Boven het dorpje staat Forth Bridge. De brug, als ik het goed heb, werd in 1885 voltooid, is drie keer langer dan de Eifeltoren hoog is, en ze deden het op die plaats omdat net daar, ongeveer halverwege de zeearm, een eiland is.
In Queensferry South is een aanlegsteiger waar de sufkoppen die daar zin in hebben een cruise kunnen nemen die twee keer onder Forth Bridge doorvaart, de eerste keer tussen het eilandje en Queensferry South, vanop de kade ziet het eilandje er als een miniatuurversie van Alcatras uit, waarna de cruise gedurende enige tijd richting open zee vaart doch spoedig rechtsomkeert maakt om tussen het eilandje en Queensferry North een tweede keer onder Forth Bridge door te varen, vanwaar het eilandje er net zo goed als een gevangenis uitziet. Ze hebben er een gemeen gebouwtje neergepoot. Er wordt nergens aan land gegaan en de vroegste rondvaart is om elf uur 's ochtends. 's Avonds wordt afgesloten met een evening cruise, doorgaans om 20u, soms wat later, die drie uur duurt en ook een jazz optreden biedt. Ze varen gedurende langere tijd richting open zee, tot de monding van Firth wellicht en dan terug.
Forth Bridge figureert in The 39 Steps, een film van Hitchcock uit z'n Britse periode. Het is het moment waarop het hoofdpersonage uit de trein ontsnapt en aan een van de peilers van de brug komt te hangen. Uit de brochure over Forth Bridge valt niet af te leiden of Queensferry South ook toen al een toeristische trekpleister was. In de film is een zijaanzicht van Forth Bridge, niet vanop het keistrandje van Queensferry South, over dat strandje ligt een gore rioolpijp, maar vanop de rotsachtige oever voorbij de brug, een vlakke rotspartij die aan de voet van Forth Bridge begint en verderop, er is een strandje, na een brede met bos aangedikte bocht op een klip eindigt. Tijdens het bouwen van de spoorwegbrug kwamen zoveel arbeiders om, ze tuimelden van de brug, vielen in het water, verdronken, dat ze de brug net zo goed niet hadden kunnen bouwen, het had op het personeel bespaard.
In de kantine van Port Edgar vroeg ik aan een dame of het mogelijk is om een motorsloep te huren. Met de motorsloep wilde ik onder Forth Bridge doorvaren. Ja, zei ze.
De film zou hier beginnen, zoveel was duidelijk, onder Forth Bridge. 's Avonds, in Edinburgh, ik logeer in een jeugdherberg op een zaal met vijftig stapelbedden, heb alle stapelbedden, in de slaapzaal is niemand, betreed ik een kroeg. Do you have any Scottish blonde, vraag ik aan het meisje dat de bar doet. Euh, well, zei ze, I am a Scottish blonde.
foto boven: Motorway Bridge vanop een bouwwerf vlakbij Port Edgar.
foto midden: Forth Bridge en het keistrand van Queensferry South.
foto onder: Queensferry North en Motorway Bridge.
1 opmerking:
Laura, mooi verhaal, ongelooflijk hoe wij zochten naar een afbeelding vd brug terwijl jij die al die tijd gewoon in je figuurlijke broekzak had zitten! Volgens mijn bronnen werd de brug werd voltooid in 1890. De foto die op de affiche van het Crox project Kantelingen prijkt is gemaakt door de ing-arch Sir Benjamin Baker zelf. Hij werd gevraagd een uiteenzetting te geven aan studenten. Om het principe van Cantilever dat op deze brug werd toegepast, te illustreren liet hij enkele assistenten een levend model uitvoeren van de brug. Je kan hier een origineel boek over de brug lezen: op pagina 8 de foto. http://www.archive.org/stream/forthbridgethewe00westrich#page/8/mode/2up
Een reactie posten