zaterdag 24 oktober 2009

weekendalfabet (8)

afstand De altijd blije berkjes, Moloko speaking exit dix sept, Schmitz cargobull. Half uur later, 13:57, en 50 kilometer landinwaarts: rue Zenne, Ischa, Anne.

Ermen Je viens taper une cigarette, dit-elle. Taper une cigarette, to bum a cigarette, ça veut dire demander une cigarette à quelqu'un. Bon, bref, elle tape une cigarette et on parle de Roubaud, d'un certain Silvano, lui il travaille pour les Bains Connective, et en général de la machine à écrire. Of er in Brussel plekken zijn waar je schrijflint vinden kan. Daar hebben we het al eens over gehad, je m'en souviens. Er zijn nog wel winkeltjes waar ze schrijfmachines slijten, weet Ilse. Olympia bijvoorbeeld is nog in productie. De Hermes die ze gebruikt voor het FREE ART ZONE project is een ander verhaal, die machine kreeg ze 4 weken geleden cadeau van iemand die het ding niet langer nodig had.

Jespers
en het consortium BISAVA, Buitentalig Instituut der Segmentering van Audiovisuele Abjecten.
Verworpenheden.
Grijnst. Heeft het zichzelf aangedaan. Leeft in een auto. Overweegt er Stimulering voor Andersdenkende en Vredelievende Aangelegenheden van te maken.

journaille
Boven het schedeldak van de hoofdredactrice van een sensatieziek blaadje hangt het okselscheerapparaatje van een juridisch pak voor de broek. Voor De Morgen is 't voldoende wapenfeit om moord en brand te schreeuwen. Persvrijheid genekt! Wat ze zelf naar de kloten hielpen geneukt door het pietluttige in duistere vaatjes roerende vingertje van een luidkeels boerende magistratuur. Horreur quoi, een magistraal prematuurke met vier poten, 't blaft en 't kan de Brabaconne piepen als ge er eens goed op duwt. 't Piept, 't blaft en 't slaat rood geel groen en blauw uit tegelijk. 't Heeft geen nek, geen kop die daar boven uit steekt, geen met fraaigevormde koteletten afgewerkt kerstmenu, 't is meer het ondersteboven gekeerde achterste van een semi-mondain, over het paard getild kallement dat met haar sympathiekste deel tegen het deksel van een beerput aanplakt. Het DM-journaille moet trouwens niet over persvrijheid loeien, de praktijk van dit soort blaadjes hoort tot een andere soort, hier heerst het deficit van de nobele en goed bedoelde gedachte dat persvrijheid zonder andere bedoeling is.
Een oeverloze stommiteit als Dag Allemaal uit de rekken halen is om weer andere reden volstrekt zinloos.

maaltijd
Le canard grillé, grillé à point. Taai. Jan Op zit aan een tafel achterin, heeft de stoemp besteld en leest in De wil tot weten Geschiedenis van de sexualiteit I, van Michel Foucault.

marchand de vin
1. Autrichien et marchand de vin. Il a écrit, lui, 2 marques de vin amer dans le journal de résidence: Grüner Veltliner, Roter Veltliner.
2. Someone with a German accent on the presentation of Dirk Zoete and Nicolas Leus. Hij is vertrouwd met het werk van Leus, herinnert zich een expo bij Foncke. Later betreedt hij de FREE ART ZONE op het tweede, het lokaal van art accountant Ermen. Hij neemt plaats voor de rode schrijfmachine en noteert een kleinigheid.

Roubaud
La manière Roubaud, zoals te berde gebracht tijdens het gesprek met Ilse Ermen: faire la poésie en marchant, en courant les rues, l'improptu des pas, rythmer les phrases. Exemple. Pleut! (La forme d'une ville change plus vite, hélas, que le coeur des humains, p.123)

Pleut!
rue des Jeûneurs
rue d'Uzès
rue Méhul

Pleut!
rue des Vertus
rue Eugène-Spuller

Etcetera
. Au rue Zenne pas de pluie.

Pleut!
rue Zenne

rue Zenne 17a
Op de derde verdieping, in de lokalen van Constant VZW, een workshop en een Q-O2 sound performance in 't kantoortje op het gelijkvloers.


schrijfmachine Erika Underwood, een alter ego van Ilse Ermen, artist in residence on third floor.
En Suisse, dit-elle, (ou plutôt à Basel) elle sait au moins deux papeteries où on vend des rubans pour sa machine à écrire. In Brussel zouden er ook enkele adresjes zijn, eentje in de Stormstraat, een ander chaussée de Charleroi, vlakbij de Louizalaan, en nog een winkeltje, vlakbij, un truc vieux sur le grand boulevard, le Boulevard Anspach, ze preciseert waar 't zich bevindt: entre Aneessens et Bourse.
Een van de bezoekers schreef het volgende:

Grüner Veltliner
Roter Veltliner
sehr gut.

selectie
Een van de criteria is attitude. Iemand zegt: Ce qui m'intéresse c'est la raison, le pourquoi, l'esprit, et tout ça se manifeste d'abord dans l'attitude. Son context ça c'est autre chose.
Het gesprek kwam op Bourriaud. Nicolas Bourriaud.

zeik Utilitair.

Zoete
Iemand over het werk van Zoete (we nemen z'n website door, openen enkele recente jaargangen): 'C'est impressionant.'
Iemand over Leus: 'Ik vind dat schoon werk. Zand en duin en water.'

Geen opmerkingen: