zondag 11 oktober 2009

weekendalfabet (6)

amerikaan(s) >Rene Miller >L'Oeil >kokos

Bart
Telefoon van Bart Lodewijks. Dat hij z'n rugzak in Brussel liet. De rugzak, twee meetlatten, het beertje van Annelou. Of ik dat mee terugneem. Ik open de doorgang naar de kamer waar Daniëlle een corridor had willen maken. Geen beertje. In de rugzak, die is er wel, een voorraad krijtdozen, 3 appels, een bruingespikkelde banaan - het beertje heeft de banaan niet opgegeten - en een kinderboek: Pluk van de Petteflet van Annie M. G. Schmidt met illustraties van Fiep Westendorp. Geen beertje. Want het beertje, herinnert Bart zich opeens, is in Haarlem.

Beuys >iemand

Carole
over Oana: 'Elle est belle, Oana, hein.' Point d'interrogation: l'impression que tu entendait ce que Carole venait de dire. Mais non, dit-elle en souriant. Sven Van Swaef valt binnen. Pas terug uit de Provence.

Eric Un petit garçon de Courbet. Pendant une année il fait trois toiles. Et son but, son inspiration? 'Mais elle est là,' lacht Carole, ze bedoelt Sophie, 'c'est sa peinture vivante.'
En Sophie die zegt: 'Je suis un peu ratée.'

Fin de Siècle
Zondagavond. Annelies en Wim, Wim van MORC tapes. Het gesprek komt op Alasdair Roberts, Alan Lomax en Leadbelly. Vanavond, na de pauze, Alasdair Roberts in de Ancienne Belgique, morgen bij Wim en Annelies thuis in de Tarwestraat te Gent.
Wim bestelt l'agneau en papillotte en een Rodenbach, Annelies de moussaka.

flatulentie
Van Ryssen in z'n element als talkative barman: dat iedereen dagelijks plusminus 15 liter scheten lost. Dat ze dat inderdaad in liters berekenen. Trouwens dat scheten je onderbroek niet vuil maken, integendeel, het steriliseert. Er is geen onderdeel in het lichaam, vernemen we, waar minder bacterieën zitten dan in de anus.
Bijkomende informatie: wassen aan 40° en alleen een onderscheid maken tussen witte en zwarte spullen. Frips is het hiermee eens: 40° is echt meer dan genoeg. En hoe het met hygiëne zit. Vroeger aten ze een boterham van tafel. Als het tafelblad proper is tenminste. Op gegeven ogenblik bedachten ze het bordje: de boterham kwam op een bordje terecht dat op zijn beurt op tafel terecht kwam, tussen boterham en tafelblad. Hieropvolgend bedachten ze de onderlegger: het broodje op het bordje, het bordje op de onderlegger, de onderlegger op het tafelblad. En in Olland is het nog zotter, daar, sneert Van Ryssen, moet ge uw boterham met mes en vork eten.

futon Een futon ligt lekker. In het grijsblauwe ochtendlicht de dansende takken van het altijd blije berkje. Een stortbui en kinderstemmen in het belendende huis. Comme tous les matins du monde.

Gentse kunstweek
December 2009. Een Kunstweek op maat van Made In.

het slakkegangetje Files ter hoogte van verkeersknooppunt Zwijnaarde en Sint-Agatha-Berchem.

iemand Iemand over 'iemand die ballonnen blaast, soms, in vuilnisbakken. Stijn. Stijn Van Dorpe.'
En over Nicolas: 'Nicolas amuseert zich altijd, is mijn indruk.' En over het muurke. Dat dat muurke totaal to-taal overbodig is want wie bouwt het en wie breekt het af. En over Horehound, dat die muziek à la limite zeer geschikt is als snelwegbackground. En over het kunstenaarschap: L'esprit c'est dans l'anonimité.
Ostende, Bruxelles: la catastrophe urbaine.
En over Beuys: Beuys, c'est pas l'art contemporain ça, c'est une histoire vieille ça.
En over Goya: Goya c'est la folie. Oui, c'est ma folie. Rembrandt ma frustration, vraiment, mais vraiment. Et De Francesca, ça, c'est l'impossible. >peinture

kokos Er is een Thaïse variëteit die bijna zwart is en een Afrikaanse die aan de buitenkant een witte kleur heeft.

Lezaire >iemand >L'Oeil >peinture

L'Oeil
et Plaisir de France par exemple. Magazins magnifiques. T'es l'oeil, t'es lui. 'Mon travail,' dit Lezaire, grand maître de la scène coloriste wallone, 'c'est moins lourd que tous les magazines. De Plaisir de France j'en ai cent vingt.' Hij verzamelt tijdschriften. Les magazines américaines des années 50, des couleurs, mais des cou-leurs magnifiques!

mediamarkt Een Senseo, twee dvd's plus bekabeling, een Canon 560 copy-printer en Eric Dolphy at The Five Spot, volume 1 & volume 2.foto: Oana Cosug

over hygiëne
>flatulentie

peinture
'Quand tu fais la peinture, tu le fais toute la vie. Les installations, les vidéos, on peut dire, bof, c'est fini. Mais la peinture, non.'

Filipe Lippi.

Le triangle de Lezaire: Beuys - Picasso (ma rage) - Morandi (mon rêve).
Le triangle de Cosug: Corot - Vermeer -
Le triangle de Carole: Cézanne - Granach - Picasso.
Mais aussi Duccio, Fra Angelico.
Autre triangle extra-ordinaire: Soutine - Cézanne - Corot.

Et Michel? Michel n'a pas de maîtres.

reeks
Afkortzaag hout. Cambozola zwangerschap. Cijferslot poort. Citroën sm couleur gris. Concubine koeketiene. Fazioli gestolen. Guy Borremans schrijnwerker. Oudburg behangpapier. Pere Ubu Sarah Jane Morris. Rudiger Boschmann, Gunther Hunold. Savooikoolstoemp. Simon Schamp. Slaventaal. Sven De Swaef. Uitverkoop viswinkel apparatuur. Vincent de Roder. Vrouwen en strakke pantalons.

Rene Miller
Marc over Rene Miller: straatmuzikant met wie ze aan de praat raakten toen ze aan de Bastille de metro naar het station namen. Een Amerikaan die veel in Parijs rondhangt. Américain et fort bien.

Roubaud, Jacques
Mon émerveillement est tout ce que je me souviens. (La forme d'une ville change plus vite, hélas, p.40)

rue Zenne 17a
Minder bezoekers dan vorig weekend, logisch. Vorig weekend, het openingsweekend van de tweede episode, wat samenviel met Bruxelles Bravo, hadden we naar schatting 2500 bezoekers. Vandaag onder andere Frederik van Lokaal 01, Hans en Sabine, ze gaan in de buurt van Arles wonen, en Robert Empin.

Geen opmerkingen: