Il préfère la subversion, y compris dans les mots, la syntaxe et le style. Les conventions l'entravent, les structurent le gênent, le sens et la définition le limitent. Toujours dans la perspective de son éthique ludique, le cynique entreprend un renversement destiné a rélativiser. Sa sensibilité le porte à ne pas sacrifier au mythe de la communication authentique : il sait qu'on peut échanger quelques propos, deux ou trois idées, mais il ne fait pas confiance au seul langage pour transmettre et véhiculer une pensée. Michel Onfray, Cynismes, p. 85; Grasset 1990.
In een artikel in De Standaard lees ik, wie het schreef herinner ik me niet, dat politiek een noodzakelijk kwaad is. Niet mee eens. Politiek is overbodig. Het is een parasitair instrument, hoogstens nuttig voor de belangen van één soort, de homo industrialiensis. Democratie is een voorwendsel. Het is niet meer dan een vrijbrief voor lui die economische en industriële belangen behartigen en lak hebben aan al wat die nijvere bedrijvigheid verstoren kan. Politici springen in de bres om opposanten en critici de mond te snoeren. In Warschau, eind vorig jaar, kwamen ze tijdens de zoveelste tot mislukken gedoemde klimaattop geen millimeter. Die klimaattop was de facto tot mislukken gedoemd. Een handvol politici met geen millimeter manoeuvreerruimte, in livrei aan de kwelduivel van economische woeker gespijkerd. Groei, bedoelen ze. Economische groei. Wie ook met brains in z'n stomme kop besefte tweehonderd jaar geleden al dat het met die economische groei geen zak opschiet. Kris Peeters hoort niet aan te komen met mooie praatjes over een handelscontract met Canada en Peru, over belangen in China en Japan. Wat ik van Peeters wil horen is dat het met Canada niet tot een handelsovereenkomst kwam. Wat ik van Peeters wil horen is dat de Vlaamse regering de werkloosheid tot maar liefst 90% wist op te drijven. Wat ik van Peeters horen wil, is dat hij op de eerstvolgende klimaattop persoonlijk z'n broek afsteekt als blijkt dat ze op de noordpool toch gas gaan winnen. Actie. Politiek is overbodig.
zondag 4 mei 2014
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
hedendaagse kunst is politiek... de duurste werken worden als meesterwerken onthaalt... en sieren de huiskamers van al die politiekers... totaal overbodig dus... gewoon composteren die troep !
Een reactie posten