zondag 5 oktober 2014

zondag 5 oktober


Een feestelijke avond met Bob en de Murgafanfare van Komen en Gaan en pannenkoekenbak. Aan het fornuis schrijver dezes die zich graag het Ueberstatement Beste Pannenkoekenbakker Van Het Noordelijk Halfrond aanmeet, wat door een niet gering aantal leden van de Murgafanfare smikkelend bevestigd wordt. Zou wel eens waar kunnen zijn, gniffelt een van de dames. De geheimpjes van het recept? (a) Gebruik geen zelfrijzende bloem. (b) Zorg voor volwaardige, biologische ingrediënten. (c) Gebruik geen mixer. (d) Maak het deeg heel erg vloeibaar. (e) Voeg kaneel toe. Om het deeg bijna net zo vloeibaar als dikke melk en tegelijk toch consistent te hebben, voeg je volgende ingrediënten samen:

anderhalve kilo volwaardig biologische tarwebloem
3 liter volwaardig biologische halfvolle of volle melk
1 liter water
een brede, volle snee volwaardig biologische bakboter (smelt de boter en voeg de gesmolten boter meteen aan het deeg toe)
6 eieren met biogarantie
(alle ingrediënten gelijk verdeeld over twee kommen, 3 eieren dus voor de ene en 3 voor de andere kom) (met ingrediënten in één kom, wat net zo goed kan, is 6 eieren niet zo'n goed idee, beperk het in dat geval tot 4 eieren)
scheidt eigeel en eiwit en voeg het eigeel toe
voeg een snuifje zout toe en blijf roeren
voeg wat kristalsuiker toe en blijf roeren
strooi kaneel over het deeg en blijf roeren - de eierklopper mag bijna geen weerstand hebben - als dat wel het geval is voeg je nog wat melk of water toe
klop het eiwit tot het lekker stevig staat en roer het voorzichtig door het deeg

Iemand zegt dat haar moeder bier aan het pannenkoekendeeg toevoegde. Nog iemand zegt dat haar vriend, die kok is, spuitwater toevoegt wat het deeg heel erg licht en vrolijk maakt. Zelf heb ik ook wel eens met groentenbouillon geëxperimenteerd. In dat geval voeg je geen kristalsuiker toe, wel kaneel, en gaat het eindresultaat richting maaltijdpannenkoek.

onder : Leden van de Murgafanfare poseren in groepjes van twee of drie of solo. Jan maakt de foto's.


Geen opmerkingen: