dinsdag 4 januari 2011

dinsdag 4 januari

Zeeuwse oesters: kanjers. 's Avonds laat lees ik in De ongelukkige en grootmoedige liefde van Benedita van Joao Ubaldo Ribeiro: De grote Thucydides, alom geacht Grieks historicus, zei al dat men, om te begrijpen wat er vandaag gebeurt, moet weten wat er gisteren en eergisteren is gebeurd. Als de grote Thucyclides dat beweerde, zal geen enkele prullenvent van vandaag de dag het aandurven het te ontkennen. En inderdaad,' We hadden het over Bart De Wever gehad.
Van het arrogante tronie van die oplichter krijg ik braakneigingen. Om het niet over Bourgeois te hebben. Dat zo'n zure worm, waar geen wijfjesmerel aan zou willen pikken, aan politiek gaat doen en dan opeens zelfs in zo'n functie komt dat hij voor z'n gesjoemel en perverse idiotie geen enkele verantwoording af te leggen heeft. Want dit is wat dat soort lui gaat denken, zodra ze verkozen zijn en als een lekke kuip vol dikke mediawormen in de spotlights kruipen.
En dan krijg je een cadeautje, zei ik. Jij gaat koken, dat hadden we zo afgesproken, en dan krijg je een cadeautje. En ik glunderde al. Sjoerd zat oesters open te maken, Gwen was in de keuken bezig, liep heen en weer, de radio stond op Radio 1 en het gesprek kwam op Bowie omdat dat net op de radio te horen was.

Ik heb een keukenmes, het is een Japans mes, op het lemmet staan lettertekens waarbij ik zonder dat ik daar over na te denken heb aan Snijders en Throne Of Blood van Kurosawa denken moet. Het mes is oud en het verband tussen Snijders en Kurosawa is niet helemaal duidelijk.
Het is een zin die Snijders geschreven had kunnen hebben: ik heb een keukenmes. De auteur hanteert de ik-vorm en die ik-vorm is klein en speelt met woorden: ik heb een keukenmes. Het is een Japans mes. Op het lemmet staan lettertekens. Zonder dat ik daar over na te denken had, moet ik aan Snijders en Throne of Blood van Kurosawa denken. Het mes zet me op een spoor: ik denk.

Het cadeau is het eerste deel van Heimelijke Vreugde. We drinken cava, Sjoerd heeft de fles Museum Real geopend. Hij is in Campert aan het lezen. Heb je enig idee wat we gaan eten, vraag ik.
- Vis.
Vis?

De couscous is met vis en een sloot aan groenten op smaak gebracht met koriander, laurier, look, inktvisjes, kardemon, safraan en gember.

Geen opmerkingen: