dinsdag 4 mei 2010

dinsdag 4 meiTien voor twaalf. Achterin de corridor staat Adam over het scherm van de laptop gebogen. Marc, die er intussen al weer vandoor is, heeft een en ander voorbereid. Na het omkleden /zwarte shirt, zwarte pantalon, witte Nike schoenen en een paar plastic handschoenen/ opent Adam een verse pot witte verf. Het ritueel begint waar het gisteren om kwart voor vijf onderbroken werd, bovenaan bladzijde 44: 'la nuit tombe, nous jetons l'ancre au milieu du fleuve pour repartir aux premières lueurs. Hier, l'escale à Loukoléla'. In de hall is het geronk van de blackstraler en het geluid van de slabben die van tijd tot tijd over elkaar heen wrijven. De schriftuur van Adam is groter geworden. Gisteren waren de woorden al twee keer zo hoog en dik als de dag voordien, vandaag nog eens zo hoog. Ik meet het op: 10 centimeter. De schriftuur is bovendien ook een stuk vloeiender dan tijdens de eerste dagen van de performance terwijl de derde laag er tegelijk voor zorgt dat de tekst van Gide onleesbaar wordt. L'inlisible.

Van laag twee rest hier en daar een fragment dat nog net te ontcijferen is:

où tous les tons mêlées dorment
profondement
sur les terres basses
au loin quelques flots très bas flottant
dans sa monotonie
réjouissant de penser qu'
une même couleur
parmi les noirs
dont les huttes se distinguent à peine
sont d'une même couleur


Half past three. 'I start to get dizzy,' Adam says.

Page 51 : ils s'aventurent dans le pantalon. Rudy zit in de hall en bladert door over vorm. Af en toe is het dak zo helder dat je op het scherm geen steek kan zien. Adam zei dat een collega had gezegd dat hij tijdens de tweede helft van de performance een witte shirt en een witte broek aantrekken moest. Ze zei dat ze dat beter vond. Weet je, zeg ik, je kan zien dat er zinnen zijn die je twee keer leest, iets wat je aandacht heeft, waar je tijd voor neemt om het nog eens te lezen, en andere zinnen waar je zo over heen leest. Yes, that's right, zegt hij.
Na ils s'aventurent dans le pantalon hield hij het voor bekeken. ils s'aventurent dans le pantalon Muggen die via de broekspijpen van Gide hogerop willen.

Geen opmerkingen: