maandag 17 januari 2011

maandag 17 januari

foto boven: de presentatie van Jana
foto onder: het tafelblad


Jana had de tafel geruimd en Machteld leek dat jammer te vinden. Dus opnieuw rommel toelaten. Alles linksop - voor Jana, die aan de andere kant van de tafel zit, is het rechtsop - is van Machteld. Het zilverpapier en de lapjes stof, waarvan ik vermoed dat ze nog net tot het terrein van Jana behoren, markeren het grensgebied.
Jana is bezig met een homp gele wol. De snippers en knipsels en tal van andere, ogenschijnlijk volstrekt nutteloze dingen hebben zich over het tafelblad verspreid. Pennen en potloden zijn er dit keer niet bij.

Ptoloden, tik ik, en dat woord bevalt me. Ptolodisch taalafval. Perec die goedmoedig toekijkt en lichtvoetig of misschien bijna jongensachtig opmerkt: 'Eens een zedenfeest gebleken, zweet het bleek en zwerende gezwets. Het pretkeffertje heeft meer te betekenen en slechts één gebrek, neem twee gebreken: de pret en het gekef. En best veel meer: zeven, negen, gemelk van elk belegen speen en een extreem gebed. De pret, het gekef, het gezemel, de pezewevers en het leedgedeelte tevens en de lepe tegenpret, het heeft eens te meer een breed verzet.' Het bakpapier toont de bleke uitsparing van een ronde en brede taart.

de andere kant van de tafel

Ijzerdraad, een kopje en een a4tje met het grondplan, kruimels. Op een lap stof ligt een berg diapositieven en vlak naast die berg een papiertje. Ik vouw het papiertje open en ontdek dat het om het omhulsel van een snoepje van Rademakers gaat: HOPJES van Rademakers (alleen echt met dit merk).

foto boven: het grensgebied

Geen opmerkingen: