donderdag 1 oktober 2009

donderdag 1 oktober

dislectisch 'Ik ben zo dislectisch als de pest,' bekent Bart, 'als ik aan het tekenen ben.'

doosje Glasbordkrijt, blauw doosje. Eén gros = 144 stuks. Geprepareerd hoge schrijfkwaliteit.
Conté à Paris, fusains comprimés, compressed charcoals. 12 stuks.
In de groene doosjes, twee groene doosjes, een voorraad schoolbordkrijt, craies d'écoles, school chalks, tizas para escuelas. Voorraad waar je een tijdje zoet mee bent. >Lodewijks

dubbelzijdig Frips: smalle strookjes bedoeld om foto's mee vast te kleven. Wendy: brede tape, kleur oranje, dubbelplooien. Oana: dubbelzijdige kleefband, extra strong.

la chambre
Livre de Sarah Kofman, L'énigme de la femme ou la femme dans les textes de Freud, Galilée 1980, l' édition revue et corrigée de 1994. Page 9, een citaat van Derrida: "L'énigme c'est la structure du voile suspendu entre les contraires." Freud lui-même ne l'avait-il pas prévu? Les féministes partiraient en guerre contre ses textes qui, à propos des femmes, seraient emplis de préjugés masculins. La question de la femme soulève en effet l'opposition non seulement à l'extérieur mais au sein même de la psychanalyse, y déclenche une véritable guerre intestine: les psychanalystes femmes retournent la psychanalyse contre son fondateur, l'accusant de prendre parti, parti pour son sexe, à cause de son sexe. Bref, disent-elles, sur la femme, un homme, fût-il Freud, ne saurait tenir un discours objectif, neutre, scientifique: il ne saurait que spéculer, c'est-à-dire, philosopher.
Elle lit Sigmund Freud, un livre de Freud lui-même, moi quelque chose noir de Roubaud. Quelle page, je lui demande. Page 44, elle dit. Les mots d'esprit et sa rélation à l'inconscient. Et oui, bien voilà, ça c'est Freud.
Shine en Acadie van Daniël Lanois, een halve slok Palenka en een fles Côtes du Rhône. Twee plankjes, op het bovenste een fotoboek over Fès, het onderste had een zelfportret kunnen zijn: het meisje op de schommel.

Lodewijks, Bart Is bezig met zwart krijt. Het zwarte krijt, semi-conté, is duurder dan het witte krijt. De muur is nogal grof, vindt hij, maar 'in zijn dichtheid wordt het wel weer gelaagd.'
We dineren in Fin de Siècle. Mil kwam op hetzelfde idee, heeft de moussaka besteld. Bart over z'n fietstocht. 4 maanden onderweg: Noorwegen, Finland, Sint-Petersburg, Polen. Op z'n zeventiende helemaal in z'n eentje met de fiets naar Roemenië. Ziek. Werd opgevangen door een Roemeense boer te Sibiu de Jos, een zekere Zuburdian of Tuburcea, hij kan 't wel uitspreken maar weet niet hoe 't geschreven wordt. Zburcea, meent Oana, dat is Roemeens, zo wordt het geschreven. De vrouw van die Zuburbian, of Tuburcea, of Zburcea, of hoe 't ie ook heet, was gaan lopen met de relatietherapeut. Ze waren in Amerika gaan wonen. Zuburdian, of hoe 't ie ook heet, ging op zoek naar elke psychiater die hij maar vinden kon en stuitte hierbij op Sigmund Freud, niet 1 keer maar telkens opnieuw, al die psychiaters en therapeuten hadden het immers de hele tijd over Sigmund Freud. Op die manier was hij tot de overtuiging gekomen, dat was zo'n zekerheid waar niet aan te tornen viel, dat zijn vrouw er met Sigmund Freud vandoor was. Daar in Sibiu de Jos werd Bart nog zieker dan hij al was. Het enige wat hij te eten kreeg, was honing, tomaat en paprika.

maaltijd Een stoemp en Jambonneau moutarde à l'ancienne x2. Le jambonneau, het hammetje.

Michaël B.
Is in de buurt. Vlugbezoek. Werpt zijdelings een blik op het recente werk, merkt op dat de manier van schilderen onveranderd bleef, stelt voor om in Brussel met een TSP surprise uit te pakken.

Michel & Olivier
Ze bouwen een gyprocwand.

Mil Ceulemans
Drie dozijn schilderijen waarvan hij er uiteindelijk 7 selecteert en dat levert een verbluffend interessante accrochage. Ook Oana houdt het sober.

papegaai Papegaaien zijn monogaam.

raamkozijn
Een groene aansteker, een doos vitabis, een cutter, een papierzak uit een of andere bioshop met twee appels, vermoedelijk Jonagold, biologisch roggebrood, een fles Terschellingen Cranberry (dat is voor mijn blaas, bekent Mil) en een fles Mont Roucous van 50cl. Een doosje met haarscherpe spijkers, twee plastieken handschoenen, de hamer, een keukenrol, een rol kleefband, Oana, het schaartje, een schaartje met een turkooisgroen handvat. Spa reine 1,5l, in plastiekzakken verpakte verfrollen, kruimels, stof, vlekken, vochtplekken. Een nagelschieter van Rapid workline, rood handvat. Nijptang. Dubbelzijdige kleefstrookjes bedoeld om een spiegel of spiegeltje aan de muur te bevestigen en een groenblauwe schort. De schort is van Oana.
Roubaud, Jacques
De favoriete dichter van Michel Couturier. Il faut le dire, moi aussi, je l'adore.
Nicolas Leus zei dat hij in Quelque chose noir gelezen had - hij heeft het in z'n bibliotheek - of er niet in gelezen had. De noir tombe

Sous les angles. comme une poussière:

sleutel De sleutel van huisnummer 17 binnensteken op huisnummer 127. Gisteren twee keer een sleutel die het niet deed. 'Alles went,' zei Bart lachend.

Veldstraat 82
Een dossier binnensteken, vijf bladzijden.

Geen opmerkingen: