vrijdag 8 januari 2010

vrijdag 8 januari


Een afspraak in 't Gouden Hoofd. Aperitief, dagschotel, koffie. Dan naar crox in de Lucas Munichstraat - CUM is er bezig geweest, in de grote zaal staan her en der werken opgesteld, provisoir - en vervolgens Snijders ophalen, zijn meest recente publicatie, een tweede druk. Twee paar leggings in een schoenwinkel die door een heel aardige dame gerund wordt, type tante Pollewop, en dan ruilen: de nieuwjaarsvisite krijgt beide delen van Heimelijke Vreugde, ik de Spectrum Recepten Encyclopedie uit 1971, van A tot Z, 8 delen.
Neem bladzijde 491, het tweede deel, de chrysantenfondue: 'En dan kunt u er zelf, als u er eenmaal de smaak van te pakken gekregen hebt, enorm veel 'à la maison' en 'à la uw portemonnaie' voor verzinnen.' Koken kortom à la Gwendolyne of zoals Liviu het doet: op restaurant wat navraag doen telkens als hij een gerecht te pruimen vindt et jamais, mais vraiment jamais, het raadplegen van een kookboek. Faire la cuisine à l'improviste.

Wat me bevalt aan de Spectrum Recepten Encyclopedie is de manier waarop ze 't beschreven hebben. Neem deze, blz 490: chowder van tong. 'Het woordenboek geeft onder chowder aan: een gerecht van vis, vlees, spek, uien en... scheepsbeschuit. Voor het laatste nemen we maar crackers in de plaats.
Het visafval opzetten met het water en de kruiden, hier een bouillon van trekken (30 minuten) en deze zeven.
Het spek een ietsje uitbakken en onder in uw soeppan leggen. De vis, die u in stukken van ca. 10 cm hebt gesneden, de aardappelen, de uien, de bleekselderij en de crackers in lagen er bovenop, met op elke laag zout en peper. De wijn en de visbouillon toevoegen en het deksel op de pan doen. Aan de kook brengen en alles 25 minuten zachtjes laten pruttelen. De slagroom tegen het eind van de kooktijd toevoegen, voorzichtig omscheppen, want de vis moet heel blijven. De scheepsbeschuit, pardon, de crackers dienen als bindmiddel.'


Geen opmerkingen: