zaterdag 17 mei 2008

zaterdag 17 mei

-En wanneer is de laatste trein?
-Om 23u32.
Marijke zit mee te doen met de muziek, iets van de Ellington Big Band. Simon rookt een sigaret en zit naast Jan die een pint drinkt.
'En op zo'n laptopke kunt ge muziek maken he,' zegt Patrick. Chris, Marijke, Lieven en Patrick, ze zitten aan het barmeubel en drinken bier. Waarover ze het hebben is niet helemaal duidelijk. Belle en Caroline zijn van de partij. (troosteloze plek, Gent, sinds Belle in Brussel woont) Steffie komt iets bestellen: 'Een pintje en twee voisins a.u.b.,' zegt ze. Leen neemt de trap naar het kantoortje waar ze haar gerief opgeborgen had. Ze gaan ervandoor, zij en Jan, het is na halfelf en ze moeten nog naar Brussel.
Jelle betreedt de barruimte.

tien minuten later

Chris, Marijke en Patrick zijn ervandoor. Sarah en Simon hangen aan de toog en Bassleer kwam er bij zitten. Door de basexentender dreunt Velvet Underground. Oana had honger en is met vrienden naar Het Gouden Hoofd. Lucie en Inge werkten gisteren en eergisteren door tot een gat in de nacht.
Iemand plaatst een leeg bierflesje op het barmeubel. Sjoerd komt uit de ruimte waar 'die Fliege fliegt und stürzt verrückt' draait, de film van Steffie. En de muziek die ze voor die film componeerde, prachtig.
Belle en Caroline hebben best nog zin in een drankje. Caroline vraagt of we buiten de kaart nog andere drank schenken.
Wodka bijvoorbeeld. Nee, hebben we niet, zeg ik. Na het American New Story Art project hadden we gedurende enige tijd een fles Tennessee whiskey op het bovenste schap, naast het rattenvergif. Die fles heeft daar een hele tijd gestaan tot we besloten dat het zo wel genoeg was geweest. Joris zat toen nog in het bestuur.

enige tijd later

'Ik ben Joachim,' zegt Joachim.
'Sylvia,' zegt Sylvia.
'Wacht, ik schrijf het op,' zegt de derde persoon. Ze heet Tjorven. Het betekent kwajongen, zegt ze, Tjorven is om die reden typisch een meisjesnaam, zegt ze.
Lu en... euh, hoe heet ie weer, enfin, doet er niet toe. Ze zijn ervandoor. We hadden het over een huis in de buurt van de Sportstraat. Belle zegt dat ze het een prachtige projectperiode vindt.
'Is Gus hier geweest?' vraagt Simon. Gustave Morin, bedoelt hij. Heeft hij tijdens Courtisane een week mee op cafe gezeten. Hij is zeer onder de indruk van het werk van Alda. Iedereen eigenlijk. Zelf heb ik niet eens de tijd gehad om het te bekijken.
Simon klampt me aan. 'Prince Horn Dance, ge moet dat eens zoeken,' zegt hij, 'ik denk dat ge dat wijs zult vinden.'

Ah, kijk eens aan, de man die dan toch kwam: Oolf.
'We zijn het ons eigen aan het maken,' zegt Jelle. De biertjes. Ja, doe maar, zeg ik. En er is nog bezoek.
'Ah! Alors! Le beau temps!' Carole. 'Et ton bijou, il est içi aussi?' Ah.. oui, zegt ze. Ze glimlacht. Christophe en Oolf betreden de grote zaal. Dit keer is er zoveel te zien dat je met 1 keer niet toekomt.
En er zijn nog bezoekers. Ik ken ze niet. Sjoerd komt er bij staan, in gesprek met Simon.
Steffie is in gesprek met iemand die aan haar film heeft meegewerkt.
'Het is een diorama in feite,' legt Jelle uit, het museum bedoelt hij ''t is maar zo groot.' Hij toont aan hoe groot dat is. Niet zo groot in feite.
Robbert en Frank, zegt Sjoerd, hebben de Kunstbende gewonnen. Eerste prijs. Robbert en Frank zijn eerstejaars van Multimediale Vormgeving en maakten deel uit van de crew van The Gentlemen's Gentlemen. Dus een interview in De Standaard, volle pagina. Journalist kwam langs op de jury, twee fotografen, enzovoort.

Geen opmerkingen: