dinsdag 22 september 2020

[ ]

MAATZ monosyllabisch moment In Chassigny ga ik linksop van de departementale weg nummer 67 af. Chassigny bevindt zich halverwege Longeau-Percey en Champlitte, op de map die ik voor me heb is Longeau-Percey het meest noordelijke, Champlitte, regio Dijon, een meer zuidelijk gelegen aandachtspunt. Maatz, in de Routier Michelin uit 2009 heeft de tweede a een hoedje, is vijf kilometer van het kruispunt verwijderd. In de geul van de berm, een berm met grassen, zuring, paardenbloem, weegbree, om de meest herkenbare en voor de hand liggende gewassen te noemen, ook rolklaver, kleefkruid, is een horizontaal aangebrachte, houten constructie die bedoeld lijkt om de plaatsaanduiding overeind te houden. Er is geen spoor of verwijzing naar een andere, minder zichtbare bedoeling. Op het terrein dat zich rechts van het monosyllabische monument bevindt is iemand bladeren aan het harken. Er is een kleine hoeve.

GRAY 16h15. Bourgogne Franche-Comté. Zon. Een brug over een diepte zonder rivier. Bladeren, onkruid. Druk verkeer in beide richtingen. De avondspits komt naderbij. Achter het witte, manshoge muurtje is een spoorlijn. Een trein dendert over het traject. Stapelwolken. Schaduwen geeuwen over het wegdek. Een bord met de mededeling VOUS N'AVEZ PAS LA PRIORITE.

CULT Departementale weg van Gray naar Besançon. Vlak bij die weg. Okergele stoppelvelden, glooiingen, bos aan de rechterhorizon. Kraaknette berm met houten pallissade, keitjes, geen gemors, hier en daar een boerderij, een groep woningen, alles nieuwbouw. Boven het naambord staat een indrukwekkend wolkmassief, alles in tegenlicht. Een jonge snaak met rugzak, smartphone en mondmasker komt aanstappen uit de richting van het dorp, komt langszij, staart de hele tijd door naar het schermpje van het digitale apparaat en verdwijnt weer, naar me voorkomt zonder naar de auto met vreemde nummerplaat omgekeken te hebben.

A Bay un pont coupé. A Cheveney un cabinet d'ortophonie. A Marnay des occasions Peugeot. A Recologne des trucs de toutes marques. A Dampierre et à Orchamps des maisons et des jardins de caractère. Un chemin de fer, des vaches, des paysages comme dans un pièce de théâtre, genre comédie bucolique. Nougé.

Geen opmerkingen: