dinsdag 24 april 2007

zaterdag 21 april

11u - Oudenaarde

Een kauw drong binnen in de bovenzaal. Niemand lijkt zich druk te willen maken over de onverwachte bezoeker. Iemand suggereert om de Dierenbescherming te bellen. 't Is een beschermde diersoort en daar valt niet mee te spotten. Iemand van de Technische Dienst ziet het anders. Vorige week nog hebben ze een bataljon stadsduiven die de 50m lange tafel met stront hadden bestookt uit de nok geknald. Twaalf stuks, preciseert de directeur van de Tekenakademie.
Ik voeg de hertenkoppen van Stief aan de verzameling verzamelingen toe. Nancy ordent de stukken met polkadot-patroon van Windy. Ze heeft het Multi-Sleeve Piece van Broadbent gereinigd en gestreken. Het kattenhaar was ongetwijfeld nog uit de periode dat het crox-archief bij Anja gestockeerd was.
Een van de leerlingen van de afdeling Mixed Media bracht een verzameling strepen op tafel aan, vlak naast TIPS, een diptiek van Johan De Wilde. Op tafel bevinden zich drie blikjes cola, een onaangeroerd broodje Hesp en Kaas, een metalen meetlat, stukjes tape die niet verwijderd werden en een magazine met een bloot wijfjesdier op de cover.
Stijn, Annick en Dorine van het secretariaat komen een kijkje nemen. Niemand die weet waar Kareltje uithangt. Annick vindt de bollen van HAP een overbodige toevoeging omdat we ze tijdens de sequel van BASICS 2 ook al hadden. Ik verwijder twee bollen - de gele en de rode - en schuif de derde, de groene, tegen de verzameling van productiehuis Vervaecke aan.
'Wanneer kan je het over een verzameling hebben?' vroeg een van de leerkrachten. Zodra je twee stuks hebt? Kaas van Elsschot bijvoorbeeld. Of volstaat de intentie om van dit of dat item een verzameling aan te leggen om het over een verzameling te kunnen hebben?
De kauw - met zijn fijne en ietwat plechtstatige silhouet, de kop lichter van kleur dan de gevleugelde romp - lijkt zich bij de zaak neer te leggen. Iemand heeft een van de hoge, gothische ramen opengezet, voorlopig zonder enig effect.

12u30 - de maaltijd

In de refter staat een keur aan lekkere etenswaren uitgestald: een kom met slablaadjes en rucola; schijfjes tomaat, mozarella, sneetjes ham en kaas; diverse broodsoorten; azijn, balsamico en olijfolie extra virgin; zalmpâté, geitenkaas, brie en een vlootje plattekaas; rode pesto; gedroogde en verse basilicum (al ziet de droge variant er verser uit dan de verse); mayonaise van Bertolli; Ename blond en Ename donker; sel de table van trident in een grote koker; en tenslotte ook her en der flesjes Worldshake en Tropical, fruitsap van Oxfam.
Het gesprek komt op de kauw, ook hier prominent aanwezig zij het dit keer als gespreksthema. Een van de leerkrachten is er pertinent zeker van dat het om een beschermde diersoort gaat.

16u

Catherine Claeyé, twee weken na het eerste onderhoud ook dit keer stipt op afspraak. Ze heeft een laptop bij, een gele. Heeft ze van iemand geleend. De vorige keer liep het fout omdat we geen van beiden wisten hoe we het bestandje konden openen. We nemen het werk door - ondermeer een in 1999 aan de VUB gerealiseerd project gedocumenteerd met een fascinerende reeks fotografisch beeldmateriaal. 'September 1998. In een tuin met blank gazon,' lees ik, 'midden in de stad, heb ik een vlak van 22 vierkante meter omgespit. Bij elke schep ben ik onder de indruk van de massieve aardklompen, die ik nauwelijks kan omkeren.'
'Heerst er ontevredenheid onder de planten?' vraagt ze zich af, een jaar later, als de cyclus in zijn op een na laatste fase terechtkomt. Interssant. Een delicate vraagstelling: Heerst er ontevredenheid onder de planten?
CC heeft 'Ruimten Rondom' van Georges Perec bij maar is er nog niet in begonnen. Wat ze wel met plezier uitlas is 'Een man die slaapt' in de door Arbeiderspers gepubliceerde vertaling.
We bespreken de mogelijkheid om de muur van zand opnieuw uit te voeren en vragen ons tegelijk af of er in het Nederlandstalige gebied eigenlijk wel interessante auteurs zijn. Iemand van het niveau van Perec? Iemand die met Toussaint concurreren kan? Dichters met een verbluffend oeuvre als dat van Ponge, Rimbaud, Pasolini? Deugnieten als Michaux, grootmeesters als Borges, bestaan ze? Zijn er Nederlandstalige dichteressen die overeind blijven in de monolitische schaduw van het oeuvre van Szymborska? Van Ostaijen? Brouwers? Van der Heyden? We komen er niet uit.

Na sluitingstijd rijden we naar de Onderstraat. Hier een ingenieuze ingreep van Kelly Schacht (crox 207) - alleen na het vallen der duisternis, preciseert Hugo (die even naar beneden komt om met Catherine kennis te maken), is het werk volledig: boven de deur van Pink Flamingo's - de deur ter linkerzijde - is een projector geïnstalleerd die het schaduwbeeld van een fladderende vlinder op de houten panelen werpt. De panelen zijn inderdaad de originele stukken die ze voor de gelegenheid uit de kelder opgeduikeld hebben.
Op weg naar Oudenaarde ga ik eerst even bij Ruth langs. Werk van Dirk Peers ophalen. 13 linosneden bijvoorbeeld.
'Dertien?' zegt Ruth geschrokken. 'Dat is een kwaad getal.'
'Ok, zeventien dan. We maken er zeventien van. Een priemgetal.'

19u - Oudenaarde

De kauw is ervandoor kennelijk zonder een visitekaartje na te laten. Van een schrander dier gesproken. Catherine ordent de vele verzamelingen van Nicolas Leus, 17 in totaal. Leus leverde er op een blad papier uit een geruit schriftje ook de handleiding bij:

VERZAMELINGEN Nicolas Leus

Reeksen van 8
8 postkaarten van Noordzee
8 postkaarten van parken
8 zwartebeertjes kunstpockets
8 Modiano folio's met tekeningen van Le Tann
8 Oranje boeken (rond, met erotiek)
8 parijs-boeken
8 netstructuren (arceringen)
8 verschillende kleuren visnetdraad (jutten)
8 stukjes plastic (op strand gejut)
8 zeepresten
8 plastic zakken
8 visitekaartjes met manager-variatie
8 gerecycleerde lijncombinaties op witte achtergrond
8 'oudere' sexblaadjes

14 verzamelingen - 112 items

buiten serie

1 doosje met de Gentse parken
1 groen boekje met zinnen uit de literatuur waarin het woord 'groen' voorkomt (met rode correcties)
1 cd met gesproken lexicon

totaal 17 verzamelingen

Zelf hou ik me bezig met wat Sjoerd allemaal inbracht. Met enige tevredenheid stel ik vast dat Karel z'n rotzooi heeft weggehaald. De parallelle stroken tape bevinden zich nu pal tussen de vele collecties van Leus in, net zoveel aan de ene als aan de andere kant. Catherine heeft duidelijk aanleg voor uitstallen van dingen en zorgt met intuïtieve precisie voor een interessant en panoramisch totaalbeeld, een beetje zoals de boekenstalletjes in Parijs op de linkeroever er uitzien. Na de Leus-interventie legt ze zich toe op de hertenkoppen van Stief en de enorme hoeveelheid tekeningen en knipsels van Robin Crozier uit de privécollectie van Sjoerd Paridaen. Het ziet er allemaal heel erg goed uit.

Het daglicht taant. De rustige deining van de Schelde heeft het effect van een zomeravond.

Geen opmerkingen: