zaterdag 5 juli 2008

zaterdag 5 juli

Tafel, raam, glaasje water, krant. Gisteren was de vrijlating van Bétancourt nog voorpaginanieuws, vandaag werd ze in Parijs door een grote menigte verwelkomd en de 95ste editie van de Tour de France staat in de startblokken. Vandaag is met een krantenbericht altijd 1 dag na de feiten, misschien ook een van de redenen waarom ze zich tegenwoordig aan een analytische vooruitblik op die feiten wagen. De Tour de France is nog niet afgelopen (de 95ste editie, vernemen we, zou geen echte patron hebben) of de winnaar is al bekend. In De Morgen hebben ze normaal gesproken elke dag ook een pagina voor Jan Fabre gereserveerd.
1 dag na de feiten of het principe van de zetelscheet: in een zetel neerploffen en hierdoor de geur vrijmaken (re-activeren) van een scheet die een dag eerder gelaten werd.
Het raam geeft uit op de facade van een etablissement, aan de overzijde van de straat, waar ze dance slijten. Iemand belt me. (die fysisch alomtegenwoordige aanwezigheid van het telefoongesprek) 'Hello,' zegt iemand. Een minimalistisch patroon van regendruppels rilt over het asfalt. 'With John Watts.' Schorre stem, een Atlantische storing bemoeilijkt de betekenisoverdracht. 'Hi, John...' Een ogenblik later is de verbinding verbroken. Ik passeer het achtienddeeuwse gebouw waar Sarah Westphal een kamer heeft, aan de overkant stond een exemplaar van lijnbus 3 als een klif midden het wegdek.

Aan de crox-poort (het regent) staat Wouter van Smeraldina Rima me op te wachten. We hadden een afspraak om kwart voor twee. Hij heeft een sample met muziek van de Ierse folkgitarist Cian Nugent bij en het gesprek komt op het geplande vinyl van Bart en Nate; om uit te zoeken hoe het met de kosten zit gaan we binnenkort met Levi aan tafel zitten. De jongens van GM betreden de hall, Nicolas die in Lille woont (en later zegt dat hij onlangs contact had met Stéphane Cauchy en Emmanuelle Flandre), Pieter die wil weten of hij een muurschildering aanbrengen mag, Grégory (le fondateur du GM) en Guillaume en Clara, el groupie, Clara is de vriendin van Guillaume. Ik heb last van maagzuur, regent roffelt over het dak.
Pieter steekt een kartonnen doos met GM-teeshirts binnen en Grégory zegt dat hij de posters fantastisch vindt. De cover van crox-boek NR. 10 bedoelt hij. Hij had niet meteen door dat het om een boek met twintig verschillende covers gaat. We halen de ladder uit de stock vandaan, Guillaume wil een en ander uitproberen. Het is de bedoeling dat ze vandaag de grote lijnen van het project definitief vastleggen, wie waar terechtkomt, dat soort dingen. Tim springt binnen en begint een verhaal, hij heeft het de voorbije weken niet onder de markt gehad. Bauters is er op dat moment al vandoor, had wat te doen zei hij.

Geen opmerkingen: