dinsdag 17 oktober 2017

een verzameling

gazon Herfst, met voorsprong het seizoen om gras te zaaien. Eerst wat ze de eenjarigen noemen verwijderen - wieden, vrijmaken van de bodem. Dan zaaien. De instructies op de doos met zaaigoed volgen of de instructies negeren.
geluid Het geluid van een ambulance is een irritant, is een ziekelijk geluid. Het vergiftigt de atmosfeer. Vervang door: Het geluid van een boormachine, het geluid van een radio, het geluid van een bromfiets, het geluid van een menigte.
geluk Ongeremd vs ongewenst geluk.
geometrie Tegenwoordig ga ik vaak tot twee keer per week naar een cafe waar ze een vegetarische dagschotel serveren en achterin, in een aparte ruimte, een biljarttafel hebben. Ik wacht niet op de tegenstander, die net iets te vaak een al te makkelijke prooi is, speel de partijtjes a due voci waarbij ik me, net alsof ik eerst de spelregels met de ander doornam, aan de certitudes en spelregels hou zoals ik het ooit in Pub Terral, calle Pedro de Toledo 2, geleerd heb, waar ik na amper twee maanden leerschool makkelijk iedereen van tafel speelde. Soms zeg ik wel eens dat mijn grootvader van vaderszijde, die net als de grootvader van moederszijde Theophile heette, Phil de Onthoofde en Phil de Metser, die van vaderszijde was de metser, de biljartkampioen van Nevele was (zoals wel vaker voorvalt is dit een lichte overdrijving: ook in andere café's aan het dorpsplein werd gebiljart, hij was de kampioen van dat ene café, een café met ruiten die op het dorpsplein gaven waar we in 1984, laat op het jaar, in een halve boog om het plein achter de lijkwagen aanstapten en iemand die toen net z'n eerste succesjes als karikatuur had akelig onbenullige grapjes maakte) - waarmee ik een genetisch verband suggereer: hij kon het, dus ik kan het - logischer is: iedereen die het vaker doet en het in de vingers heeft (het in de vingers heeft en ook de valstrikken doorziet, waarbij de belangrijkste en meest technische hindernis ongetwijfeld het beheersen van de witte bal is) gaat na verloop van tijd sluwer en efficiënter om met de premissen van het spel: Witte bal op korte zijde over totaallengte biljarttafel met een smalle hoek zonder effect, droge tik, op een bal die tegen de rand aanligt en millimeterprecies parallel aan de groene tafelboord naar het gat rolt. Binnen. Witte bal op gestreepte bal, die tussen drie vier andere ballen ligt, smalle hoek op de lange zijde en overhoeks in het middengat. Gaaf. Lekker.
knip Vlak bij het met gemeenschapsgeld gerenoveerde herenhuis is de circulatieknip weggehaald. Voortaan kan al wie over een vergunning beschikt het brugje nemen.
lekker Schaapachtig lekker is het om te schilderen, dus is het ook wel gek dat ik zo veel tijd neem om het niet te doen. Maar het is ook een hels karwei, iets waar ik niet teveel bij nadenken mag. Als het om wat voor reden ook opeens belangrijk of nuttig zou zijn, bijvoorbeeld omdat iemand een schilderij van me kopen wil, of omdat ik schilderijen moet maken die al verkocht werden, zoals auto's en ijskasten waarvan je op voorhand weet dat iedereen er wel eentje hebben wil, zou ik ongetwijfeld niet tot schilderen in staat zijn.
middernacht Aangename avond. Zachte temperatuur, een vol terras, geen zuchtje wind, exact als het begin van Les yeux bleus cheveux noirs, Pas un souffle de vent. Et déjà, étalé devant la ville, [ ] entre la nuit rouge du couchant et la pénombre du parc, [ ] Softe fifties jazz, geroezemoes. Reizen... Om wat te doen? De wereld veroveren, een wereld die al veroverd is. In de voetsporen treden van modieuze veroveraars, delinquenten, miljardairs, voetsporen van missionarissen, van bankiers, voetsporen van schrijvers en moordenaars. [ ] Ils sont tous là à faire de la chaise longue/ Ou à jouer aux cartes/ Ou à prendre le thé/ Ou à s'ennuyer [ ] La nuit quand tout le monde est couché les fauteuils vides/ alignés sur le pont ressemblent à une collection de squelettes dans un musée [Blaise Cendrars, Passagers; Au coeur du monde, p. 86-87; Gallimard 1947]
mode Opletten met wat modieus, met wat gedemodeerd genoemd wordt. Sontag, Gainsbourg. Qui est in, qui est out. Blaaskaakplatitude van gereformeerd [geüniformeerd] blasé-paapsel dat alles uit de weg geruimd wil zien wat het ambitiegeklungel hindert. Intellectueel snobisme van een geconstipeerd clubje. Betekenisloze groepsprojecten met een betekenisloze titel verzonnen en samengesteld door het kakeltriviatriumviraat van een in zure contemporaandrek opgeleide legbatterij.
moment De wrattige fratsen van een moment zonder inhoud.
nachtmerrie Het dagbladverschijnsel. De wrattige fratsen van een dagbegin zonder inhoud.
octogonaal Een octogonaal schaaltje, of bordje, in een kleur bijna Venetiaans rood, met een gouden biesje, naast het peper- en zoutvat. De bolle bovenzijde spekglad oranje. Sixties design. Het decennium in moderne zin - ter aanduiding niet langer van losstaande perioden, maar van een hechte aaneenschakeling - is ontstaan om een ervaring van radicale verandering, de overtuiging van vooruitgang uit te drukken. 'De jaren 60' werden aan de hand van 'de jaren 50' gedefinieerd als een revolte, een verbetering. [Susan Sontag, Tradities van het nieuwe of Moeten wij modern zijn?, bladzijde 10-11; Uitg. Bert Bakker 1990] 1969: publicatie van Mots sans mémoires van Michel Leiris.
pinguïn The Pinguin Disease. Het maatpak. Maatpaksoorten met toekomstperspectief: vlieg, tor, mier.
raam Onbedoeld kijk ik naar het raam. Een dun, diafaan gordijn schermt het raam af. Het raam op een tweede of eerste verdieping. In de kamer staat een trapladder.
rechts links Functionaliseren van het fictionele gemeenschapsdebat door radicaal voor depolitisering te kiezen. Rechts links, het marsritme van de kudde. De voederbak: consumptie van ideologisch gemanipuleerde overschotten.
san Kantonese have several modi to pronounce the word san. With low level san stands for God, with high pitch it says kidney. In Japan, vertelt de dame, maken ze geen onderscheid tussen groen en blauw, terwijl ze in Rusland voor blauw twee woorden hebben.
schijnmanoeuvre Iemand aanraken kan ze niet. Ze kan alleen neuken of geneukt worden. Wat een zinloze hoeveelheid huid. Alles gladstrijken en in het gladgestrekene klaarkomen. Maar kan ze klaarkomen? Is ze ook maar ergens klaar mee? Als je met de eerste hole klaar bent, stap je naar de tweede, dan naar de derde. Gladde, rechte lijn. Zinnen zonder omweg tussen A en B. Horoscopie: wat je vooral niet bent: de ander. Wat vooral niet gebeuren moet: het andere. Aanrakingsangst. De neukmachine stopt niet als je 's ochtends uit bed kruipt, eerst nog wat slaapdronken, tot je tijdens het scheren opeens heel erg duidelijk de ander ziet. Omdat neuken betekent dat ze geneukt moet worden, ondanks die aanrakingsangst, dringt ze nooit tot de ander door. Zo kan je het ook stellen. Ze zit zo hard aan zichzelf vast dat de mogelijkheid, ook de overweging, om zich te verplaatsen ontbreekt. De ander aanraken doet ze niet, omdat dat in zekere zin toch eerst en vooral een verplaatsing veronderstelt en elke verplaatsing is überhaupt zinloos. Tenzij het snel en radicaal gebeurt. Neuken. Zoals iemand die met een vracht garnalen in één ruk van Oostende naar Brussel rijdt. Economisch. Een verplaatsing van goederen, wat het praktisch gesproken ook is, goederen worden verplaatst, maar in principe gebeurt net het tegendeel: de goederen worden niet verplaatst. De vele tussenstations zijn een schijnmanoeuvre. Politiek zoals we het sinds onze oudste ochtenden kennen is een verzameling schijnmanoeuvres. Neuken en geneukt worden zonder ooit klaar te komen. (wat overigens ook zonder zou kunnen)
schouderklopje Hij had het nooit eerder iemand zo filmisch correct zien doen: een hand voor het gezicht brengen om niet herkend te worden. Daar had de persoon in kwestie ook wel een goeie reden voor, voor de verandering. In de bocht van een onbewaakt moment had hij aan een figurant te verstaan gegeven er alles voor over te hebben om een bepaalde zaak, connecties veinzend, wat anderen als zinledig vermaak nog wel door de vingers hadden willen zien, een zaak die als ik het goed helemaal niemand of slechts weinigen aanbelangde, te dwarsbomen, enzovoort, zodat een schouderklopje wel het laatste was wat hij hebben kon.
stiekem In De Slegte ga ik op het tweede eerst altijd een kijkje nemen bij de E van Elsschot. Of ze Kaas hebben. De vijftiende en/of zestiende editie van Querido, die uit 1969. In de rayon met Nederlandstalige poëzie Claus bij C, bij D Ducal en onder B een exemplaar van Het achterwerk van het geluk, waarin de auteur op de titelpagina in het vertrouwde handschrift met vulpen voor Stefanie noteerde, onbedoeld een voetnoot. Ik kijk wat ze er voor vragen. 10 euro. Bij D, dit keer vanwege de De, nog een boekje van de auteur van het achterwerk, Het huis augustus. 5 euro. Wacht even... omgekeerde volgorde: Het achterwerk bij de D, Augustus bij B. Wat doe ik? Ik neem het achterwerk en schuif het tussen augustus en iets van een andere B, waardoor de naam van de auteur, vanwege twee keer, er opeens veel duidelijker uitkomt.
straks VOOR DE SOEP KOM IK STRAKS TERUG.
student De student. Het prototype: Raskolnikov. - Ik ben Raskolnikov, student, ik ben hier een maand geleden geweest, mompelde de jonge man haastig, met een lichte buiging, zich bedenkend dat hij vriendelijker moest zijn. [Dostojewski, Misdaad en straf, blz. 11; van Oorschot 1956] Kadukke remmen, geen fietslicht voor-, geen fietslicht achteraan, en zo nog wat dingen, 360 euro, gilt de student. 360 godverdomme! Een boete van 360 euro! 360 euro? De mee aanzittenden reageren ontzet of kregen recent met een min of meer vergelijkbare afstraffing te maken. Dégoutant./ Eerste zin van De beheksten van Witold Gombrowicz: - Kunt u niet lezen, jongeman? Weet u niet dat het verboden is uit 't raam te hangen? [ ]
takje Op het takje, op het takje, op het koordje, op het takje, op het koordje. Janneke op Mieke, Janneke onder Mieke, Janneke op, Janneke onder. Of hoe je zonder het al te ingewikkeld te maken het maken van een knoop uitleggen kan. Onder, op, onder, op.
Ulysses Iemand over Ulysses: Het meest ongelezen boek ter wereld.
urinoir 1906: 1 urinoir, dat van Marcel Duchamp. 2017: honderdduizend urinoirs van honderdduizend kunstenaars maken 1 urinoir, dat van Marcel Duchamp.
verzameling ou bien un tiroir étiqueté "URGENT 1" et ne contenant rien (dans le tiroir "URGENT 2" il y a quelques vieilles photographies, dans le tiroir "URGENT 3" des cahiers neufs). Bref, je me débrouille. [Georges Perec, Penser/Classer, p. 164; P) Comment je classe; Hachette 1998]
waarheid Ik heb zelden gelijk. Nog vaker heb ik ongelijk: ik heb altijd gelijk. [nog vaker vs altijd] Een andere manier om waarheid te achterhalen is er niet. [ ] La vérité? Je ne comprends pas. La beauté? Je ne comprends pas. Tel sentiment, tel désir qui porte à parler; tel effort pour parler comme on veut parler; le ridicule de son sérieux (de son tragique), le tragique de son insignifiance; quel effet obtenu par telles paroles; enfin la comédie ou le drame logique, [Francis Ponge, Lyres; Gallimard 1980; Proême, p. 120]

Geen opmerkingen: