donderdag 9 april 2015

klote interview #5 Maarten, Tristan en Kristof

'Huisdier?' vraag ik Maarten. Ja. Dat wil zeggen nee. Zelf heeft hij geen huisdier maar thuis hadden ze een kat,(1) Moertje, die ze van een nonkel gekregen hadden die leraar plastische opvoeding en rodeopresentator sorry radiopresentator was.(2) Ook moet hij ooit een egel gehad hebben. Met die egel liep het fout. Toen hij op een avond van school thuiskwam, trof hij de egel op het wegdek aan in een bij de soort vaak voorkomende noodlottige transformatie. Na Plup de platte egel heeft hij geen huisdieren meer gehad. En dan komt nu het Radio 2 vraagje, zeg ik: leukste reisbestemming. Daar hoeft Maarten niet eens over na te denken: Marokko. En de Marokkaanse stad die hem het meest beviel: Fez. Over wie z' favoriete auteur is, hoeft hij evenmin na te denken, hij kan niet lezen, dat wil zeggen hij kan wel lezen natuurlijk maar kampt met dislectie, dus lezen doet hij niet zo vaak. Een blik suikerbonen, antwoordt hij als ik hem ten slotte vraag wat het walgelijkste is wat hij te vreten kreeg.
- Een blik wat?
- Suikerbonen. Een blik suikerbonen dat over tijd was.(3)

Bij hem thuis, vult Tristan aan, hadden ze een kat en een hond. Junior, de hond, een Maltezer,(4) was het huisdier van z'n stiefmoeder. Junior evenwel had een afwijking, hij was groter en zwaarder dan voor zijn soort gebruikelijk is.
Interessantste reisbestemming: Madrid, het Prado. Schilder van wie hij het werk zeer waardeert: Rembrandt. Favoriete auteur: Theodor Adorno. Van Adorno las hij Dialectiek en Verlichting en A-esthetische theorie.
Van alles wat hij ooit te vreten kreeg, is lever met lengtes voorsprong het meest walgelijke.

Kristof, die mee aanzit aan wat op andere momenten als bestuurs- of programmatafel bekend staat, en als ik het goed heb gisteren pas voor het eerst naar de verwikkelingen van het improvisatieproject kijken kwam,(5) herinnert zich de geur van kraampjes in China, hij herinnert zich straten die er vol mee stonden, kraampjes waar niet te identificeren lichaamsdelen van dierachtigen gefrituurd werden, dingen waarvan ze in het geheel niet wisten wat het was, potten en ketels waaruit zo'n walgelijke stank dampte dat ze de plek halsoverkop verlieten.
'Huisdier?' vraag ik.
- Nee, dank u.
'Reisbestemming?' Heeft veel gereisd. Herinnert zich tal van leuke plekken. Deed straattheater en circus, dus kwamen ze op tal van plekken in China, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Een van de dingen die hij deed was steltlopen. Op stelten tot vier meter hoog. Van alle plekken waar hij kwam, is vooral Macau bijgebleven, het Las Vegas van China.
Favoriete auteurs heeft hij met tientallen, zowat alle klassieken, beseft hij, maar als hij dan toch kiezen moet staat Henry Miller helemaal voorin.

(1) Grof geschetst kan een bevolking het makkelijkst opgedeeld worden in mensen (a) die een hond bezitten en (b) die geen hond bezitten. Anderzijds zijn onder andere piranha's en boa constrictors natuurlijk net zo goed honden.
(2) Radio 2, vult Maarten aan. Dus toch een rodeopresentator.
(3) Over tijd of uit de tijd: een blik suikerbonen uit de tijd van.
(4) De Maltezer of Kutlikker, zoals hij in Oostende bekend staat, een doorgaans witharig hondje met vier poten en een aars. De meest voorkomende namen van of voor een Maltezer zijn Praliné en Cérise. Het piept en produceert mormelade.
(5) Kristof Lemmens, mede-oprichter van het festival Gevleugelde Stede te Ieper.

Geen opmerkingen: