dinsdag 21 april 2009

dinsdag 21 april

vingers

Er is een probleem met de sleutels van de poort van Zennestraat 17a: van de exemplaren die ik had laten bijmaken is één set verdwenen. De sleutels bevonden zich op het raamkozijn in de ruimte waar werk van Johan De Wilde terecht kwam: het eerste deel van een gefragmenteerd zelfportret (puzzel met 18 stukken), een boodschappenlijstje en een tekening die intussen als Bert bekend staat. Ik rapporteer het incident aan Wendy van vzw Constant: Sleutels weg. Op het gelijkvloers deed zich een ander incident voor: twee vingers van de rechterhand van Luc Dondeyne kwamen onder de tap terecht, wat tijdens het uitladen gebeurde. Luc werd in allerijl naar een ziekenhuis gevoerd. Marc hielp nog met het uitladen en ter plaatse brengen van het zware ding, dat was na het incident. 's Avonds, we zijn van plan om in de Dansaertbuurt een terrasje te doen, treffen we Luc aan op de stoep, vlakbij de poort van Zenne 17a, twee van de vijf militanten van het getroffen lichaamsdeel in een zware wikkel. Vingers: voor een schilder is dat de voorhoede. Zonder is het werk onuitvoerbaar. Is er een link met het werk van Johan De Wilde? De hersenen zorgen voor het meesterplan, vingers voeren het uit.

zwartElk beeld is een helft van het beeld. De andere helft is de ontbrekende helft. Aan alles is een ontbrekende helft. Zonder die ontbrekende helft is geen ruimte, geen beweging, geen inhoud, geen betekenis. De interessantste helft is wat niet verklaard kan worden, niet omdat het zonder betekenis is maar omdat het geen verklaring hoeft. Dat de betekenis geen verklaring heeft. Het is het geheime wapen van de kunstenaar: het werk hoeft geen verklaring om betekenis te hebben.

anekdote

Anekdote waarvoor we heel even de teletijdmachine nemen richting China anno zero: een leerling bezoekt de meester. Hij beklimt de treden van de tempel. Het landschap is ad lib in te vullen: herfst, zomer, winter, lente. Anekdotes zijn trouwens zo goed als altijd zonder dit soort details, het genre is zonder waarneming. De protagonisten van de anekdote zijn bovendien zonder identiteit: leerling, meester.
De anekdote in kwestie is een gebeurtenis zonder verklaring: gebeurtenis en betekenis overlappen. En ze is gauw verteld: De leerling vraagt aan de meester hoe hij de staat van verlichting bereiken kan. 'Draait u om,' zegt de meester. Wat de leerling doet. Hij heeft nog te leren: een meester volgt geen bevelen op.

1 opmerking:

onlyonesandzeros zei

Een paardebloem bloeit tussen de straatstenen.