maandag 25 juli 2011

boeken

Op de schoorsteenmantels in de crox-residentie, twee schoorsteenmantels, zwart marmer, eentje voorin, eentje achterin, voorin met uitzicht op een uniek zoetwaterbiotoop en op het raamkozijn een potplant die betere tijden gekend heeft, staan in totaal 51 boeken. Het waren er 50. Het zijn er 51 geworden. Mottel en Shea hebben de rolgordijnen voorin kapot gekregen en Julie liet een boek in de residentie liggen, waarover ze later zei dat het een cadeautje was. Geschiedenis. Zo begint het.
Ilse Ermen is op visite. Van Ryssen en Ermen zitten aan de blauwe plank, ik noem het geen tafel, een plank is een plank, ze nemen wat papieren door en ik noteer de boeken.

De hoop van Pandora, Stefaan Van Ryssen.
Choices, Welfare and Measurement van Nobelprijs economie Amartya SEN. Om twee redenen een verbijsterend boek: bijzonder interessant en tegelijk zo goed als onleesbaar.
The Green Imperative, Victor Papanek.
Gods in the Bazaar, Kajri Jain. Met plaatjes van hoe goden afgebeeld werden.
100 Siuolaskiniu Lietuvos, een uitgave van Dailinnku. 100 Litouwse kunstenaars, dat is wat er staat.
Thud! van Terry Pratchett.
De sfinks op de belt van Willy Spillebeen.
Van Mario Livio, die onder andere Is God a Mathematician en The Golden Ratio schreef, ontdek ik op Google, is er The Equation That Couldn't Be Solved. Dingen waarbij ik me voorstel dat het voor Van Ryssen net zo spannend en opwindend is als een crimi van Raymond Chandler.
Kotler's Marketing for nonprofit organizations, 2d edition.
Bicycling Science van een zekere Wilson, de 3de editie.
Designing Sociable Robots van Breazeal.
De divan, een toneelstuk van Manuel Van Loggem.
Geen seizoenen als vroeger. Zo op het eerste zicht geen andere info op de rugsnede.
De labiele stilte, van Daniël Robberechts. Daar sta ik even over na te denken. Ooit, dat moet in 1991 of begin 1992 geweest zijn, hadden we contact met Robberechts opgenomen. We vroegen ons af of hij zin zou hebben om iets over croxhapox te schrijven. Dat weet je zelden op voorhand, zoiets.
Xantippe van Paul Lebeau. Tik ik in op Google: indringende probleemroman, staat er.
Langzaam naar het zand van Walter Haesaert.
Dan twee delen Jongens en Wetenschap, 5 en 12, met een gemene en triomfantelijke glans over de cover.
Honorens Honoré. Daarnaast Ballenjongen van Filip Joos.
Van Karel Jonckheere Met Elizabeth naar. Over het tweede deel van de titel kleeft een sticker. Ik sla het boek open. Het gaat om een omnibus. Er staat: Met Elizabeth naar de golf. Op de kaft, vooraan, is een afbeelding van de zeemeermin van Kopenhagen.
BANCO van Henri Charrière, die, als het dat is wat het woord tussen haakjes bedoelt, ook de auteur van Papillon is.
The Atlas of Climate Change van Kirsten Dow & Thomas E. Downing, en Diversity and the rain forest van Terborgh. Over het regenwoud is er straks nog eentje.
Karen Armstrong en A History of Jeruzalem.
The Collins Compact. In omvang gelimiteerde versie van de Collins Cobuild dictionary.
Guide du fromage.
Partie's, a guide to succesful party giving, edited by Maggie Black, en Van wei tot wijk. Dat is wat zich op de schoorsteentafel voorin bevindt.
Achterin begint het met het boek dat Julie August in de crox-residentie liet: Das Gleichgewicht der Haie, van S. Fischer. Daaronder, het boek van Fischer ligt bovenop een horizontaal gerangschikte stapel, Mining The Web, Cinema E Video, MUSIC, een editie van Hamlyn en The Roman Empire.
The Unbound Prometheus, Technological change, 1750 to the present.
Riding the Waves van Leo Beranek. Google vult aan: Leo Leroy Beranek (born September 15, 1914) is an American acoustics expert, former MIT professor and a founder and former president of Bolt, Beranek and...
Naast Beranek iets van iemand die Adams heet: Winter Music.
Applied General Systems Theory, by Van Giggch. Jezusmariajozef, waar heeft ie die naam vandaan: Giggch.
Le Château des Belges, iets van Renée C. Fox.
Der Prix Ars Electronica 93 en, ter rechterzijde, het begon links, gaat rechtsop, Esthétique marxiste et actualité.
Vulture Biology and Managment in Art, V2_NAI Publications en Javascript Essentials.
Van Marshall G. S. Hamilton The Venture of Islam 1: The Classical Age of Islam.
Experimenal Cinema, David Curtis.
Iets van Simone de Beauvoir: De tweede sexe, deel 1.
Night Frost van R. D. Wingfield en, opnieuw ter rechterzijde, Ilium, van Dan Simmons: Sets the standard for SF in the New Century. Misschien haal ik wat dingen dooreen, uit de notities blijkt dat Night Frost net zo goed van Dan Simmons had kunnen zijn en bij Ilium staat ook nog Peter F. Hamilton vermeld.
Van Havelock Ellis: Psychologie van de sexen. Waarna de reeks afsluit met Global Marketing, by Douglas Lamont. En dan blijft de vraag: wie, van de vele residenten, heeft ook daadwerkelijk een van die boeken aangeraakt, sloeg Night Frost open en las een halve pagina, of ging liggen, met een zucht van triomfantelijke vermoeidheid.

Ilse is er in geslaagd om contact te maken met Claire. We rijden naar het woonerf.

1 opmerking:

Night Frost zei

En we rijden naar het woonerf, daar waar we lettertjes kweken en hen kunstjes aanleren.... Eindelijk contact met clair !