dinsdag 11 februari 2020

42

Vroeg uit de veren. Koffie. Niet aankleden, naakt. Meteen in het atelier aan de slag. Nr 1027. Zorgwekkend. Gisteren had het schilderij een saturatiepunt bereikt, het zag er goed uit, het stond, het had zich opgericht, de diagonaal tussen A., B. en C. beviel me,

   A. een kleine zwart-witfoto, het kiekje van een dame in buitenkledij, jaren vijftig, late zomer,
   B. Eva (een krantenknipsel),
   C. de ansicht met het portret van Mademoiselle Dobigny,

en onder die diagonaal het massieve volume van twee boekenstapels, met Cézanne in een van de hoofdrollen, het boek van Julius Meier-Graeffe, en Uccello onderin. En dan liep het opeens toch weer fout.

(een krantenknipsel), zegt de jongedame aan het loket. Eén formulier, twee handtekeningen. Alleen als ze in het hoorapparaat hoest, geeft ze aan met wie de ander te maken heeft, (een krantenknipsel).
In Luca spring ik eerst op het secretariaat binnen. Ik overhandig het formulier. Dan naar de derde verdieping.

Je kan je ook zo voorstellen dat het net interessant is om de studenten niet te belasten met iemand die nadrukkelijk alleen met verf bezig is.

Vijf tomaten. Kokend water. Het pellen van de tomaten. Een kookpot. Olijfolie. Het toestel op 8. Hitte. De tomaten in min of meer gelijke delen snijden. Portugese olijfolie. Die van Pete. Fruitig. Een geur van van van. Een zoete geur. De tomaten gaan in de kookpot. Knoflook en peper toevoegen, versgemalen zwarte peper, zout, zeezout, rozemarijn. Alles vers. Water opwarmen in nog een pot. Een halve courgette, er is alleen maar die helft, herleiden tot dunne schijfjes. Dit aan de tomaat toevoegen. Dank u. Mierikswortel toevoegen. Vers. Alles vers. De wortel die op dat ene plekje hagelwit wordt. Kookt het water al? Nee. Even heen en weer tussen keuken en werktafel. Met een houten lepel in de kookpot roeren. Ik haal de mixer uit een schuiflade, plaats de kookpot op de plankenvloer, een matje onder de kookpot, alleen daar is een stopcontact, toen ze het voltage aanpasten vier jaar geleden hebben ze er in de keuken een rommeltje van gemaakt, met de mixer had ik dwars door het fornuis een gat in de muur kunnen boren, en de tomaat tot borrelende lava herleiden. De pot met lava op de kookplaat, dimmen van het vulkanische potentieel, het water kookt, linguini toevoegen, roeren, zout toevoegen.

Geen opmerkingen: