maandag 16 juli 2007

zondag 15 juli

Zon. Rob. Bollani, Stefano. Zeven broden. 'Zal ik eerst eens keren?' vraagt Rob. Keren is Kempens voor vegen. Vandaag viert Rob de hoogdag van het keerpunt. Zeven broden, meer hebben we niet.
'En dan een dweilke slaan'.
Rob betreedt de corridor, zingt. Een emmer en het kraantje op maximum. Hoe het geluid van het stromende water van toon verandert zodra ge er detergent aan toevoegt en het schuimen begint. Het schuimen kunt ge niet tegenouden. Water kunt ge niet tegenhouden. Het schuimen van water kunt ge niet tegenhouden. Wat ge wel kunt doen. Ge kunt de vloer reinigen. Rob berekent hoe het zit met de lichtsnelheid. Met een toestel van het model Einstein Plus hebt ge eigenlijk alleen uw hersens nodig. We openen de stockruimte, versleuren een plank. Iemand belt Rob op. We onderbreken de handeling van het sleuren. Verveling, rust. De wegenwacht komt de kaasschotels brengen, zegt Rob.
We zitten met het gelukkige toeval dat het tafelkleed net lang genoeg is.
Op het woonerf spelen Mathilde en Clara badminton. De moeder en de grootmoeder van Rob betreden de croxruimte. Twee kartonnen dozen, in elke doos een kaasschotel. Aan servies en bestek hebben ze ook gedacht. Er is notenkaas, Brie, Chaumes, Cambozola, Oliviano pesto, St.Albray en Munster, witte en blauwe druiven, schijfjes ananas, kiwi en een dubbele voorraad noten. Een vliegje drong door onder de beschermende folie.
De moeder van Rob vertelt dat ze in het vliegtuig tussen Rob en een Turkse vrouw inzat. De Turkse dame woont in Nederland, deed het traject vaker maar zo'n trubulentie had ze niet eerder meegemaakt. Zelf voelde ze pas angst toen ze de angst op het gezicht van Rob zag.
'Rob is niet gauw op stang te jagen.'
Op het woonerf hebben de kinderen van de buren, Mathilde en Clara, een tentenkamp gebouwd. Hoogzwangere vrouwtjesmieren tippelen over het voetpad, af en toe wordt er eentje vertrappeld. Dikke horzels hangen honingdronken aan de paarse bloementrossen die in guirlandes over de reling aan het water tuimelen.
De moeder van Rob zit in de kubusruimte en leest de afscheidsbrief.

Vandaag kan Elias niet blijven, hij heeft een afspraak en Nathalie komt morgen pas. Hij legt uit hoe de apparatuur werkt, in het menu één ikoontje omlaag, dan ok drukken, enzovoort. Ontdekt dat het achterwiel van de fiets tegen de frame aandrukt en schopt tegen het wiel. Dan Rob en Marc Coene.
Bram en Julie en een stel vrienden vallen binnen, de film is pas begonnen. Ze komen heel even een kijkje nemen, bedisselen of ze de film uitkijken of niet. Frank van Canon en Veerle komen een kijkje nemen.

de avondmaalgasten

Annik Laurijssens. Daagt wat later op. Drinkt water. Vraagt aan Kim of Oshka ook kaas lust. Zit gedurende enige tijd met Sarah Westphal te praten. Helpt Kim met het weghalen van de foto's.

Anton Shabalinski. Laat zich niet zien.

Benjamin Wylin. Gebronsd, ontbloot bovenlijf. Heeft een probleem met zijn rug. Brengt een parodie van het dankwoord te berde, wordt onderbroken. Heeft Rene ter rechter- en Kwinten ter linkerzijde. Wordt opgebeld en sluit het telefoongesprek af met een hartelijk 'chiao'.

Boris Ljugov. Heeft wat anders te doen.

Bram Jacobs. Ruimt na de film in zeven haasten op. Julie is vandaag jarig. Ze gaan er meteen vandoor.

Gwendolyne. Merkt op dat de Bergerac, een rode wijn in kartonnen vaatjes, 3L, een goed wijntje is. Zit aan het hoofdeind.

Katrijn. Daagt niet op. Moet werken.

Kim Vlaeminck. Daagt wat later op. Heeft zo te zien al wat dagen op het strand doorgebracht. Antwoordt bevestigend op de vraag van Annik, of Oshka kaas lust. Is in gesprek met Simon. Zegt over haar hond, nadat iemand opmerkt dat Oshka mooie ogen heeft: 'En ze weet het.' 'Zijt ge er zeker dan ze 't weet?' vraagt de ander. Antwoordt bevestigend. Zegt dat Huskies zeer koppig zijn. Haalt de foto's uit de corridor weg. De laatavondgasten zitten in een kring op het woonerf. Stapt op, nadat ze de foto's heeft ingeladen, en krijgt er een begroeting van Kwinten bovenop.

Kwinten Vercamer. Draagt een roodwitgestreepte theeshirt. Zit aan tafel tussen Benne en Leen in. Luistert naar de gesprekken en knaagt aan de middenvinger van zijn rechterhand. Zegt 'tot nooit meer'. Ruikt aan het biertje dat Sarah zonet wist te bemachtigen en is verkocht.

Leen Persoons. Draagt een zwarte jurk. Vraagt aan Sarah hoe het met Ham 177 gaat. Hoe het met hààr werk zit, vraagt Sjoerd. Dat werd stante pede afgebroken, zegt ze. Thibault en Gil hebben dat gedaan, zegt ze. Ze had de directeur van het S.M.A.K. aan de lijn, zegt ze, maar die wilde er liever niet over praten. Dat het ok is, zegt ze. Jent Rob nadat Rob heeft gevraagd om over iets anders te praten: 'Over vieze jongens die u kussen.' Vraagt zich af wat voor kaas dat is, 'Wijvendaele'. Speelt met haar gsm. 'Waar zitten Sjoerd en...' vraagt ze. Heeft best zin in een Saison voisin. Lekker biertje, beaamt ze.

Maria Degrève. Zit vlakbij Gwendolyne en naast Rene. Gaat samen met Rene en Sjoerd en Gwen op het woonerf zitten.

Oshka. Daagt wat later op. Is een kruising tussen een Husky en een Mechelse Herder. Lust kaas en heeft mooie ogen. Is koppig, zegt Kim, maar niet zo koppig als een Husky. Mechelse Herders zouden heel erg gehoorzaam zijn.

Rene Van Gijsegem. Begroet een voor een de avondmaalgasten. Neemt plaats tussen Maria en Benne. Bevindt zich enige tijd later op het woonerf. Poeiert een sigaretje.

Rob De Schutter. Bekijkt de film van Elias Grootaers. Zegt 'Rob brengt de rode wijn', een grapje. Vraagt: 'Kunnen we over iets anders praten?' Meent dat een begroetingskus niet met de lippen gebeurt. Het thema heeft gedurende een kort ogenblik de aandacht van het merendeel der Avondmaalgasten. Iedereen is het er mee eens dat een begroetingskus niet met de lippen gebeurt. Is in gesprek met Sarah Dhont.

Sarah Dhont. Is wat later. Draagt een felgroene en prettige teeshirt en heeft even voordien een sigaret gerold die ze nog aansteken moet. Neemt plaats tussen Kwinten en Leen. Zegt dat ze misschien toch op reis gaat. Communiceert met Rob, waarover is onduidelijk, terwijl Annik en Sarah Westphal in een druk gesprek verwikkeld zijn, waarover is evenmin duidelijk, en Kim en Simon, die het over muziek hebben. Steekt een sigaret op en zegt 'He... pssst...' Sluit reeds vroeg op de avond aan bij de indianenkring op het woonerf. Heeft zin in een Saison voison.

Sarah Westphal. Vertelt wat ze gisteren of eergisteren zei nadat Leen vroeg hoe het met Ham 177 gaat. Dat ze vandaag wel wat bezoekers had. Geen mensen van het S.M.A.K. Mensen die eerder in crox langs geweest waren. Het is er niet te harden, in die locatie op Ham 177, zegt ze. Er is geen lucht. Ze brengt de term claustrofobie te berde. Is in gesprek met Annik. Wil graag vanavond nog de diaprojector weghalen en vraagt of we een Engelse sleutel hebben.

Simon Halsberghe. Betreedt de corridor met een pilsje. Neemt plaats naast Sarah Westphal. Drumt met een mes op de tafelrand. Maakt een opmerking over dat rotplaatje van Magnus. Praat bij voorkeur over muziek en electronics. Over hoe het er als deejay aan toegaat bijvoorbeeld. Of: dat Prince bij elk concertticket een gratis cd levert en dat er wereldwijd een groot probleem met auteursrechten op komst is. Zegt dat Frank een ongelooflijke pessimist is. Met Kim praat hij over muziek. Is aan het woord, ook als de laatavondgasten later in een indianenkring op het woonerf plaatsnemen. Het gaat over downloaden, iTunes, auteursrechten en Prince. Probeert Saison voisin uit. Lekker.

Sjoerd Paridaen. Levert de rode wijn in kartonnen vaatjes van 3 liter, een Bergerac uit 2005, cuvée Savinier Cyrano de Bergerac. Vraagt aan Leen hoe het met haar werk zit nadat Leen aan Sarah vroeg hoe het met Ham 177 ging. Doet tijdens de parodie van Benne een zak in het duitje en breekt op rituele wijze de broden. Zit naast Sarah Westphal. Verhuist naar het woonerf. Vraagt van wat er met de catalogi gebeuren moet. 'Wilt ge het of wilt ge het niet?' Zegt dat Merlyn en Lucia. Zegt dat Adriaan. Zegt dat Evert.

van. Vraagt aan de laatavondgasten of ze vakantieplannen hebben. Antwoordt: 'Ik zeg toch niet dat ik het niet wil.'

Kim in oktober naar Kenia. Zij en Maarten. Maarten heeft daar een goede vriend. Twee jaar geleden deden ze Barcelona, Madrid, Granada, dan de Algarve en Faro.
Annik in september naar een plek waar het warm is. Waar precies weet ze voorlopig nog niet.
Simon in september naar Frankrijk. Een zomerhuis van vrienden van zijn moeder in de buurt van Orléans. De Creuze.
Leen niet. Leen moet werken. Een job die ze eerder deed, onthaalmedewerker in 't Stuc. Vanaf volgende week helpt ze mee aan 'My Flesh, My Blood', het nieuwe stuk van Jan Decorte.
Rob is in Turkije geweest.
Sarah niet. Geen geld.
Sjoerd eerst naar Madrid en dan met de bus naar het zuiden.
Kwinten heeft plannen. De Ardennen met de moto, kamperen.
Ook Benne heeft reisplannen, dat is bekend.
Rene van hier tot Polen en terug. Maria zegt 'nee, dank u'.
Sarah Westphal in Hamburg. Haar zus woont in Hamburg. Het wordt geen vakantie, het is om te werken.

Wetenschapsvraag: wat is een zychote?
'De zychote is een pas bevruchte eicel,' zegt Sarah.
'Wat is een niet bevruchte eicel?' vraagt iemand.
'Een psychote.' We lachen. Zitten er deskundigen in het panel? Nee. Psychotologie is een nieuwe tak.
'De niet bevruchte eicel,' stelt Sarah, 'is een mychote.'
'Dat zoeken we op,' zegt Rob. Als een zychote een bevruchte eicel is en een mychote een niet bevruchte eicel, dan is een mychote een eicel, dat is poepsimpel, en een eicel is een eicel. Mychote is bij Van Dale onbekend. In de Collins Cobuild kennen ze het fenomeen evenmin. Volgens Sarah is het woord 'mychote' gebaseerd op de wetenschappelijke benaming van wat een eicel is. Dat zou kunnen, daarover zijn we het eens.
Sarah zegt dat ze een boek heeft 'met al de afwijkingen'.

Vermaak, amusement. Prince, stelt Simon, is de koning van de Linndrum. De Linndrum komt van Roger Linn, die het ding ontwierp.
Fatal Detail, het groepje van Kwinten en Bram, zou in Deinze aan de slag kunnen. Het gesprek komt op de logaritmische schaal in decibel van een oordopje. De oordopjes die Simon bij heeft, maken 9 decibel minder. Dat lijkt op het eerste zicht niet heel erg veel.
'Op bepaald moment,' zegt Sarah, 'begon het te kletteren in mijn oren.' Tijdens het concert van Simon in Netwerk, bedoelt ze.

Sjoerd vertelt dat hij op z'n dertiende in het ziekenhuis belandde. Zes weken bracht hij in het ziekenhuis door. Hij ging niet naar graag naar school, fakete dat hij ziek was zodat hij thuis blijven kon maar van zijn moeder moest hij naar het ziekenhuis. Daar ontdekten ze dat hij een maagzweer had.
Aan de akademie hebben ze een model dat vreselijk hakkelt. Als Sjoerd dan 's avonds thuiskomt begint hij ook zelf te hakkelen.
Gwendolyne heeft nooit enige vorm van dyslectie gehad - tot ze dertig jaar met Sjoerd samenleefde. Alles is besmettelijk.

Rob vertelt hoe Guinness ontstond. Ze hadden een vat bier dat niet deugde. Op een dag kwamen ze tot de vaststelling dat het toch lekker bier was. Ze dronken het vat leeg en ontdekten dode ratten op de bodem. Sindsdien voegen ze lappen vlees aan de vaten toe.
Over de zijwand van een van de aspotten tippelt een geel insekt. Het gesprek komt op stierengevechten. Kwinten vindt het een fascinerend spektakel, van is er minder tuk op. Hij herinnert zich een stier die weigerde te vechten wat door het lokale publiek niet erg op prijs gesteld werd.
Het meest mythische moment van de corrida is wat ze de 'cojida' noemen, als de stier de torreador te grazen neemt. Er zijn beroemde cojida's die generaties lang tot de verbeelding van het publiek spreken. In de kleedkamers onder de tribunes hangen foto's van beroemde momenten en grote persoonlijkheden aan de muur. Wat minder vaak gebeurt, maar het gebeurt, heel af en toe gebeurt het, is dat een stier die blijk geeft van uitzonderlijke vechtlijst gratie verleend wordt.

Het is na middernacht en er is een drukkende hitte. 'Moerasweer,' vindt Maria. Op huisnummer 50 sluit iemand een venster.
Over het concertje waarmee Bram en Kwinten de receptie verknalden. Dat Bram het 'An Eventual Manoeuvre' vond.
Kabaal is een meer adequate term, vinden we. Ze zouden al een naam voor het groepke bedacht hebben: Mexicans in Germany. Of andersom: Germans in Mexico, wat ook kan.
'We're From Barcelona', vindt Kwinten ook een goede naam voor een groepke. Het is een verwijzing naar Fawlty Towers en het hilarische 'I'm from Barcelona and I know nothing.'

Het gesprek komt op spel- en tikfouten.

1 opmerking:

Unknown zei

prachtig om dit nog eens te lezen.