boven Robertville - Vue du Barrage. O. Préaux et Cie, Ghlin. William S. Burroughs on a note by John Wheeler: 'How could it exist for him until he observes it? But he also has to pin it down, record it on some instrument or other. In order to get itself observed and so to exist, the as yet unconceived instance or being must exert a measurable effect. It does seem that these physicists go to some effort and expense to state what seems obvious. How can you measure something that occasions no effect on anything?' [My Education, p. 11; Penguin Books 1995] Het impact van de stuwdam is enorm. Wat we de binnenzijde van het bouwwerk zouden kunnen noemen, die zijde waar zich het stuwmeer bevindt, was er niet voor op de Warche een stuwdam gebouwd werd [decreet hierover in 1924, de werken starten eind 1925], en rond de eeuwwisseling had ook helemaal niemand zich de watermassa van le Lac de Robertville kunnen voorstellen waarin de Warche net op die plek veranderen zou, op de foto achter de hoge, betonnen rug van de stuwdam. Recente foto's geven aan dat dicht bijeen staande dennen de heuvelkam veroverden. Het grijze huis, met een bescheiden en elegante stijl die verwant lijkt aan de woningen van het cortile di via Fondazza, die Giorgio Morandi vanuit zijn werkkamer kon zien, of die van La strada blanca uit 1941, verdween. Ook het wegje ernaartoe, op de foto verscholen tussen struikgewas en jonge aanplant, verdween. De barak halverwege de kloof evenwel en de steile zigzag bleven min of meer intact.
onder Kwaadmechelen. Veilig fietspad. Rode postzegel van 7F afgestempeld in Hasselt. Datum onduidelijk: 10-183-18. Geadresseerde: Kapoentjeswedstrijd, Forelstraat 22, 9000 Gent. Hoge bomen vangen veel wind, staat er, in profijtig handschrift. Of het een winnend antwoord was, is niet bekend.
boven Blankenberge. La Plage. Strand. Een editie van Thill uit Brussel. De kledingdracht op de promenade suggereert eerste helft jaren vijftig en een tussenseizoen. De flat voorin zorgt voor een opwindende invalshoek, waarbij niet helemaal duidelijk is of het onschuldige kiekje struikelt over een misschien niet werkelijk als zodanig bedoelde kadrage of, en ik voel wel wat voor de tweede optie, aan een meesterlijke slordigheid te danken is.
boven Blankenberge. Kerkstraat, Rue de l'Eglise. Rode postzegel van 1F. Datumstempel onduidelijk. Een 23ste juli eind jaren vijftig of begin jaren zestig. Interessant detail: naam van de geadresseerde, iemand die in Sint-Amandsberg woonde, met blauwe stift onleesbaar gemaakt. Aangetroffen in een brocante. Mysterie: ook de naam van de persoon die het kaartje verstuurde is uitgewist. Let op de rechts in het straatbeeld geparkeerde auto's...
onder Blankenberge. Kerkstraat, Rue de l'Eglise. Postzegel van 6F met profiel van Koning Boudewijn, afgestempeld in Blankenberge op 9 oktober 1978. Hanenpoten. Geadresseerd aan iemand die in Moerbeke-Waas woont: De groeten uit Blankenberge van uw zuster en schoonzuster, Claudine of Claudia. Verrassende wending. Twintig jaar na de nachtelijke momentopname zijn er geen auto's in het straatbeeld. De Kerkstraat is gepromoveerd tot wandelstraat. Hotel Du Lion d'Or is een uithangbord kwijt en Pilsor Lamot is gechangeerd in Stella Artois, behalve op dat ene uithangbord helemaal bovenaan links. Lamot, herinner ik me, spraken we uit met korte o en een forse t aan het eind. Cine Colisee, in het nachtelijke tafereel ter rechterzijde, ontbreekt in het dagtafereel. Gestolde vluchtigheid. Hotel Restaurant NORMANDIE sloot de deuren (de rode H op het gele embleem is verwijderd). Wat niet veranderde: het afval in de straatgoot.
boven Interlaken. Geen postzegel. Stempel met volgende mededeling: UNSPUNNEN 5./6. SEPT. 1981 TRACHTEN-UND ALPHIRTENFEST. Vanwege Solange en Bertha.
onder Dinan (Côte d'Armor). La gare. Zo op het eerste zicht staat het station niet op de foto. Rode postzegel van 2F, met een classicistisch profiel van Marianne, afgestempeld in Dol de Bretagne op 18 september 1984 en geadresseerd aan iemand in Merelbeke.
boven Kopenhagen. Fisktorvet, Gl. Strand. The Fishmarket at Gammel Strand. Der Fischmarkt am Gammel Strand. Rode postzegel met portret van Carl Nielsen, afgestempeld in Horsholm op 28 augustus 1965. Een stempel met de mededeling Skonhed og Romantik. Noteer de publieke functionaris links voorin, dirigent van het grootstedelijk orkest: He stomkop, waar rij jij naar toe, je moeder woont die kant op!
onder Dinant. Serienummer 965. Grijsblauwe postzegel van 1F50 afgestempeld op 22 mei 1970. De foto was toen al antiquarisch.
boven Roquetas de Mar (Almeria). Groene postzegel met driekwartprofiel van de Spaanse koning afgestempeld op 1 augustus 1991. In Roquetas de Mar zorgen de flats voor het gewenste tafereel.
onder Oostende. Kursaal. De naam van de Antwerpse architect staat vermeld: L. J. Stynen. Afgestempeld in Middelkerke op 6 juli 1963 en verstuurd naar iemand in Melle.
boven Oostende. Hotels op de Zeedijk. Hotels sur la Digue. Echte foto - Photo véritable. Geen postzegel. Nadruk verboden.
onder Marseille. Wat overigens alleen op de voorzijde vermeld staat. Op de achterzijde een groene postzegel met het profiel van Pasteur en twee stempels, een ronde, centraal bovenaan, dikke inkt, goed leesbaar: Marseille-Gare, Bches du Rhone 22 XII 928, en een schuin op de postzegel geparkeerde, rechthoekige stempel: Marseille porte de l'orient sa mer son soleil son ciel bleu. Gekke brug boven de havengeul. Ondertekend door het hele orkest, Papa, Maman, monsieur Jacques, Bonne-Maman, Franzi, tante Jeanne, nonkel Alfons, nonkel Henry en nonkel Gust.
boven Paris (XIXe). La canal de l'Ourcq. Een editie van J. Godneff, 193 Av. J-Jaurès, Aubervilliers. Veritable photo au bromure. Reprod. interdite. Geen andere bijzonderheden.
onder Flawinne : Panorama. Edition Anouk.
zaterdag 23 september 2017
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten