dinsdag 17 juli 2007

dinsdag 17 juli

11u30 - crox3

Joris heeft een en ander voorbereid. Rond een uur of elf belde hij me vanuit zijn rijdend aquarium, had heugelijk nieuws, zei: werknemers hebben recht op vakantiegeld. Hoeveel het was wist hij niet uit het blote hoofd.

Valéry verorbert een boterham. Joris staat klaar om er vollebak tegen aan te vliegen. Ze monteren de stelling. Astrid vraagt of ze om een broodje rijden moet, dan kan ze thuis eerst nog een en ander doen.
Op de werktafel staat een broodzak vol boterhammen. Het beleg is variabel: choco, préparé, pepersalami.
Joris legt uit hoe ge de stelling op een veilige manier gebruiken kunt. Anders komt de verzekering niet tussenbeide als er iets gebeurt. Heel even lijkt het alsof Valéry het in Keulen hoort donderen - 'pourtant, c'est pas loin d'ici,' hoor ik Josy zeggen - maar iets anders doet zich voor, hij neemt nog een boterham, een met choco of een met kaas.
Joris heeft de stoelen aan de kant geschoven. Ik verwijder de gordijnen. Het is verbazingwekkend hoe elk project nieuwe taferelen en andere gebeurtenissen tovert. Valéry verobert nog een boterham. Joris bestudeert de balk.
'Dat was 3m66...' berekent hij. De helft van 3m66 is 183 centimeter. Hier, exact in het midden van de balk - een achttiender, bevestigt Valéry, kauwend - brengt Joris een oogvijs aan. De constructie, die later vlakbij het plafond tussen twee poutrellen aangebracht zal worden, is bedoeld voor een volledig computergestuurde lightbeamer van het merk Martin.
Joris en Valéry verplaatsen de stelling.
Het is Valéry die in de stelling klautert. L'après-midi d'un échafaud.
Joris tilt de balk de hoogte in over de bovenrand van de stelling. 'Lukt het daar?'
Alles ok tot we min of meer gelijktijdig vaststellen dat de balk te lang is. De balk is te lang en het platform van de stelling zit een trede te hoog, stel ik vast.
Valéry komt naar beneden.
Fout, is fout. Het is de balk die naar beneden moet. Valéry laat het niet aan zijn hart komen, klimt naar boven en heist de balk over de reling. Joris installeert de afkortzaag. Het platform moet een trede lager, zeg ik. Dat kunnen we maar beter meteen doen.
Valéry tast in de broodzak. Er is een geur van vers aangesneden hout.
Het aluminium voetstuk maakt deel uit van de apparatuur die City Sounds leverde. Het ding, een klembeugel, bestaat uit twee segmenten. Joris probeert het bovenste segment uit, plaatst het op de balk en redeneert. Valéry tast toe en eet nog een boterham.
Ze plaatsen twee stoelen als steunpunt en heisen de balk tussen beide stoelen in. Ik ben overbodig en maak van die luxe gebruik om de filmapparatuur en de stoelen naar crox2 te sleuren. Straks is er nog een klus: crox2 verduisteren.
Ze zijn nog niet klaar met de klembeugel. ''t Is een klassieker,' legt Valéry uit, 'theaterspots die naar beneden vallen.' Hoeveel doden ze daar in de negentiende eeuw aan overhielden, is onbekend.
Bovenop de valiesjes met allerhande apparatuur staat een KORG micro kontrol.
De tafel die we voor het avondmaal gebruikten, is gehalveerd. Op het tafelblad liggen gereedschappen en andere dingen. Joris gebruikt de slijpschijf om een staafje bij te werken. De vonken schieten er af. De rondelletjes, bedoeld om staafjes aan het voetstuk van de beugel vast te klemmen, zijn te breed. Het scheelt een millimeter. Ge steekt ze vast met een moer, legt hij uit. Een moer - volgens Van Dale 'een metalen of houten, plat doorboord lichaam met een schroefdraad van binnen die sluitend om een schroef past' - is het vrouwelijke element. Het komt van het vrouwelijke 'moer' en is verwant aan wijf en moeder. Matrijs en patrijs zijn varianten. De moer is het metalen lichaam dat zich om het gat bevindt. De oogvijs moet ge stevig aanspannen.

Joris moet ervandoor. Eerst Aalst, dan Kortrijk. We kraken twee pilsjes. Joris besluit om nog even te blijven. We installeren de balk waaraan zo meteen de lichtbeamer terecht komt. Astrid en Paul betreden crox3, Valéry en van staan op de stelling en manoeuvreren de balk. De vijzen zijn te lang, de balk - die zich vlakbij het plafond bevindt - kan niet onder het plafond door. Het moet opnieuw. We heisen de balk over de reling in de diepte, Joris demonteert de klembeugel, slijpt de vijzen doormidden, dat is zo gebeurd. Astrid belt Sjoerd in de veronderstelling dat ze via Sjoerd en het Kask aan nog meer stoelen geraken kan. De balk bevindt zich intussen weer bovenop de stelling. Dit keer lukt het wel. Paul komt als derde man naar boven. Valery hengelt om tape en Astrid vangt bot.

Geen opmerkingen: