vrijdag 21 september 2012

onbedoeld

1. 'Mensen zijn gek', zegt iemand. In de kliniek waar ze werkt, kwamen ze met een jongen van 10 jaar oud die gescheurde kruisbanden had.
'De mensen zijn altijd gek geweest,' merkt de ander op.
Hoe ze zo'n gescheurde kruisband herstellen? Het vervangproduct wordt van lijken gepikt.

2. Een werk kan goed of interessant zijn, of mooi. Dat is telkens wat anders. Alte Meister van Thomas Bernhard is een interessant boek. De setting is interessant, het uitgangspunt is interessant, het standpunt van de eerste persoon enkelvoud is interessant, de stijlfiguur die Bernhard hanteert is interessant, toch wordt het na vijftig bladzijden zo'n gedram dat de tekst en met de tekst de lectuur in een monstruositeit verandert. Een mooie vrouw kan oninteressant zijn of immoreel, wat haar lelijk en hierdoor in zekere zin opnieuw interessant maakt. Berlusconi is oninteressant. Hij is bijzonder goed in oplichterij, uiterst verzorgd maar zonder stijl en zijn kwalijke kwibuslach, waarmee hij aan z'n tronie van kwakzalver een geposeerde verleidelijkheid probeert te geven, is die van een uit holen opgetrokken monster, maar oninteressant, zonder de afgrond die de gelaatsuitdrukking van Al Capone kenmerkt. Soutine heeft schilderijen gemaakt die op een met drek geboetseerd tafereel lijken, zo afgrijswekkend dat je er alleen van op een afstand naar kijken kan en tegelijk zo interessant dat je er duizelig van wordt. De wegenwerken aan een lokale tweevaksbaan zijn oninteressant en hinderlijk. Het wordt interessant en mooi als je tijdens de file, die door de aanslepende werken veroorzaakt werd, een stapel samengebonden planken opmerkt, wat zo in een museum voor hedendaagse kunst had gekund en hier, aan de wegrand, het onovertroffen grandeur van niet bedoelde schoonheid heeft.
In het dagelijks gebruik is zoveel hedendaagse kunst dat de musea waar de replieken tentoongesteld worden oninteressant werden.

3. Tweedehandseten. Iemand, zegt iemand, die de schotel niet lekker vond, kotst z'n maaginhoud in je bord. Voorgekauwd, lekker.

Een geur van witte chocolade.

Geen opmerkingen: