zaterdag 10 juli 2010

zaterdag 10 juli

Net voor de middag neem ik wat tijd om het groen te bevloeien. De kerkklokken van de Pauluskerk ontploffen in luidkeels gemekker, tot twee keer toe, zeer gênant, wat een herrie.
In een van de belendende tuinen wordt getafeld. Het pizzicato van mes, lepel en vork zorgt voor een luchtig intermezzo. Ik ga achterin de tuin onder een perelaar zitten en lees in Stories & Early Novels van Raymond Chandler. Het eerste deel bundelt het vroege werk dat hij vanaf 1933 in pulp magazines als Black Mask en Dime Detective publiceerde. Dat vroege werk ontbrak. Jim reached back for the whiskey bottle, took another drink, sniffed at the neck, said: "This liquor is lousy." De zon staat loeihard en overal in de tuin zijn insecten, watermugachtige wespen, dikke hommels, smaragdgroene vliegen met een glitter van nepjuweel. Een blauwe vlinder dartelt over het plantsoen en is heel even met de witte bloesem van een liguster bezig.

Twee tripmadammen gekocht. Zwaluwen cirkelen boven de stationsbuurt. Het regent. Ze vliegen spartelend en in wijde, elkaar doorkruisende bogen die hoog boven het plein reiken.
De roze geranium en de tripmadammen komen op het raamkozijn. Dat raamkozijn kon wel wat kleur gebruiken. In de tuin campanula, oregano, een variëteit met groenwitte bladeren en witte bloementrossen, rode basilicum, hersthooi, tijm, een stokroos, gras en bedstro. Dat zijn de groentjes, de nieuwelingen. De aanplant bekorreld met koeienmest, een olijfboom geplant, raket en winde gewied en de blauwregen duidelijk gemaakt hoe hij klimmen moet.

foto: a. Bladen rolrond met een spits puntje en onder de aanhechtingsplaats een verlengstukje. Juni-Aug. Op droge zandgrond, muren en langs de rivierdalhellingen. z. Tripmadam, S. rupestre L, ssp. reflexum Hegi (Thijsse, blz. 643)

foto b. Muurpeper Zelfde familie, de crassulaceae of vetplantenfamilie, en zelfde bladzijde, blz. 643. De beschrijving van Thijsse is voortreffelijk. De bladen zijn bijna bolrond, hoogstens 2 keer zo lang als breed, ze hebben geen stekelpuntje en een verlengstuk hebben ze evenmin. Is verlekkerd op droge zandgrond, duinen, strand, maar je treft het net zo goed op muren en daken, in Ijsland, Spanje, in de Sahara en op de Noordkaap.


Twee vliegen inspecteren het boek van Thijsse.

Geen opmerkingen: