zondag 31 juli 2016

juli-alfabet

azijn De oudste moskee van Gent is in een voormalige azijnfabriek.
brel
Het gesprek kwam op Jacques Brel en David Bowie. Toen Bowie Le port d'Amsterdam gecoverd had, zou Brel opgemerkt hebben dat hij niets met die rotzak te maken wou hebben./ Maar wel heel erg goed in L'enmerdeur, merkt iemand op. (is dat die film met Lino Ventura?)
correct Il est correct. Dat is wat Mauro zegt als hij een wijn werkelijk niet te drinken vindt. Omdat je toch altijd beleefd moet blijven, zegt hij. Om exact zelfde reden vindt hij speciaal niet meteen correct als ik daarmee had willen aangeven dat de wijn een buitengewoon sterke indruk maakt. Inzet van het gesprek is een ES d'Acqui, een natuurwijn uit de Ariège, uitermate droog, bijna zanderig, met een touche die minutenlang aan de tong blijft hangen.
en passant Een hulk met enorme balg heeft het over samenlevingsvormen.
gerhard
Tatjana Gerhard. (iemand heeft het over)
liefde In de liefde reserveren.
naakt NAKED CITY van John Zorn. (iemand heeft het over)
negerin Als vier negerinnen waarvan er een zo'n dikke kont heeft ( ) = onleesbaar handschrift/
oefening Geoefend in het draaien van een sigaret. Diep wegzakken in de contemplatie van een piepklein beeldscherm. Het dopje van een frisdrank.
Boven de toren van de voormalige bibliotheek is een zalmkleurige wolkflard. Lager, net boven het dak van de bibliotheek, hebben de wolkplukken een grijspaarse toon. De zalmroze wolk, die de vorm van een roomspuit heeft, krijgt gauw een zachtere teint en minder vaste contouren. Het zalmroze wordt dunner, flauwer, bijna doorzichtig.
pasolini 'Dank voor het beeld van het zonlicht, maar zoveel pretentie heb ik niet. Ik wil alleen dat u om zich heen kijkt en de tragedie onder ogen ziet. Wat is de tragedie? Er zijn geen menselijke wezens meer, alleen nog vreemde machines die tegen elkaar aan botsen. Wij intellectuelen nemen er dan de dienstregeling van de treinen van vorig of tien jaar geleden bij. 'Hé, wat vreemd,' zeggen we dan, 'deze treinen horen hier helemaal niet te rijden.' Hoe konden die nou botsen? Ofwel is de machinist gek geworden, ofwel is hij een eenzame crimineel, ofwel is er een complot.' We lopen allemaal gevaar (Het laatste interview); Pasolini, Poëzie & polemieken, blz. 169; Polis 2016.
suspects (the) Astromonster, The Suspects, Becky Sue en de HarlowTown Blues Revue worden door een zekere Edward, maar wie is Edward, aan The Singing Painters Meet Carver & Horn gelinkt, meer in het bijzonder de vocals.
woolf Met z'n drieën zitten we te kijken naar een virginiawoolfachtig meisje en hoe ze met een papieren servet een origami uitprobeert. Ik sla Pasolini open en lees: een bijzonder vermakelijk idee. Zachtjesaan/ keert de tijd van Hitler terug: de bourgeoisie/ straft zichzelf graag af./ Het spijt me voor mijn duizend of tweeduizend broeders/ die werken in Trente of Turijn,/ in Pavia of in Pisa,/ in Florence en ook een paar in Rome,/ maar het moet gezegd: de Studentenbeweging/ is helemaal niet zo bijbelvast/ als haar vleiers van middelbare leeftijd willen geloven/ om zich jong te voelen en hun chanterende handen in onschuld te wassen./ De studenten kennen maar één ding:/ het moralisme van papa de magistraat of zakenman,/ het conformistische geweld van grote broer/ (die uiteraard de weg van vaderlief op gaat),/ de haat voor cultuur van hun moeder, nog steeds een boerendochter,/ ook al zitten er al een paar generaties tussen./ Dat weten jullie maar al te goed, kinderen./ En jullie brengen het in de praktijk met twee onontvreembare sentimenten:/ het bewustzijn van jullie rechten (zoals iedereen weet/ bekommert de democratie zich alleen om jullie)/ en het streven naar macht. (op. cit. blz. 69) 'Wat heb jij nodig om te leven?' vraagt een van de jongens. (geen jongens van de Vlasmarktschool) Het antwoord is onbeduidend. Fijnbesnaarde jongens met lange haren, ze hebben een bandje vermoed ik, een van hen speelt piano, en hebben net een vreselijke avond gehad, slechter had geen van hen het ooit kunnen bedenken. Iemand op een fiets (vrolijk): 'Ik heb gehoord dat het zo slecht was (dat)...' Cool. Daar stemmen ze mee in: 'Vandaag was het echt slecht.'/ 'Heb je ooit al gekust? Dat soort vragen,' merkt de vrijer van het virginiawoolfachtige meisje op. (mompelt:) '(is) Niet populair bij de meiskes.'

Geen opmerkingen: