dinsdag 14 oktober 2008

dinsdag 14 oktober

De kubus wordt donderdag. In crox is Nicolas Durand bezig. Hij sliep in de kubus. Je lui demande: 'Il y avait des moustiques?' En Nicolas, met bijna godsvruchtige verbazing: 'Ah, mais non, pas de moustiques.'
Er is een enveloppe van Grégory, de vijfde. Ik neem de trap naar het kantoortje en vraag Nicolas of hij die brieven van Grégory al gezien heeft. En Nicolas, verbaasd, alsof ik zijn verbazing op de proef stel: 'Ah, mais non...' Het zijn handgeschreven brieven, leg ik uit, en elke bladzijde is een letter. Ik open een van de enveloppes. Nicolas sliep in de kubus, hij zegt het alsof het er eigenlijk niet toe doet, een mens slaapt zoals het uitkomt. In een Frans stadje, vertelt iemand, sliep iemand in het urinoir van een openlucht zwembad, had net voldoende geld om vanuit Parijs de trein naar Brussel te nemen. Het zijn dingen die gebeuren. Er gebeurt zoveel.
Natalie telefoneert me en er is telefoon van Susan. Honoré wil weten of het werk van Cathérine nog te bezichtigen is.
Het is een prachtige dag, meer zomer dan herfst. Aan de sluis is het water in een woelige beweging.
De kubus op het woonerf is ontmanteld. Nicolas heeft de bekisting verwijderd. Kinderstemmen overrompelen de buurt. Jarne en het jongere broertje zitten voor een huisdeur. Nicolas legt uit dat de kubus eerst oranje geschilderd - morgen, overmorgen misschien, eerst moet het ding drogen - en dan met professioneel materieel tot gruzementen herleid zal worden. Is niet het eindpunt van het traject. De gruzementen worden door een dipsaus van fel oranje gehaald en hierna opnieuw gedecimeerd.
In de grote zaal is een berglandschap van zwarte keitjes. De keitjes zijn vochtig, wat de zwarte kleur verklaart. Hoeveel kruiwagens - twintig? Als de massa uitgedroogd is, zal Nicolas er een 'quadrillage' over aanbrengen, een ruitpatroon in fluoverf.

Een kruiwagen, spuitbussen, houtblokjes, een schop. Het GM-project overrompelt de grote zaal. In de verste van beide ruimtes kwam een schilderij van Grunewald terecht, Manor Grunewald. Een groot schilderij. Manor heeft het nog niet uitgepakt.
Tim heeft de houten tussenwand aangepakt met primer en witte verf. De muraille met ecoline van Oliver Schulze is verdwenen. Op de vloer kwam een met mousse vervaardigd object terecht, in een van de hoeken van de andere ruimte een Samsung monitor. De set met gekleurde stukjes hout is van Pieter Bauters: roze kubusjes, grijsbruine kubusjes, grasgroene en ronde schijfjes, een plak rood en transparant plastiek, stokjes, een gele plank, oranje, een andere plank is karmijnrood geverfd. Het meest opvallende element is een groen geschilderde veelhoek met drie cirkelronde gaten en stukjes hout die als stekels uit de plank steken.
Ik bel bij Susan aan, ze is niet thuis.
Op de trap naar het kantoortje kwam een spar terecht. Van Marina. In de hall leunt een bos roze en gele gladiolen tegen de internetconnectie. Unit 2 heeft plannetjes.

18u30. In de grote zaal is Pieter Bauters aan het werk. Hij werkt aan een sokkel. Nicolas is er niet. Ik bel aan bij huisnummer 52. Jan opent de deur, blootsvoets. Als hij even meekomt, toon ik waar de meditatie-avond kan.
Astrid liet weten dat ze naar de algemene ledenvergadering komt, Guido en Rob dat ze geen tijd hebben. Voor Guido zou langsgaan in Evergem bij Parys Printing alleen donderdagvoormiddag kunnen. Is gebombardeerd tot hoofd redactie dus drukke tijden. Hij is net terug uit Mexico waar hij een ontmoeting had met Francis Alÿs. Dat is voor 'De Goudvis', een canvas-programma dat in 2009 op antenne gaat.

19u. In Het Houden Hoofd hebben ze vandaag een visrolletje als dagschotel, een visrolletje met tapenade, kappertjes, waterkers en een risotto. In DM als gebruikelijk geen moer actuele kunst. Ze hebben het niet eens over Fabre terwijl die meneer intussen quasi permanent tot de redactiesfeer behoort. Er zijn geen nieuwe werken van Da Vinci en Van Gogh geveild, aan monsterscores, voor minder gaan ze niet, en over de museale projecten met rotte vis en kouwe kak hadden ze het al gehad, daar hoeven ze niet op terug te komen. Toch weten ze best waarover ze het hebben, ze houden de beurscrash en Haider uit elkaar, hebben het over populaire muziek, theater, voetbal.
Gaaf: elke politieker een Porsche. Geef de politieke klasse wat die politieke klasse toekomt.

Geen opmerkingen: