donderdag 8 november 2012

les gommes


Van Les Gommes van Alain Robbe-Grillet heb ik twee exemplaren. In de eerste, die ik in een tweedehandszaak in Brussel vond, au Rue Midi, staat een ex libris, die van het echtpaar Halflants-Martens. Het gaat om een 10/18 van Editions de Minuit uit 1966:

LES GOMMES par
Alain Robbe-Grillet
suivi de
CLEFS POUR LES GOMMES par
Bruce Morrisette
Professeur de littérature française à l'Université de Chicago

Op de gravure staat het echtpaar Halflants-Martens afgebeeld in profiel. De gravure is geen meesterwerk, dat is ook niet de bedoeling van het genre. De graveur die zich er mee bezighield, voldeed aan de wens om het jonge echtpaar samen te brengen in een prélude op het failliet van de relatie: het vrouwelijke profiel is met een halssnoer bezig, het mannelijke profiel, leesbril, strakke haardos, vergrootglas in rechterhand, met een boek. Op de eerstvolgende bladzijde staat in het handschrift van Véronique Halflants, grijsblauw potlood, dat ze in het bezit van Les Gommes kwam toen ze aan l'Ecole Ste M au 9 Rue Emile F de zevende jaargang keramiek volgde. Bx.

Het andere exemplaar werd me gisteren overhandigd door Fred Vandaele, ouvrage achevé le vingt juin mil neuf cent soixante-treize. Het rolde van de persen in Mayenne, de andere editie in Saint-Amand (Cher), en heeft volgnummer 982.
Ik sla het boek open, lees de eerste zin: Dans le pénombre de la salle de café le patron dispose les tables et les chaises, les cendriers, les siphons d'eau gazeuse; il est six heures du matin.

Geen opmerkingen: