woensdag 6 mei 2009

woensdag 6 mei

Sarah en Thomas wonen in de Limbastraat, een volksstraat in het oude schipperskwartier: smalle, benige huisjes. Achterin, voorbij huisnummer 80, geeft de Limbastraat uit op een braakliggend terrein. Hier wonen Sarah en Thomas. Achter de kapel - ze wonen in een kapel - is een voetbalveldje en daarachter een verwilderd terrein: wilgjes, struikgewas en een fietspad op smaak gebracht met pilonen en de grijze klif van een betonfabriek.

In de kapel, waar geen nagel kan, is een dichte opeenstapeling van dingen: Sarah, Thomas en Yanna wonen in een oerwoud. Ik ben er om het werk van Sarah te bekijken, abstracte impressies met een heftig koloriet (veel groen en geel en rood) en verwantschap - vooral het minder recente werk - met het exuberant kleurrijke werk van Jawlensky. Op een van de tussenschotten ligt een editie over tuinbouw - Edible Forest Gardens - naast 'Ons Kookboek' van de Boerinnenbond (geformuleerd als katholiek vormingswerk voor landelijke vrouwen) en 'Vedische kookkunst', een editie met Indische recepten. De achtergrondmuziek is piano van Walter Hus en doet aan Ligeti denken. In een van de boekenrekken (het rek fungeert als tussenschot) staat een editie met het complete werk van William Shakespeare.

In de tuin staan potten met Apenverdriet, ook wel Monkey Puzzle genoemd. Thomas trof de plantjes in een container aan en ontfermde zich over vier exemplaren. Eentje heeft het niet gehaald. Er is een reden, legt hij uit, waarom zelfs de grotere planten in potten staan: onder het gazon is een plankier van grijze straattegels.
Blauwregen hangt over de grijze muren.

Geen opmerkingen: