Dat zijn geen cactussen, zei Wim Van Waegeneer, dat is Euphorbia. Dat is de familie van de wolfsmelkachtigen. Dat mag tijdens de winter geen AB-SO-LUUT geen water hebben. De plantjes op het barmeubel bedoelt hij. Hij stak z'n nieuwe publicatie binnen, Ménagerie. Waarover we het hadden? Dat het geen cactussen zijn. Cactussen heb je alleen in Amerika. Dat we het over Obama hadden en The Guardian. Dat laatste had met dat museale project in Bejing te maken. Een echtpaar uit België zou er een museum voor actuele en/of moderne kunst gecreëerd hebben. De Belgische pers ging daar quasi voltallig op af. Niet moeilijk he, ze kregen reis- en hotelkosten betaald. Is wat Fabre doet, een deel van zijn budget reserveert hij voor de perslui. Hij inviteert ze en massa naar Avignon, verblijf- en reiskosten betaald, viersterrenrestaurants, champagne. Dat dat geld van de overheid komt. Dat The Guardian om zelfde reden niet over dat Peking project schreef. Journalistieke onafhankelijkheid en dergelijke, een begrip dat in de bananenrepubliek van de Belgische journalistiek helaas niet aan de orde is. Het getuigt van weinig niveau om het anders te doen. Voor je het in de smiezen had kunnen hebben zit je alleen nog over stront te schrijven. (tip voor de jongens en de meisjes van De Morgen: schrap dat lachwekkende voorzetsel ON tenzij jullie het bij wijze van jeu intéllectuel een troefkaart vinden dat wij ons 's ochtends na het scheren proestend over jullie dagbladvulsel buigen)
Pikken van ideeën, ja, klopt, daarover hadden we het ook. Trouwens, vergeet niet, benadrukt Wim: van alle inheemse wolfsmelkachtigen is er geen enkele een vetplant. 'Geven ze plaatjes uit?', vraag ik. Nee, benadrukt Wim, de wolfsmelkachtigen brengen geen plaatjes uit.
Het gesprek komt op grassen. De meeste grassen, verzucht Wim, zijn aan het verdwijnen. Dat zou met overbemesting te maken hebben. Grassen houden van arme grond. En Thijsse is tegenwoordig geen referentie meer he, de officiële benaming van veel planten is gewijzigd. De komposieten bijvoorbeeld, paardebloem en dergelijke, dat zijn nu Asteraecea.
zaterdag 24 januari 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten