zondag 6 april 2008

woensdag 2 april

voormiddag

De man van Quatremains komt de kamervleugel weghalen. Brian is langsgeweest, z'n laptop bleef op het zwarte tafeltje, zelf is hij er niet.
Op het woonerf soleert een merel. Ik zorg voor een pot koffie en kijk toe. De piano komt op z'n zij terecht, de poten worden er uitgedraaid.

vroege namiddag

Telefoon van Yves Vluggen. Dan Joris - zonder correcte IBAN code kan hij de door Britta gemaakte transportkosten niet overschrijven. In de mailbox een berichtje van Guido. Jonas aan de lijn, hij vergat wat spullen mee te nemen. (een radio, de partituur van Living Room Music)
Nel is in de kubus bezig, Lina en Hiro van Nieuwe Media steken een handje toe. Michiel komt de schilderijen oppikken die er vorige keer niet bij konden en om die reden in de videoruimte gestockeerd werden waar ze intussen in de weg staan. Willy Dee betreedt de mediaruimte en bestelt een Voisin. Aan de brug Isabelle. Later een dame die eens een kijkje komt kijken, de poort staat open, haar dochter kwam gisteren naar het Cage en Fluxus project en wat ze hierover vernam had haar nieuwsgierig gemaakt. Nel vraagt hoe het met de diaprojectoren zit. We hebben er twee, zeg ik, twee oude Kodaks die Joris via Ebay op de kop had weten te tikken, prehistorisch. Ik neem een kijkje in de stockruimte. In crox3 zijn Brian, Robbert en Frank Merkx aan de slag. Het gaat er vrolijk aan toe. Frank heeft een stofbril op z'n voorhoofd en filmt.
'Is that a table you make?' vraag ik. Midden de ruimte, waar zoƫven nog de zwarte kamervleugel stond, staat nu een houten constructie. Het zou om een podium kunnen gaan, een tafel of een varkenshok.
'Essentially a giant table,' bevestigt Brian. Ze zijn er iets na het middaguur tegenaan gevlogen, hij, Robbert en Frank. Een plankje op twee schragen fungeert als werktafel. Op het tafeltje bevindt zich de afkortzaag, een berg zagemeel en twee kopjes koffie. Een van de kopjes staat midden het zagemeel, het andere op een dienblad waarop zich ook een flesje koffiemelk bevindt, een Engelse sleutel en een voorraad witte suikerklontjes. Midden de vloer kwam een stapel notities terecht. Op een van de bladzijden heeft Brian met groene stift een schets gemaakt van hoe hij het podium ziet (podium, tafel, varkenshok) en daar volgende notitie aan toegevoegd: The Janitor outlines the barriers between UA/RA and stage. UA staat voor 'unrehearsed', RA voor 'rehearsed audience'.
Johan Gelper en Steven Baelen springen binnen, ze komen van het Caermersklooster. Wat later Noe, jetlagged, ze zou paar uur eerder in Brussel Zaventem gearriveerd zijn. Nel heeft al wat gefilmd. Bestuurslid Coene meert aan, komt foto's nemen. Ik had eerder al naar Parys Printing getelefoneerd en vernam dat de nieuwste publicatie klaar is. Het autootje doet het niet, dus Marc gaat het zijne oppikken. We rijden naar Parys Printing, de Meulestedebrug ligt open. Richting stad is er een file van de Wiedauwkaai tot aan het droogdok. We laden crox-boek NR.9 in, vier dozen, een dun boekje, 48 pagina's.

15u30

In de zaal achterin treffen we niet alleen Noe en Brian maar ook Robbert, Frank Merkx en Marianne Vogt. Marianne is een van de actrices, ze woont in Brussel. We overhandigen de eerste exemplaren van het negende crox-boek, Brian en Noe zijn in de wolken. In de andere zaal is Johan Gelper bezig met het vervaardigen van een groene streep, hetzelfde groen als de kleur van de wielen van een van beide objecten. Eva ontruimt de videoruimte. Het gesprek komt op de plaatsing van de objecten. Gelper heeft twee kleinere werken aan de ingreep toegevoegd - de ingreep zelf ziet hij als een driedimensionale tekening - en het is maar de vraag of die kleinere objecten, het gaat bovendien om ouder werk, niet totaal overbodig zijn.

late namiddag

Ik begin met het uitmesten van de stockruimte. Intussen kwam Nel tot het besluit dat ze maar beter een stevige sokkel kan bouwen. Marianne is ervandoor, ook Robbert en Frank, die hadden nog wat andere dingen te doen. Noe en Brian verknippen kartonnen dozen. De stock levert een schat aan bruikbaar materiaal, koordjes, ijzerdraad, dozen met gerief dat ze vorig jaar meebrachten. Met het ribkarton maken ze twee marionetten.
'They're really huge though...,' bedenkt Brian. Hij steekt een van de marionetten de hoogte in. 'Could you operate them?' Dat proberen ze meteen uit.

Geen opmerkingen: