donderdag 19 oktober 2017

donderdag 19 oktober

Napels geel.[a] Modieus. Napels en Indisch geel.[b] Geen woorden verspillen aan jeugdsentiment. Agatha kruimelt. Zizek, Shakespeare, Pasolini, Benjamin, gifmengsel of olievlek. Megawijs. Ze hadden Othello gezien en toen het afgelopen was fuck.[c] Bladeren van iep en wilg kleven aan de binnenrand van het water. Auckland. Op donderdagavond is het altijd [1] donderdagavond, [2] spaghetti met aardappelpuree, [3] flyers ronddragen. Industrieel ingenieur is een project met toekomst. Wat voor herinneringen had een nog niet in eten met mes en vork geoefende foetus gehad kunnen hebben. Geformateerde moederkoek.[d] Pechstrook. Een van de vragen betrof de eerste Chinese dynastie, waarna iemand over Ho Chi Min begon.

[a] Napels geel is een oxide van lood en antimoon. Het is een bleke kleur. Napels geel staat bekend als een van de oudste pigmenten. In Italië wordt het pottenbakkersgeel genoemd, giallo de vasari. Het is de kleur van witte chocolade en Javaanse jongens. Giftig. Zou sinds eind twintigste eeuw niet langer als zodanig verkrijgbaar zijn. Naples foncé extra van Oudt Hollandt is een van chroom afgeleide variant, Chrome Titantae PBR24, chroomantimoontitaangeel. Het is deze variant die recent opdook in het werk van Johan De Wilde. Roest. Een op het eerste zicht aan Indisch geel verwante kleur./ Het oude, niet langer verkrijgbare Napels geel (het wordt alleen nog, lees ik ergens, in kleine voor restauratie bedoelde hoeveelheden geproduceerd) is verwant aan vanille. Aan rijstpap. Aan pudding. Aan hoeveboter. Aan de covers van Gallimard nrf, edities zoals Le Savon en La Table van Ponge & Exercices de Style van Queneau. De bladeren van ratelpopulier zijn witter of geler. Aan stokoud papier, aan zon op duinzand.
[b] Giallo indiano, PY 183. Indisch geel is urine van koeien. Indische koeien./ Indisch geel kan worden verkregen door jonge mangobladeren aan koeien te voeren. Als gevolg hiervan wordt hun urine dikker en geler. [natuurinformatie.nl]
[c] O, sir, content you:/ We cannot all be masters, nor all masters/ Cannot be truly followed. You shall mark/ - De eerste scene. Iago in gesprek met Roderigo. Retoriek van het politieke discours.
[d] solo la Lingua: che i primi affanni/ di un bambino, le preumane passioni/ già impure, non esprimeva. E poi/ quando adolecente [Pier Paolo Pasolini, Roman Poems, p.62; City Lights 2005]

Geen opmerkingen: