De katten water geven, gamander en salie de brokken.
Het dorpje zoeken waar Steurbaut en Coene een op Cooder variƫrend duet ten beste geven. Vlakbij Pilzen, had Coene gezegd. Ze hadden de reisroute bijgesteld, zouden in het noorden de grens met Polen volgen en zo via de Karpaten zuidwaarts rijden. En dat allemaal voor een viool.
In het door Snijders zo fel bejubelde Natuurdagboek van Nescio staan dit soort notities:
6 Juni. Woensdag. Tegen den avond naar de hooge brug over het Merwede-kanaal (fiets). Mooi panorama, met wolkenlucht.
Een dag later - 7 juni. Donderdag. - noteert Nescio: In den laten namiddag op de fiets over Zeeburg naar Schellingwou. Durgerdam en Kinselmeer. Warm en zonnig. Mooie zonnige verlatenheid over het land, mooi zeetje.
24 juli. Vandaag. 's Namiddags met de fiets via de Nederkouter naar Sint-Jacobs. Kouter en Veldstraat. Gore mensenmassa, ik kots, braak, ruk het petje van het schedeldak van een vadsige zielepoot. Vochtig en warm, onweerachtig. Prachtig hoe ik dat dametje het nakijken geef, ze zeilt over de stoeprand, belandt op het tramspoor. Fietser wijkt uit, laattijdig, tuimelt over de dame. Mooi zootje.
De 8ste juni, een vrijdag, is Nescio met Bob in een tram naar Monnikendam gereden. Ze hebben wat met een bootje gevaren, heen en terug naar de Marken waar ze op een veiling rondliepen en in de Kerkbuurt met een dooie geconfronteerd werden. 's Avonds fietst hij ook nog naar de Zuiderzeedijk.
Grote delen van het Natuurdagboek zijn meteoreologisch: zon, wind, regen, wolkenvelden. Uit wat rest valt af te leiden dat Nescio de hele tijd door tramt, fiets, treint, wandelt en zich soms in een auto naar een of andere plek begeeft en gedurende dat hele traject niet persoonlijker wordt dan 'Volop zomer.', 'Langs Gaasp naar huis.' en 'Zon tintelt goud op glas van het Muiderslot.' Laatste zin geeft aan hoe je dit dagboek lezen moet, je zit aan de rand van een sloot, graaft met beide handen in de modder, iemand heeft je verteld dat daar een goudmijn is. Het gaat niet om de goudader, want die is er niet. Met je handen in de modder zitten, daar gaat het om.
zondag 26 juli 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
even ter verduidelijking: het gaat hier niet om een ordinaire viool, doch om een cobza.
Prachtig, dit Natuurdagboek van Nescio. Ook een favoriet van mij.
Een reactie posten