maandag 5 oktober 2009

maandag 5 oktober

afkortzaag De Dewalt afkortzaag doet het niet. Derde keer, zelfde keer.

Bertoni
De Citroën DS, een revolutionair ontwerp van Bertoni, is Italiaanse design. Het eerste model, midden jaren vijftig, had ronde koplampen. Bertoni ontwierp ook de Citroën SM waarvan er hooguit een paar duizend op de markt werden gebracht.



Borghouts, Karin
en een stagiair. Borghouts heeft een stagiair! Ze zitten in Het Gouden Hoofd. Het witloof is verwikkeld in een verteringsproces. Karin ging voor de kip curry en herinnert zich een bizar tafereel: een duif zat te broeden in het lijk van een andere duif. Het drama van de actuele kunst, het ding is uitgehold tot op het bot.
Een doormidden gekliefde Yorkshire Terriër, plastinaten, stukken van lijken, longweefsel, organen opgespoten met silicoon. Iemand doctoreert op haaientanden.

Citroën
Sven De Swaef had toegezegd om met een Citroën DS door de gyprocwand te rijden. Niet de zijne, hij had iemand gecontacteerd die er een had die het deed, dat wil zeggen, de persoon in kwestie beweerde bij hoog en laag dat de Citroën DS die hij ter beschikking had het nog deed, tot vanmorgen vroeg bleek dat dat verhaal niet klopte. En de vervangstukken ontbraken. Sven besloot om de zijne te gebruiken. Hij kent het autootje van binnen en van buiten. Alle reparaties voert hij zelf uit. Wat kon er misgaan? Van alles. Hij belde iemand die wel over vervangstukken beschikte, rekende uit dat het in het slechtste geval 300 euro ging kosten, als het muurke tenminste niet in z'n totaliteit omlaag kwam.
'Tu te rends compte, c'est sa voiture...' Een zwarte Citroën DS 21, bouwjaar 1973. Het laatste bouwjaar is 1975. In 1975 hielden ze er mee op. Hoe hij zich voelde toen hij besefte dat er niets anders op zat dan het met zijn DS te doen? Geen leuk gevoel, geeft Sven toe. Wat hij niet allemaal met dat autootje heeft meegemaakt. Die motor, dat is een meesterwerk. Om de schade aan de Citroën DS 21 tot een minimum te herleiden, hadden ze besloten dat hij aan 5km per uur tegen de wand zou aanrijden. Michel heeft drie studenten opgetrommeld, heeft er voor gezorgd dat ze tot hun kleine teennagel toe verzekerd zijn. Nina, Gauthier, Julien, ze studeren fotografie. Marc is van de partij. Sven is er gerust in. Het enige wat hem zorgen baart, is dat de muur tijdens de crash in z'n totaliteit op de DS terecht komt. Dat is het minst interessante scenario.



































De Morgen en cultuur
De kermiskeet van Sam Dillemans, K2 is weer K3 - wat een leuke kop - en aanverwante plastinaten. Kermis en media. 't Is gewoon een kwestie van dagen voor ze 't weer over Delvoye, Fabre of Tuymans hebben. Het Nieuwsblad geeft aan hoe het beter kan: 4 blanco pagina's.

Gauthier, Nina et Julien
Studeren fotografie aan de academie te Doornik. De meeste studenten hier hebben de Franse nationaliteit. In de klas van Julien, Gauthier en Nina gaat het om 17 studenten op een totaal van 18. In de regio van Lille is er geen valabel equivalent voor Doornik.
Het materiaal dat ze bij hebben: een Nikon DX, een Pentax 20D en een Canon HG10.

herfst Het regent. Maandag 5 oktober, herfst, de eerste herfstdag.

Jelle Clarysse & Sarah Dhont
>muur

krik De Citroën DS 21 weer op het woonerf krijgen, dat is ander paar mouwen. De DS komt vast te zitten en er is geen tillen aan. Na twee, drie pogingen om het voertuig in achteruit in het nauwe gat tussen steunpaal en deurpost door te manoeuvreren, houdt Sven het voor bekeken. Zonder krik lukt het niet. Sven heeft geen krik bij. We zoeken in het magazijn aan de straatkant. Geen krik. Een vrachtwagen van Hanssens Hout draait het woonerf op. Michel en Sven stappen naar Midas aan de Dampoort.

maaltijd In Het Gouden Hoofd hebben ze vandaag witloof in hamrolletjes en wortelsoep. Wortelsoep hadden ze vandaag ook in de fijnbakkerij van Inge. Van Swaef is liefhebber van witloof in al zijn varianten.

Marc is van de partij, maakt foto's, zet koffie, reinigt eerst de koffiezet - na de vaststelling dat de koffiefilter er nog inzit en er niet al te proper uitziet - en filmt.

Michel Couturier perstekst 'Habité par la ville, ses paysages et ce qui fait son histoire, Michel Couturier utilise les médias à sa disposition pour dire sa poésie et sa violence.
A Croxhapox, ce rapport à la ville est mis en scène dans trois (séries de) travaux.
-Des dessins en grand format où panneaux publicitaires, pylônes et autres objets apparemment anodins qui peuplent nos villes deviennent, isolés de leur contexte, des signes, des indices d'une ville invisible.
-Les vidéos des performances intitulées Bonfire réalisées dans 5 villes européennes déterminent une autre relation tant poétique que politique à l'environnement urbain.
-Un travail in situ qui tient aussi de la performance prolonge ce rapport à la violence.' De vertaling is ander paar mouwen.

Midas >krik

muur Jelle en Sarah bouwen een muurke. 't Is een serieus muurke. 7m50 lang, 3m50 hoog. Het muurke, diagonaal in de ruimte, is voor het project van Carole Vanderlinden. De Dewalt afkortzaag deed het weer maar dat bleek zelfs met gekruiste vingers van korte duur, dus twee keer op en af naar Santens, eerst om de gerepareerde Dewalt op te halen, later om de opnieuw defecte Dewalt binnen te steken voor reparatie en reclamatie. Afijn, eind goed al goed, ze geven er een in bruikleen, een iets zwaarder model. Sarah heeft Odette bij, in een draagmand, Rund is loops en bleef thuis. Maar goed ook. Odette slaapt onder alles door. De Fransen, merkt Jelle op, op dat moment doet de Dewalt het nog, gingen een handje toesteken. Nina, Gauthier, Julien. Vraag is wanneer begint voor hen après-midi.













Odette



plastinaten >Borghouts

Provence
Met een Citroën DS funeraille naar het zuiden rijden. Dat is wat Sven van plan is. Vanavond reeds wordt hij ter plaatse verwacht. Een en ander zou met een film te maken hebben.

reeks Lichtmaal. Afbraak. Lichaam.

Roubaud, Jacques
La Joconde

Les vrais amateurs
pour voir la Joconde
ne vont pas au bout du monde
ni même au Louvre

Ils vont au coin de la rue
de La Rochefoucauld et de la rue
Notre-Dame-
de-Lorette
ils entrent dans le café
elle est là

Le tableau est sur le mur
beige et crème
le cadre est beige et crème et un peu orange
la toile est signée
de la main même de l'artiste
E.

Mérou.
C'est la Joconde
la Joconde de Mérou. (La forme d'une ville change plus vite, hélas, que le coeur des humains, page 33)

Sven De Swaef
Eigenaar van de zwarte Citroën DS 21.

Tournai Trois étudiants de la classe de Michel Couturier. >Gauthier

Geen opmerkingen: