woensdag 8 augustus 2007

dinsdag 7 augustus

inventaris van een gesprek

Iemand zegt: 'De Morgen is The Sun aan het worden.' En over Documenta: Documenta is sociologisch onderzoek.
Een multiple-choice vraag. Documenta is A. sociologisch, of B. A-sociologisch.
De huidige Documenta zoekt uit in hoeverre het modernisme een antiquiteit is. Is het modernisme modern of is het postmodern? Een theorie. Theorieën die als fruitvliegjes. De fruitvliegjes.
Over het modernisme zegt Octavio Paz (De kinderen van het slijk, p.11, Meulenhoff 1976): 'Wanneer ik zeg dat de moderniteit een traditie is bega ik een kleine onnauwkeurigheid: ik zou hebben moeten zeggen, een andere traditie. De moderniteit is een polemische traditie die de heersende traditie, welke die ook zij, verdringt; maar alleen om een ogenblik later haar plaats af te staan aan een andere traditie die, op haar beurt, weer een kortstondige manifestatie van het heden is. De moderniteit is nooit zichzelf; ze is altijd een andere.'

De fruitvliegjes. Het afval kweekt fruitvliegjes. Ze hebben geen enkele individuele identiteit, het zijn altijd dezelfde en altijd andere fruitvliegjes.

Joris heeft het over Harre. In Harre hadden ze een ondergrondse beek in de kelder. Die beek was een natuurlijke frigo, in de zomer bleef het fris en 's winters vroor het er nooit. En op zolder schatten en kobben.

'Lekker biertje,' zegt Pieter. De Saison voisin is op, we drinken een Dupont. Het gesprek komt op Mahy. Mahy was een bokshal. Dan een tijd een dancing, de Cirque. Ge moet van Gent zijn of al lang in Gent wonen om dat te weten. Dan heeft Mahy er zijn collectie gestockeerd. In de jaren 80 zat Flor in de benedengarage.
'Ik was hier laatst op een roddelmarkt,' zegt Pieter. Hij bedoelt rommelmarkt. De laatste roddels uit de Zalmstraat. Weet ge wie dit, weet ge wie dat. Hij zag er een schommelpaard, ze vroegen 50 euro voor het schommelpaard.

Strontproeven. Nog zo'n verhaal. Stront, legt Joris uit, was goud waard. Op de graslei werd de gier en de aal opgehaald. Platbodems poepvol stront. De prijs werd bepaald naar de smaak van de stront. De specialisten staken een vinger in de specie en proefden, was het vet genoeg of niet, was het kwaliteit of niet. Over Urquell een identieke anekdote. Urquell is Tsjechisch. Hoe ze het bekeken of de kwaliteit van het bier goed was: op een eikenhouten bank werd het bier gegoten en twee of drie personen in een daim broek namen op de bank plaats. Ze bleven gedurende een kwartier of zo zitten. Als ze daarna overeind veerden moest de bank aan hun zitvlak blijven plakken. Als de bank bleef plakken was het bier goed.

Wand. Een tussenwand opmeten. De leegte.
Werk. Werk gestockeerd in een vochtige kelder.
Liefde. Ah-! De Liefde. Joris doet een boekje over zijn grootse liefde. Zijn grootste liefde was een Italiaanse, een schoon meiske, ros, met een snor en dikke loezen.
Het zegt weinig tot niets over de oorsprong van het schommelpaard waar Pieter zo wat vragen bij heeft. De oorsprong van het gesprek is intussen ook al niet zo duidelijk meer. We hebben het over whisky en Waldron en Lacy. Joris heeft een topdrie van whisky-momenten: 1 is als ontbijt, 2 bij het eten en 3 om op uw gemak te genieten. Hij vertelt van die keer dat Lacy in 't Uilekot aantrad, hij was zo zat dat hij z'n toeter vergeten was. In zeven haasten ging Joris op zoek naar een klarinet die hij vijf minuten voor het concert begon aan Lacy overhandigde. Allez, voilà.

Na verloop van tijd komen ze bovendrijven, de fruitvliegjes in het bierglas, ge kunt ze er met uw vinger uitscheppen, een voor een, ze blijven aan de vingertop plakken.

Geen opmerkingen: