dinsdag 10 juni 2014

praxis heute


Foto 1. In 1977 kocht iemand, persoon (a), het boek Praxis Heute van Karin Thomas, een editie van DuMont Aktuell, Kunst Praxis Heute, Eine Dokumentation der aktuellen Ästhetik von Karin Thomas, Verlag M. DuMont Schauberg 1972. Misschien studeerde de persoon in kwestie, die de editie kennelijk in De Sleghte aangetroffen moet hebben, toen aan de Akademie of aan Sint-Lucas. Sloot het aan bij de lessen van Gilbert De Roeck, van wie ik me herinner dat hij indruk maakte? Praxis Heute kan ook alleen toen aangekocht zijn, net voor het uit de rekken verdween.

Foto 2. Op de achterzijde van de titelpagina is met zwarte inkt een strook aangebracht die samenvalt met de zwarte strook bovenaan de titelpagina. De zwarte inkt, die op de achterzijde van de titelpagina na verloop van tijd heel erg dun werd, zo dun dat fracties van het oorspronkelijke schrift zichtbaar werden, had kennelijk geen andere bedoeling dan wat er stond definitief uit te wissen. Aangebracht op beide zijden van de titelpagina wiste het zwarte balkje de informatie die zich op de voorzijde van de titelpagina bevond, ongetwijfeld de naam van de persoon die zich de editie had aangeschaft, niet het jaartal, wat om een of andere reden in het oorspronkelijke handschrift leesbaar bleef, aan de achterzijde afgewerkt met een vrijwel identiek zwart balkje. Iemand had de naam van de student die het boek kocht, laten we die student persoon (a) noemen, aan beide zijden met inkt uitgewist. Laten we de ander persoon (b) noemen. Persoon (b) had de moeite genomen om de naam van persoon (a) aan beide zijden van de titelpagina met inkt uit te wissen.

In 2001, toen persoon (a) Praxis Heute aantrof in het boekenrek van persoon (b), dacht ze eerst nog, naïef, dat persoon (b) zich in 1977 net als zij Praxis Heute van Karin Thomas aangeschaft moest hebben. He, wat een toeval, dacht ze. Toen ze het exemplaar uit het boekenrek lichtte, viel meteen op dat het net als het exemplaar dat zij ooit had gekocht uiteengevallen was. De gelijmde band was uiteengevallen in een bizarre hoeveelheid aparte stukken.
Ze sloeg het boek open, zag dat het om het exemplaar ging dat zij zich had aangeschaft.

Persoon (b) had met zwarte inkt alle informatie gewist die naar persoon (a) verwijzen kon, op het jaartal na, 1977, in het handschrift van persoon (a). De vervalste editie had hetzelfde jaartal maar het jaartal in een ander handschrift, dat van persoon (a). Persoon (b) had haar niet alleen het boek maar ook de geschiedenis en de betekenis van het boek afhandig gemaakt.

Geen opmerkingen: