zaterdag 22 augustus 2009

zaterdag 22 augustus

Het boek De Boeddha van de buitenwijk van Hanif Kureishi lag nooit binnen handbereik. De ene keer lag het op een raamkozijn, een andere keer bevond het zich onder een kartonnen doos, wat later kwam het buiten handbereik bovenin de boekenkast terecht, weer wat later was het bedolven onder een krant en een stapel papieren of paperasserij. Op de eerste bladzijde na, misschien tweeënhalve bladzijde, werd niet in het boek gelezen. Ik trof het boek aan in een kartonnen doos met boeken waar ik om uiteenlopende redenen geen plaats voor wist te vinden. 't Was Gwendolyne die me het boek meegegeven had, leenbruik.
Ik rij naar de Colruyt-vestiging aan de Dendermondsesteenweg, schaf me een voorraad Chateau Treytins aan, Lalande de Pomerol 2006, rood, en steek het boek binnen bij Sjoerd en Gwen. Gwen is aan het kokerellen, Sjoerd zit aan tafel voor z'n witte laptop. We nemen een kijkje op de bovenverdieping waar Merlyn gisteren een van de muren glad heeft gezet, belanden aan de tuintafel, openen een fles Chateau Treytins, er komen olijven en amandelnoten op tafel. Voorlopig moeten ze 't nog altijd met die caravan stellen, die Gwen elke dag op orde brengt, speciaal voor de caravan hebben ze een kleine stofzuiger gekocht. Nog drie weken, zegt Sjoerd hoopvol. De ouders van Tanaquil, die zijn ook aan het verbouwen en zij wonen intussen al 8 jaar in zo'n caravan.

Blan is bevallen. 4 jonkies. Dat ze Blan gesteriliseerd hadden, roept Gwen, en dat ze met de tuinslang achter die katers aanzat, twee waren het er, een zwarte en een rosse, en godverdomme dat Blan in een kartonnen doos bevallen is, op zolder, in een kartonnen doos met zomerjurken godverdomme. De zomerjurken hangen in de tuin. Zelf, geeft Gwen toe, had ze die doos nooit weten te vinden, maar Blan dus wel, nu woensdag was het, en er onder, op het eerste, waren ze de plafond aan het doen, dertig centimeter onder de plek waar die kartonnen doos stond.
De Oost-Indische kers is verdwenen. Vroeger, hier, vlakbij de tuintafel, hadden ze Oost-Indische kers.
Gambas. Op de tuintafel staat een schoteltje met gambas en feta. Afblijven. Het schoteltje staat er sinds woensdagavond.
Het gesprek komt op De Collectie, een project van Nucleo. Dit keer doen ze geen Open Atelierdag maar een tentoonstelling. Philippe Van Cauteren had Sjoerd uitgenodigd om er aan mee te werken. We hebben het over Mario De Brabandere, Michiel Ceulers en Carole Vanderlinden. Iemand die Fading gezien had zei dat hij vond dat Borremans, Tuymans en Vanderlinden er uit sprongen, had ook wel ander werk gezien dat interessant leek maar kon daar geen naam op plakken.
Op Klara Marc Van Den Hoof. Een Humo open de bladzijde met het kruiswoordraadsel

horizontaal 1. opera/land in Afrika/insect
Drek
Vlaanderen
kotsvlieg

en op andere bladzijde - voorin - het mortuarium, een snuiter, vrolijk, zelfingenomen, de lijkbede, een dode vrouw. Wat eng om net die foto te publiceren.
'Het is 8 uur, een goeie avond, het nieuws,' zegt een stem. Sjoerd springt op z'n fiets, nog gauw even een brood halen.
Het voorgerecht komt op tafel. Het donkert al. In een van de belendende tuinen soleert een vogel. Iets van Cage, als ik het goed heb. Het voorgerecht is een overdadig wulpse hoeveelheid sla en kerstomaatjes op smaak gebracht met feta en pesto.

Ik slenter naar het keukentje. Op de wasmachine ligt een boek, het ligt open op blz 48-49. Vlak naast het boek ligt een baal met kledingstukken.
De bladzijde ter linkerzijde, bladzijde 48

bietensapvlekken
bloedvlekken
bloemenvlekken
botervlekken
botervlekken op vloerbekleding
braakselvlekken
brillantinevlekken

Interessant. Brillantine. 'Dit is zeer interessant. Ik zit hier wel met de erfenis van m'n kat,' roept Gwen.
Moet je horen hoe je brillantine bestrijden moet, zeg ik: 'Deze kunnen op de zelfde wijze aangepakt worden als vetvlekken.'

Geen opmerkingen: