zondag 26 oktober 2008

vrijdag 24 oktober

'Today we had chicken and rice for lunch.' (Witold Gombrowicz; Cosmos, last phrase)

1. De genodigden staan her en der, ze praten, maken grapjes, drinken muskaatwijn, ze staan in de keuken, ze staan in de doorgang, ze staan in het salon, over het eerste voorgerecht wordt met lovende bewoordingen gesproken terwijl ze voorlopig alleen weet hebben van de ingrediënten en dat met die ingrediënten getoverd zal worden: kappertjes, tot kwartjes verhaspelde stukjes kerstomaat, olijven, octopus.
De muskaatwijn, een Rivesalter, werd op smaak gebracht met vers citroensap. Boris hamert op een xylofoon, whack pok boem. De muskaatwijn is voorbeeldig. Met Johan en Heleen komt het gesprek op gladde Vlad en die Roma familie in het blauwe huis. Ze terroriseren de buurt.
2. De geschenken belanden op het aanrecht: Suite d'un Goût Etranger van Marain Marais en musique maronite, voorts een catalogus met een overzicht van het werk van Mark Manders en een tekening met de merkwaardige en bijzondere titel 'een werk voor Johan De Wilde'.
3. Boris is in zijn element. Elementair: hij rent door de kamer.
4. De feesttafel. Een chianti classico 2004 van Castell'in Villa en voorgerecht 2. Na het varkensgehakt, op smaak gebracht met wilde bospaddestoelen, komt het gerecht met octopus, tonijn, schijfjes pasta, lookschilfers en kappertjes op tafel. Boris is in topvorm, hij bouwt een replica van 9/11. De muziek is van Esbjörn Svensson, de verdronken pianist. Stefaan bestudeert het flesje balsamico blanco.
5. Een nieuw element: de pompoensoep. Is geen pompoensoep natuurlijk want gesmolten goud op smaak gebracht met een snippertje colibri, vlinderkeutels en een norse scheut wolkazijn. Het gesprek komt op UBUsound.
6. Het hoofdgerecht is een coq au vin.
'Is lam of is kip?' vraagt een van de genodigden. Op het dwaze grapje wordt met mondjesmaat gereageerd. We hebben het te druk met genieten van het op grootmeesterlijke wijze op smaak gebrachte hoendervlees.
7. Het gesprek komt op idiotie en de talrijke varianten. In de categorie sociale dementie staat de suvkop op 1. Staat ook op 1 in andere categorieën: debiel, onnozelaar, klootzak, uitschot. Wordt in de categorie klootzak alleen door Jan en Wim en Barbara voorafgegaan, ex aequo. (in deze categorie is Pijpers het schatje, wat ze aan mouth-dripping te danken zou hebben)
8. Johan De Wit zingt.
9. (het werk aan Morrens)

We zakken weg in het drijfzand van de anekdotiek. Iemand zegt dat iemand zei: ze zijn het huis aan het kaften.
Iemand zegt dat iemand zei: 'Make mister Toni.' En welk merk zijn kostuum is. En welk merk het kunstwerk.
Een kettingzaag.
Iemand heeft het over hoe je een gletsjer beklimmen moet, aan de binnenzijde.
Met Yves komt het gesprek op veelbelovend.
Veelbelovend, zegt iemand, dat is voor de markt.

Geen opmerkingen: