zondag 30 december 2018

pas geverfd

waar boeken gelezen worden

In de trein. Op het toilet. Op een zitbank in het stadspark. In de cafetaria van Antwerpen Centraal. Aan de oever van de Thames. Vroege namiddag. In bed. Op een boomstronk. Net voor het slapengaan. Koortsig. Aan de oever van een bergstroompje. Aan een keukentafel. Net voor het recital begint. Have you read Reading Louï? An Introduction to the Opinions of Louï the Reading Featherweight. In bad. In een trapportaal. Halverwege de trap. Na het verwijderen van de geschenkverpakking. In de wachtkamer. In de loopgraven. Tijdens het draaien van een Road Movie, in de kantine. In Between Acts. In de lounge van het driesterrenhotel. Op een keistrand. In een lijnbus, rechtopstaande pose tussen de ruggen van medepassagiers. Tussen twee gangen door. Aan een straathoek. Rookpauze. Op een zitbank in het Museo del Arte Contemporaneo. Au bord de la mer. Minouche. On Fifth Avenue. Schrijven aan het stuur van de auto kan, lezen niet (omdat je niet hoeft te weten wat je schrijft). Slenterend. In het restaurant, tot de kelner je eindelijk opmerkt, en dan nog anderhalve bladzijde. Natuurlijk, de ideale leeshouding moet nog uitgevonden worden. Vroeger lazen ze staand, achter een lessenaar. Ze waren gewend te staan. Zo rustten ze uit als ze moe waren van het paardrijden. Niemand heeft er ooit aan gedacht op een paard te lezen;¹ Vallend. ga zitten, strek je uit, rol je op, ga liggen. Ga liggen op je rug, op je zij, op je buik. In een stoel, op de divan, op de schommelstoel, in een ligstoel, op de poef.² In het wassalon. NEEM EEN KOFFIE TERWIJL U WACHT. DEZE IS GRATIS!!! In die bakkerij dus. In de cafetaria van Edinburgh Centraal waar aan een belendende tafel iemand voor een schrijfmachine zit. Driemaals daags voor en na het klaarkomen. Op een rotshoogte boven Okanoogan Lake. In de kajuit van een onderzeeër. Achter een struikje hurkend. In het redactielokaal. Voor en na de koffiepauze. In een luchtballon. In een boekwinkel. Op zolder. In een leeszaal. Voor de kachel. In de kachel. In een spiegel. Voor het vuurpeloton. Laatste wens: alles van Musil of alles van Modiano lezen. Op het tapijt in de bestekamer. In een bushokje. Op het terras van La Brasileira. Aan de rand van een geploegde akker. Anderhalve bladzijde in Het recht op luiheid.³ In het rooksalon. Onder de salontafel. In een schuiflade van het bureau.⁴ Aan de piano. In een wegrestaurant. Halverwege het traject. Onderaan de bladzijde.

[1] Italo Calvino, Als op een winteravond een reiziger; Bert Bakker 1982, blz. 5.
[2] Op. cit., blz. 5.
[3] Paul Lafargue, Het recht op luiheid; Arbeiderspers 1974 [Synopsis]; Eerste zin : Een zonderlinge waanzin heeft de arbeidersklasse bevangen van de landen waarin de kapitalistische beschaving overheerst. Deze verdwazing sleept in haar gevolg de individuele en sociale ellende mee die sinds twee eeuwen het droeve mensdom martelen. Deze waanzin is de liefde voor de arbeid, de woedende hartstocht om te werken, [ ]
[4] Godfried Bomans, De avonturen van Bill Clifford; Elsevier 1962; bladzijde 16 : "Als ik zeg: in uw bureau, dan zit hij in uw bureau. Doe het linkerdeurtje open." [ ] "wat deedt ge daar, Dick?" "Ik nam eens een kijkje," verontschuldigde zich de ellendeling.

Geen opmerkingen: