten met het project van Tazro Niscino. Ook Tuur had een déjà-vu gevoel. Eén van de doorslaggevende argumantaties om het project niet te doen was dat Tazro amper op de hoogte bleek van hoe hij het aanpakken moest en voorts ook geen enkele interesse leek te hebben voor meer specifieke elementen zoals het behangpapier of het meubilair waarmee het kamertje bemeubeld hoorde te worden.
Van de diersoorten komen de reuzenpinguïn, de ijsduiker en de vale aasgier aan bod.
Na het ACEC-project had KAMP iets in Vlissingen - het thema toen was een motel - en een project in Eeklo. De titel van dat project was 'Geert' en stelde het geraamte van een prehistorische vis voor.

'De openbare omroep betaalt ons te weinig voor het voetbal' kopt De Morgen op bladzijde 21. Het is een artikel dat je op de sportbladzijden zou verwachten of in de rubriek 'geld & zaken'. Voor De Morgen valt het onder cultuur.
Amos Oz wint de Spaanse Asturiasprijs. Het is een tand die de identiteit van mummie Hatsjepsoet bewijst: 'Een kies die zeker van koningin Hatsjepsoet is, past perfect in de bovenkaak van de mummie.'
Ook vandaag gaat het leeuwenaandeel naar recensies die met pop en rock te maken hebben: Marilyn Manson, Maximo Park, Bart Peeters, Morcheeba, Gossip en Rock Werchter.
Couleur Café brengt gezelligheid in alle kleuren. Voorts een bijdrage over een historische VRT-fictieserie, een interview met regisseur Rieks Swarte en een foto van de oudste ivoren mammoet ter wereld.
Hogeschool Sint-Lukas Brussel, waar naar verluid Jan De Cock afstudeerde, bouwt een klooster om tot open campus.
De sectie actuele kunst beperkt zich dit keer tot een artikeltje over Damien Hirst die van plagiaat beschuldigd wordt.

Geen opmerkingen: