N°58 [38] Cancale (L'Ile-et-Vilaine). Port de la Houle. Le Quai Gambetta. Pierre Artaud & Cie - Editeurs. Rue de la Dutée, ZIL de St.-Herblain, Nantes (44). Fabrication Française.
N°59 Oostburg. Gemeentehuis. Uitg. W. J. Pieters, Oostburg. Iemand schrijft me: 'Ik ben er geboren en werkte half jaren zestig als 16-jarige in drukkerij Pieters voor 30 gulden per week.' Nu wist ik natuurlijk best wel dat hij z'n jeugd in Oostburg gesleten had. Zijn vader had er een platenzaak. Nog voor Freak Out, Bongo Fury, Electricity en die van Velvet met de warholbanaan op de cover in de etalage lagen, had hij ze beluisterd. Bij ons thuis hadden we de Snowwhite Braun platendraaier van midden jaren vijftig, een naar verluidt buitenissige investering. De platendraaier werd bovendien alleen in huis gehaald omdat hij zo mooi was. Meer dan een rheumatische versie van de Bolero van Ravel en een single van Salvatore Amado hadden we niet in huis. Waren we vrolijk gestemd, dan luisterden we naar Vous permettez, monsieur?, wat Tombe la neige als B-kant had. Die situatie veranderde toen ik na een zeer geslaagde oudejaarsavond, waarbij voor het eerst in plaats van zakdoeken en sokken en sokken en zakdoeken witte enveloppes op tafel getoverd werden, doorgaans meteen na het aansnijden van de met kastanjepuree gevulde kalkoen, in staat bleek om me een kleine platendraaier aan te schaffen. Of ik ooit in Oostburg geweest ben, herinner ik me niet.
N°60 Oostburg. Raadhuisplein. ZVL 1503 Namaak Verboden 686. Uitgave J. Torbijn - Goes. Beide foto's tonen het Raadhuisplein. Het als gemeentehuis aangeduide, kaaskleurige gebouw [59] bleef intact. Ook de huizen aan het plein staan er nog. De verkeerscirculatie zou gewijzigd zijn. Het tijdsverloop tussen [59] en [60] is moeilijk exact te schatten. De vroegste ansicht heeft het decorum van begin jaren zeventig, de andere - er is een opmerkelijke toename van het aantal verkeersborden - zou begin jaren tachtig kunnen zijn.
[59] Iemand die er opgroeide, herinnert zich dat het gemeentehuis in de jaren vijftig gebouwd werd. Hij herinnert zich de bouwput, stond naar de bouwput te kijken. Links, waar ze nu een plein hebben, was er een parkje. Ook [60] zou uit die periode kunnen zijn, maar dan ziet hij de auto en de verkeersborden, een auto zoals ze op het autosalon van 1976 hadden, en de richtingwijzers, wat van het plaatje eind jaren zeventig, begin jaren tachtig maakt.
Het bankje is uit dezelfde periode als de bouwput. Als je vanaf het bankje, waar hij vaker zat, uit het beeld stapt en rechttoe rechtaan blijft stappen, kom je op de Eenhoornplaats waar z'n vader op een van de hoeken een platenwinkel had. Die plaats was ooit, net na de oorlog, een brandput geweest. Een put waar ze het water haalden als ergens een huis in de fik stond. Daar, op die plek, is 't ie opgegroeid. Tot z'n zeventiende heeft hij er gewoond. Dat zou dus in zekere zin hetzelfde betekenen als een ansicht van de Spoorwegstraat voor me hebben, voor de met Japanse kerselaar afgelijnde straat, vanwaar we uit het salon op het eerste op de spoorweg keken, in Tuinstraat veranderde, of over een zwart-wit ansicht beschikken van Rue Vilin.
Op de hoek, vlak bij het bankje, hadden ze een garage, dat ziet hij zo voor zich, Garage Adriaensen, waar Leon Hontelez werkte. In het restaurant ernaast, Denisen, Denisen was een gezette man, hebben ze begin jaren zestig getafeld met oma, een viergangenmenu van 32 gulden per persoon, oma die als aperitief een rooie martini bestelde. Later kwam er een Joegoeslaaf. Naast het restaurant was een winkel met naaimachines, Huis Bogaert, hij en Sonja, de jongste dochter, zaten in dezelfde klas, de oudste dochter is minister geworden. En het huis daarnaast was een klerenwinkeltje.
[60] Aan de andere hoek van het plein was een drankzaak waar ze ook sigaren hadden. Z'n oom werkte daar. Nu zitten ze tot in Amsterdam. Huisman was een drogisterij en in het huis ernaast hadden ze een speelgoedwinkel, maar die is weg. Nu is 't een galerie. Er was nog een speelgoedwinkel, die van Jaap Van de Amele, vlak bij de kerk, waar ze later huishoudartikelen verkochten.
zondag 18 december 2016
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten