vrijdag 26 mei 2017

plekken

Gaasbeek. Kasteel van Gaesbeek, bij Brussel. De gevangenis (Toren van Lennick). Toegankelijk op Zondag, Dinsdag en Donderdag. Het staat er ook in het Frans: Château de Gaesbeek, lez-Bruxelles, La prison (Tour de Lennick), Ouvert les dimanche, mardi et jeudi, Monopole du Château, Tous droits réservés. Reeksnummer 23. Een foto uit het interbellum. Geen postzegel. Niet verstuurd. (W. G. Sebald, Austerlitz blz. 29: En ik herinner me nu ook weer dat ik mij, toen ik verder de tunnel in liep) De betekenisoverdracht, klem in een vaginale accolade, ( ),
Marchienne. Bateau-chapelle. [Kapelboot] Edition De Mario, Yvoir. Photo véritable, printed in Belgium. Geadresseerde: Eerwaarde zuster Hildegonda, Klooster Kindsheide Jezus [met e], Oostacker (Lourdes). Genegen groeten, Liesbeth. Verstuurd op 5 september 1965. / Enige ogenblikken later:
Marchienne. L'Ecluse. De editeur is Librairie Moderne à Marchienne. Geen andere bijzonderheden.
Burg Vogelsang. Verlag Foto Mertens-Saurbier, Gemünd/Eifel, Ruf 265 - Nr. 8. De foto deed me denken aan de cover van de Nederlandse vertaling van Luftkrieg und Literatur, vertaald als De natuurlijke historie van de verwoesting (W. G. Sebald, De Bezige Bij 2008), waarvan de eerste zin, nu ik het boek open heb kan ik net zo goed nog eens die eerste zin lezen, waarvan de eerste zin luidt, Het is moeilijk om ons nu de omvang van de verwoesting van de Duitse steden in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog ook maar bij benadering voor te stellen, en nog moeilijker is het om na te denken over de verschrikkingen die met deze verwoesting gepaard gingen. De gelijkenis is frappant. De ijzingwekkende omvang van Burg Vogelsang doet me om een of andere reden ook aan Borges denken, aan de Borgesbibliotheek waarvan het een schaalmodel had kunnen zijn. (Het onmetelijke heeft genoeg aan een luciferdoosje, aan de blinde muren van een schijthok, het eindeloze aan een millimeter. De eeuwigheid is een moment.) Links voorin: de voetstappen van Robert Walser.
Blankenberge. 7. La Gare - De Statie. Afgestempeld op 8 september 1948. Geen postzegel.
Merksem. Moederhuis en Kliniek Sint-Bartholomeus. De geadresseerden wonen in de Onteigeningstraat te Zelzate. De Dubbeleagendalaan, Omgehakteboomstraat, het Achterpoortje, Vernietigd landschap, weg.
Merksem, 14 mei (postzegel en jaartal ontbreken). Beste Familie, Zoals afgesproken was waren wij dus zinnens de sinxendagen U te komen bezoeken. Maar wij hadden er niet aan gedacht dat Stella dan naar de communiefeest moest gaan van Lizette. Dus zullen wij ons bezoek tot later moeten uitstellen. Hoe is het nog met U allen en met U, E. Frieda. Wij hopen het allerbeste. Met ons en mijn ouders is alles goddank goed. Vele kussen voor u allemaal, Uwe nicht, Jeanne.
St-Georges-de-Rennes (Rhône). Vue générale aérienne - Cité ASTRA. Een groene postzegel van 1,00 franc met een beeltenis in zijaanzicht, rechtsop kijkend, van het Franse schoonheidsideaal. Afgestempeld te St-Georges-de-Rennes op 22 september 1979 en geadresseerd (tegemoetkomend aan) Mejuffrouw K. Dolfijn, die op dat moment in Antwerpen woont, in de Koningstraat op huisummer 19. De gebruikelijke portie eeuwigheid met vervaldatum; na gebruik het dopje goed aanschroeven. Lieve Zus, We zitten volop in de wijnstreek. Ik denk aan de "Moulin au vent" van de Monroe. [hanenpoten, er zou bijvoorbeeld ook iets als Moemoe kunnen staan] Het weder was heerlijk, 32°. [zonder komma in het origineel] Maar vandaag is bar koud (de gebruikelijke wending, waarop Perec in Deux cent quarante-trois cartes postales en couleurs véritables met zijn al net zo gebruikelijke panache tot in absurdum varieert: J'ai pris un de ces coups de soleils, On est rouges commes des coqs mais c'est quand même chouette, On est tout un tas de potes à lézarder sur le sable, On pense à vos coups de soleil!!!); spijtig [echt jammer] voor onze pick-nick. [en het is nog niet gedaan] Het slapen gaat niet al te best - dat komt wel. Tot binnen een 12-tal dagen! Dikke kussen. De vervaldatum zit in de bijsluiter.
Puurs. St.-Pieterskerk [17 eeuw). Echte foto. Gedrukt in België. Geen andere bijzonderheden.

Geen opmerkingen: