maandag 27 augustus 2007

maandag 27 augustus

Bart en een kwestie die intussen al wat dagen aansleept, of de hall ontruimd werd. Igor, Igor Raache, eeuwigheid geleden, mailt me vanuit Patagonië. Igor in Patagonië. Dan Olga, ze wil graag weten wanneer ze het materiaal binnensteken mag. Een telefoniste van de verzekeringsmaatschappij bevestigt dat de polis betaald werd. Dat gebeurde bijna een maand geleden. Op de beleefde vraag waarom het document dan niet werd toegestuurd, had ze eerst niet geantwoord.

Uit een andere wereld: stilleven met 'Corot in Italy', Uccello, enkele exemplaren van Filmforum, een vinyl met canziones van Amalia Rodriguez en de gebruikelijke figuranten, een pakje dat ongeopend bleef, verftubes, het kopje koffie en een asbak met het opschrift, zwart op gebroken wit: ANC. ETs. F. MALHERBE. Een geur van terpentijn. Kassel Earth, Lasur-Oxid-Orange, Terre d'Italie, vertrouwde ingrediënten.
Een buur speelt accordeon. Ergens ter hoogte van het Stapelplein is het geluid van een ambulance.
Vlakbij: 'Four Borthers' van Giuffre, een opname uit 1954.

Hoe het insekt aan zijn eind komt.
De opmerking van een tijdgenoot. Als geboekstaafd in Het Boek van Nietige Momenten: geen opmerkingen van tijdgenoten. Tijdgenoten, familie, vriendjes, kennissenkring, leden van de clan - sekteleden? - niet aanwezig toen het incident zich voordeed.
Beschrijving van het insekt. Libelachtig maar tot tien keer kleiner. Vliesvleugelig. Ziet er sympathiek uit. Een sympathiek insekt. Romp plusminus 1 centimeter lang en ongeveer net zo dik als een naald. Gelig. Voor- en achterzijde aan elkaar verwant, wat ook al uit de noodlanding bleek. De vliesvleugelige vleugels in spreidstand. Van een vliegtuig het verkleinwoord. Kleiner dan het verkleinwoord. Kleiner dan de verkleining van het verkleinwoord. Kleiner, kleinst. Nog kleiner.
Identiteit: onbekend.
Beschrijving van de feiten. Komt uit het niets aangevlogen, aangetrokken wellicht door het felle aura van de bureaulamp. Strijkt neer op de muistoets van de laptop en blijft daar gedurende enige ogenblikken aanwezig. Is zich van geen kwaad bewust. Had op het derde deel van de autobiografie van Paustovskij kunnen neerstrijken en was dan onzichtbaar gebleven. Op de Brieven en Dagboeken van Charms desnoods of op de torenhoge stapels paperasserij. Had zich kunnen verdiepen in archeologisch onderzoek, zoals menig insekt in deze tijd van het jaar - guitige vliegjes die ongevraagd over de kale schedel trimmen. Neen. Geen ongevraagde noodlanding op de kale schedel of een onderneming aan de binnenzijde van het wijnglas of diven voor de lol op het spinrag van een gratis aangeboden trampoline. Nee, gaat op de muistoets van een laptop zitten pal in het aantrekkelijke en felle licht van een onbekende bron. In een onwezenlijk verre, onbestaande en nabije verte tast een vijfpotig reptiel naar het platte voorwerp.

Geen opmerkingen: