zaterdag 18 februari 2012

een commentaar op (2)

88 Het kan bij voorbeeld zijn, dat al ons onderzoeken zo is ingericht, dat daardoor bepaalde zinnen, als ze al ooit uitgesproken worden, aan iedere twijfel onttrokken zijn. Ze liggen naast de weg die het onderzoek gaat. (Ludwig Wittgenstein, Over Zekerheid, blz. 48; Boom Meppel 1977)

Zo is het met wat Sancho Panza zei: humor is een ernstige zaak, ernst iets om hartelijk te lachen. Je zou je kunnen voorstellen dat Berlusconi dat zei en door die context, dat Berlusconi of een Berlusconi-achtige het zei, krijgt de commentaar een meer specifieke betekenis: om alles wat zijn/haar betekenis raakt, wordt hartelijk gelachen, en met zo iemand weten we wat voor iemand, dat hoeft niet nog eens uitgelegd te worden.

Je zou je kunnen voorstellen dat Buster Keaton het zei. Door die context krijgt het een andere betekenis.
Je zou je kunnen voorstellen dat de buurman het zei of iemand als Fabre desnoods, of iemand die zichzelf zo belangrijk en ernstig vindt dat hij al het overige om te lachen vindt.

96 Je zou je kunnen voorstellen dat bepaalde zinnen die de vorm van ervaringszinnen hebben, verstard waren en als bedding voor de niet gestolde, vloeibare ervaringszinnen fungeerden; en dat deze verhouding met de tijd veranderde, doordat vloeibare zinnen stolden en vaste vloeibaar werden. (op.cit.)

Geen opmerkingen: