vrijdag 25 december 2015

donderdag 24 december


Kerstavond in de Hogeweg bij Karin en Philippe. Een kerstboom, de honderdeneen cadeautjes die, zoals later blijken zal, eerst en vooral de charme van het gebaar en de intentie hebben, geen dure dingen, veel schilderijen, tekeningen en foto's aan de muren, een avond gelardeerd met fifties en sixties jazz, hapjes op de salontafel, groene en zwarte olijven waarover de gastheer minzaam mededelen zal dat hij zelf voor de marinade zorgde, en aan de salontafel Sylvia (op de foto uiterst links, zittend), Daniël (op de foto uiterst links, staand), Karin - die net het voorgerecht serveert - en Philippe die elk een gek hoedje hebben, en Maya zittend. Anderen ontbreken. Iris en Bram en Zeno en auteur dezes, die de foto maakte.

Er wordt een Riesling geserveerd, Domaine du Petit Val, Coteaux du Layon 2008, die zo oud werd dat hij in likeur veranderde.
Met Daniël en Philippe komt het gesprek op Siciliaans. De Siciliaanse opening, wit e4, zwart c5. Daniël is een schaakmeester die zowat het hele jaar door aan toernooien deelneemt en net terug is van een ritje van pakweg duizend kilometer dwars door Nederland, Duitsland en België om zijn meest recente publicatie, Ivan's Chess Journey / Games and Stories van Ivan Sokolov te promoten. Tijdens die rit had hij de kerststronk bij, die uiteraard pas na de maaltijd op tafel komt.
Karin serveert een zalmmousse afgewerkt met mierikswortelsausje, groene asperges en een salade van rodebietbladgroen.

Foto onder: de hoofdschotel.


Gigot d'agneau met champignonvulling (eekhoorntjesbrood, ook gewone champignons, venkel, ajuin, spek, rozemarijn, peterselie en broodkruimels), witloof en wortel, kroketten en rodebietenblaadjessla.


Foto boven: Daniël en Philippe op de foto.
Foto onder: na de cadeautjes de ravage.

Maya is heel erg blij met de wellicht recentste roman van Murakami.
Zeno is heel erg blij met een lekkere, wollen muts.
Karin is heel erg blij met een lekkere, wollen sjaal.
Sylvia is heel erg blij met een in fluweel afgewerkt boekje van Rudy Kousbroek. Iets over katten.
Zazie is dood. Ook Albert is dood. Albert die op z'n zeventigste met een française trouwde - een dame die best wat jonger was - en toen in Tonnerre woonde waar hij op z'n tachtigste op de lap grond die hij daar had aan een boomgaard beginnen wou. Over de Franse dame worden een niet gering aantal kenmerkende details medegedeeld.
Zelf ben ik heel erg blij met de t-shirt, die ik niet eens hoef uit te pakken.
Ook ben ik heel erg blij met Games and Stories van Ivan Sokolov. Met Tuinfeest van Konrad.
Karin overhandigt me het exemplaar dat ze twee keer las, een editie uit 1990, een exemplaar van exact dezelfde editie die zich in het boekenrek bij mij thuis tussen Nachtwegen van Gajto Gazdanov en Confessions of Felix Krull, Confidence Man van Thomas Mann bevindt.
Philippe is heel erg blij met de jazz release van een sessie met Powell, Chan, Roach en Mingus.
Iemand is blij met het kopje. Met het kopje thee.


Geen opmerkingen: