zaterdag 8 juli 2017

plekken

Fortes Dell Restaurant, Hyde Park, London, ET.5379R. Jacques Tati, Playtime, 1967. Iedereen op de foto had zo een van de acteurs kunnen zijn. De man in het zwarte maatpak. Grijze sokken met ruitmotief. Een niet meteen voor de echtgenote bedoeld nerveus lachje. Zou een biertje besteld hebben. Een cocktail desnoods. De barman heeft de lichtmeter operationeel (doet alsof hij met een cocktailshaker in de weer is). De echtgenote die aan de moeder uit Birds doet denken. Dit is een opmaat van de vrolijke sixties. Op de achterzijde: REMEMBER TO USE POST CODE. Geen postzegel [verwijderd] en geadresseerd aan S. Wijnants te Vosselaar: Salut, Julia, Fons, me. / Zodra je het decor begint uit te breken, kom je tot de conclusie dat het met spectaculaire haast vervaardigd werd, maar dat is net als de geforceerde poses van het clièntele ook wel de charme van het semi-panoptische kiekje.
Andalucia La Nueva, Club La Siesta. Costa del sol. Postzegel ter waarde van 3,50 pesetas afgestempeld in Màlaga op 14 juli 1967. Geadresseerd aan Mej. Martha Dolfijn. Woonde toen in de Koningstraat te Antwerpen. We zitten héél ver héél warm en héél lui, 50km ten zuiden van Màlaga! [Marbella kortom, en misschien ook wel exact het strand waar ik veertig jaar later groggy van de hitte voor een salade niçoise zat, op het strand Duitse echtparen in klassieke uitvoering die het om een of andere reden best naar hun zin leken te hebben, catastrofale hitte zodat ik na verloop van tijd verpulverd naar de cover van Outside zat te staren, een Duras in de collectie Folio van Gallimard met Delphine Seyrig op bladzijde 253, Quand elle marche tout son corps bouge et elle ne fait pas plus de bruit qu'un enfant. Gek, kinderen zijn vaak net heel erg luidruchtig en stappen doen ze alleen, met een aan senatoren verwante ernst, als vliegen en rennen onmogelijk gemaakt wordt. Van het tafeltje onder de parasol door het kokende zand naar de auto stappen neemt drie kwartier.] Hartelijke groeten van Louki en [onleesbaar].
Damascus. Mouhadjirine Quartier. Foto: Giovanni Trimboli. Geen postzegel, wel een adres: Afsneelaan 16, Gent, waar op dat moment het echtpaar Rombaut-Goossens woont. Geen postcode. Damas 30/9/63, Nos meilleurs souvenirs. Blauwe balpen, sierlijk handschrift. Waar iemand rood aan toevoegde: AIR MAIL, tweetje, en extra ook het land van bestemming onderstreepte. Om een of andere reden afgestempeld in de linkerbenedenhoek.
523 - Tunnel du MONT BLANC. Reliant Chamonix - Mont Blanc (France) à Entrèves-Courmayeur (Italie). Le Tunnel Routier le plus long du monde. Longueur du Tunnel: 11 km, 600. Largeur de la chaussée: 2 voies de 3 m, 50. Hauteur de la Voûte: 6 m. Dat is geloof ik op een centimeter na exact. Fantastisch ook, de memel van het industriële tijdperk die zich dwars door het hooggebergte beet. Circulation réglée par radars. Serienummer 66. Geen postzegel, geen adres. 14/7/69. 7u a.m. Alles gaat steeds goed. Eindelijk eens goed weder te Chamonix (geen enkel wolkje). Vandaag laatste rit naar onze bestemming. Deze morgen ook prachtig weder. Vele kussen, Agnes, Patrick, Robert.
Torremolinos. 1043. - COSTA DEL SOL. Vista parcial del barrio del Bajondillo. Horizontale postzegel van 8 pesetas met het portret van Jaime Balmes. Afgestempeld, jaartal onduidelijk, 1978 zou kunnen. Begin 21ste eeuw is de Bajondillo quarter dankzij de onverdroten ijver van plaatselijke middenstand en bouwfirma's veranderd in een toeristische flipperkast. Geadresseerd aan Mej. M. Dolfijn. Lieve Marthe, het weder aan de Costa is niet alles. Weinig zon. Vandaag regen. Men kan het water van de lucht niet onderscheiden. Uitzonderlijk slechte maand januari. De 4de febr. ben ik terug en kom u eens opzoeken, als ik u thuis vind. Hoe gaat het met de gezondheid? Veel liefs en een kus, van Gabrielle.
Ommezijde beschadigd. Repubblica, staat er, waaraan het restant van een flard krantenpapier kleeft, en onderaan: 2163, in kapitalen: a cura e. g. t. - riproduzione vietata ai sensi di legge 29 marzo 1962 N. 7 (reproductie verboden bij wet, datum, et cetera), en ook nog een verwijzing naar de regio: Palermo. Geen postzegel. Twee keer afgestempeld en voorzien van een datum: 6 juni 1969.
Blankenberge (B-8370). Leopold III plein. Afgestempeld op 19 april 1974 en geadresseerd aan iemand die op dat moment in de Lobeliestraat in Gent woont. 18-4-1974 Beste Alfonsine. Voor 't ogenblik zijn we nog altijd aan zee. Ik had gedacht U te zien met de Paasvakantie, hadden we het nummer geweten waar u altijd zijt. We hadden eens komen zien. Enfin het weer valt redelijk mee, wel wat wind maar tog altijd zon, we blijven nog tot Dinsdag. Tot ziens.
Hotel-Restaurant Hofgarten, Messkirch / Baden. Moderne Fremdenzimmer - Sonnige Gartenterrasse. Bes.: Hubert Moll - Fernruf: Nr. 212. Uitgegeven door de Gebr. Metz te Tübingen.
Waterloo. Butte du Lion. Vue prise d'avion. Serienummer 1.150/4. Geen bijzonderheden. Wel best aardig, met zoveel volk op een kluit bijeen, en de boekdelen van het hinterland.
Egmond Aan Zee. Boulevard. Geen bijkomende gegevens.
St. Moritz-Bad 1850m ü. M. Donkergroene postzegel afgestempeld op 11 augustus 1970. Commentaar in wijdlopig handschrift: En maar stappen! Toch prachtig.
Odense. H. C. Andersens Hus. Grote, ronde stempel midden bovenaan, lichtpaarse toonzetting: H. C. Andersens Hus 1908 1958 Danmark. Postzegel verwijderd. Datum in piepkleine letters: 4. 6. 64. Om in het plaatje van het plaatje weg te stappen, wat misschien de reden is waarom ik mij ook deze ansicht aanschafte (en een ronde bakelieten asbak van KRUGER pils export, met kruger, pils en export in gele kapitalen), zou ik rechtsomkeert kunnen maken, dat is de makkelijkste oplossing, net voor ik stiekem in de foto van de foto een foto maak. Waar alles bleef wat het was. Wat ook van sprookjes gezegd zou kunnen worden. Om het uur komt het knaapje heel even uit het restaurant tevoorschijn, als een koekoek uit een koekoeksklok. Over elk detail is nagedacht. De korte broek, het hoedje, het ruitjeshemd, die ene schoen die aan de hiel al wat versleten is. De foto wekt bedoeld of onbedoeld de indruk dat alleen kinderen begrijpen dat Andersen er ook werkelijk woont. Of ik zou het straatje kunnen nemen, voorbij het diepzinnige knaapje dat om redenen van een hogere orde niet naar me omkijkt en dat ik om zelfde reden negeer (bloembakken, een vuilniszak, richtingwijzers die de exacte locatie van het knaapje aanduiden), voorbij de fiets die een damesfiets is, voorbij de brocante met rieten manden en snuisterijen tot ik het verste punt van de curve bereik en in het plaatje verdwijn.
Homes Franç. Sebrechts, Av. du Centre 17a Middenlaan, Koksijde. Postzegel van 3,50F met profiel van Koning Boudewijn, afgestempeld op 12 augustus 1973.

Geen opmerkingen: