zondag 16 mei 2010

zondag 16 mei

reeks 1. (theatraal, met grommend en dreigend stemgeluid) Olaf de drakendoder, het monstertje, snapperdepap, de bij het haar gegrepene, Olaf de leeuwendooier, de hollezakjesverpulveraar, flepperdepep, de zakjesdoder, hah! hah! hah!, de 'tzakjechipstotontploffinggebrachthebbende die meteen daarna een onzichtbare bezoeker introduceert. We hebben een vriend die onzichtbaar is, zegt hij met een air alsof dat het leukste is dat sinds de geboorte van Christus bedacht werd. Oei, zeg ik geschrokken, dan ben ik zopas tegen 'm aangelopen.
2. (iemand in livrei die op luide en vlakke toon de gasten introduceert) Ze komen niet specifiek voor die of voor die kunstenaar. Een studente van Stijn Van Dorpe. Iemand die vragen heeft bij het Congoproject van Jan Fabre. Twee personen die hier al eens eerder geweest zijn. Charlotte van de fotoklas. Olaf de drakendoder, de papa en mama van Olaf, de drakendoder, en Marie, het zusje van Olaf de drakendoder. De onzichtbare bezoeker. Volksverhuizingen, aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, slachtpartijen, gaswolken, tsunamis, de wondere wereld van meneer Van Tillo. Een bezoeker.
3. (recitatief) De Duitse jongen is een kenner van alle drieduizend versies van de derde etude van Chopin. Het meisje is uit Korea. Ze brengen de nacht door op het appartement van een dwerg uit Vladivostok die tijdens het concert van de Bulgaarse pianovirtuoos in de pas gerenoveerde schouwburg van Bratislava naast een Smetanakenner uit Montparnasse zit.

toeval Dat je met de random modus van iTunes in de lijst, op een totaal van 2500 nummers, als eerstvolgend nummer letterlijk het in die lijst eerstvolgende nummer krijgt, is zo goed als uitgesloten. Toch gebeurt het.

typografie Het gesprek komt op Joos Lambrecht. Lambrecht, een Gentenaar, of Lambert zoals hij in Parijs genoemd werd, sneed letters. Van Lancker en Van Ryssen buigen zich over de kwestie. In Het Spaans Huis gaan we voor de bocquerones fritos, het wordt het voorgerecht, en de merluza waar friet en een enorme hoeveelheid salade bij geserveerd wordt. 'Maatje,' zegt Van Ryssen, 'gij moet over deze mens twintig lijnen schrijven in uwen blog.' Met deze mens wordt Lambrecht bedoeld, een tijdgenoot van Garamond, ze raken er niet over uitgepraat. Van sommige varianten is niet helemaal duidelijk wie ze voor het eerst gebruikte en de k en de s ontbreken. In die tijd hadden ze geen letter voor de s-klank, verneem ik, terwijl Laura met Van Swaef de mogelijkheid bespreekt om in Ellezelles een huis te kopen. Als er midden een of ander woord toch een s opdook, ging het met een ligatuur.
foto: Van Ryssen toont aan

varia 1. Iemand zegt: In 2004 hebben ze iemand van Prima Lignia vrijgelaten, dat was toen de laatste politieke vluchteling die ze hadden.
envoie Naar verluidt hebben ze in Merksplas geen zaal voor plenaire vergaderingen.
2. Het tunneleffect, legt Van Ryssen uit, is gewoon de retina die aftakelt. Het is een afstervingsproces van het netvlies.
3. Iemand zegt: Religie is een koelkast voor tijdelijk onoplosbare problemen. Waarop iemand antwoordt met 'het christendom is polytechnisch: drie goden, een madam en duizend en een apostolaten'.
4. Ook de wiskunde berust op axioma's.
5. Onbegrip over individualiteit, zegt iemand, is iets uit de vroege Renaissance, waarop Van Ryssen pareert met 'het concept van individualiteit ontstaat bij de Grieken, bij Homeros'. Waarna ze beslissen over het lot van Abicht: volgens de een turbostalinist, volgens de ander een cryptosociaaldemocraat.
6. Over de huidige politieke klasse: dezelfde sukkels die drie weken geleden collectief ontslag kregen, staan straks weer op de eerste rij om als mandataris verkozen te worden.

Vergilius
'Toen Vergilius zijn schoenen achterliet...' Van Swaef, van plan om aan een grootse redenering te beginnen, hij is daartoe in staat, bedenkt zich, plukt een ansjovis van het bord, zegt 'maar hij droeg sandalen', en concludeert (met galmend gebulder): 'de maCHINes! de maCHINes! de maCHINes!'
foto: Van Swaef in actie

Geen opmerkingen: