vrijdag 24 februari 2012

doorzettingsvermogen (het)


doorzettingsvermorgen (het) volhardendheid, kracht om door te zetten, syn. volharding, vasthoudendheid

Zes sergeanten, of hoe je het ook noemen wil, onder syn. levert de dikke lijmschroef, lijmtang en ook het Franse serre-joint, ik neem aan dat je weet wat met dikke bedoeld wordt, de zoveelvijfstigste herziene en vermeerderde herduk van het van Dale woordenboek, ooit won ik die zoveelvijftigste herdruk, de tweede prijs was het, omdat ik voor een of andere tombola zoveel lootjes aan de man had weten te brengen, of lotjes of loterijbriefjes of hoe je het ook noemen wil, dat ik met niet bij benadering te vatten voorsprong, lichte overdrijving, hiervoor mijn excuses, aan de 11.11.11-tombola begon, een mirakel dat ik me dat woord nog weet te herinneren: tombola, en de eerste prijs was een voetbal, een echte voetbal, die ik niet won, wat een feestelijk geluk dat ik slechts tweede werd, telkens de sportleraar, een dwerg uit Oostende van wie ik me herinner dat hij een of andere basketbalclub coachte terwijl hij amper boven de knieën van de langste van de klas uitstak, en die lange was heel erg lang, hij was niet bij te houden als hij liep, zo'n lange benen had ie, lange, gespierde benen die geölied als een knipschaar over de sintels joegen, dus toen die sportleraar die gezonde Vlaamse jongens van ons maken moest telkens als we gingen voetballen het klasje in twee elftallen op te delen had, of in negen- of tientallen als de voorraad van het klasje met griep te kampen had, en de lange, een van de uitverkorenen, die dat als ik het goed heb te danken had aan het feit dat hij bij de junioren landskampioen op de 5.000m geworden was, en dan nog een jongen, een jongen die later econoom geworden is, toen zij de elftallen mochten samenstellen en aanwezen wie ze in het team wilden bleven er steevast drie over, een jongen die piano speelde en klaarkwam op Lake, Emerson & Palmer, dan ik, hoewel ik op die 5.000m ooit eens vijfde of zesde geworden was na een onwaarschijnlijke remonte, en een jongen die later onderwijzer geworden is, boven wijzer dan onder denk ik, en zo kwam ik dus best goed weg met die tweede prijs, niet die lederen voetbal, dat was de eerste prijs, maar een herziene en vermeerderde druk van de dikke, zoals het ding toen genoemd werd, de achtste, geheel opnieuw bewerkte en zeer vermeerderde druk van het van Dale woordenboek der Nederlandse taal, waarin het woord sergeant ook toen al voorkwam

sergeant, m. (-en, -s), 1. laagste rang van onderofficier, enzovoort, maar, ook: 2. (timm.) gereedschap om planken enz. bij het aaneenlijmen vast te klemmen, lijmschroef.


Zes sergeanten. Ze komen voor in net zoveel aparte combinaties of constructies, of affaires, of toevallig een of ander verband, bijkomstig.
Ook de werkhandschoenen zijn veel in aantal. Er zijn nijptangen, ook tangetjes voor het fijnere werk, hamers, een cutter, priemen, schroeven, een balpen. Lorenzo plakt tegen het plafond aan. Z'n vader steekt een handje toe.
Ik kom van De Lieve waar ik een snee skreimoot verorberde. In de voorste ruimte, waar Lorenzo bezig is, is de vloer in een knutselbordeel veranderd. Het is teveel om op te noemen.

een KODAK easyshare ZD710
een plooimeter
een powerlock van Stanley 10m
papiertape
een stofbril
het onnoembare
een dremel van het merk TOPCRAFT
toch wel slim mensen die zo'n naam bedenken
TOPCRAFT

En dan is er ook nog een papiertje.

1 opmerking:

LorenzoDB zei

Dat van die Dikke-Van-Dale-tweede-prijs begrijp ik maar al te goed. Maar dan omgekeerd! Ik won ooit de eerste prijs op een tekenwedstrijd. Een teddybeer(tje!).
De derde kreeg een timmerdoos. Het gezond verstand hadden waarschijnlijk heel in het begin al aan de verliezer geschonken...
Soit, dat van die timmerdoos heeft de Crox ondertussen ruimschoots goedgemaakt. Dank daarvoor.