zondag 30 augustus 2009

weekendalfabet

Alibi-ali en excuustruus. Jargon.

altijd ambras >hardrockers

Berlijn Wienerschnitzel, lauwe Kartoffelsalat en massa's komkommer radijs. En dat, preciseert Nicolas, was echt lekker. 'En daar heb ik een glas witte wijn bij gedronken.'

bril 'Waar is mijn bril?' Tijdstip, zoektocht, vindplaats.

Cavinne De cavinne van de bazé, een verspreking, anekdote. De bazin van het café.

Chinezen Philippe en Dewi over hun reis naar China. (a) Mao geeft op een Chinese vertaalcomputer de woorden Jezus en God. ('God bestaat niet,' schrijft Saramago in Cain, een roman waarvan hijzelf beweert dat het zijn laatste wordt, 'het is de mensheid die haar eigen goden heeft uitgevonden. Wanneer God al zou bestaan, dan bestaat hij in onze hoofden.')
(b) Chinezen gaan er van uit dat het Amerikaanse Budweiser in het noorden van China gebrouwen wordt. Op aarde is er buiten China geen plek voor een andere wereld. Alles wat zich buiten China bevindt, bestaat niet of is barbaars. (c) Het is het enige land in de wereld, verduidelijkt Philippe, waar ik me niet meteen thuis voelde. (d) Officieel is er in China geen aids. Aids is iets waar ze in het buitenland mee kampen, in China bestaat het niet. Bloedtransfusies richten een ongehoorde ravage aan. Honderdduizenden Chinezen raakten besmet met het virus, de bloedstalen worden domweg niet gecontroleerd omdat aids in China officieel onbestaand is. (e) Ze kakken op straat. Kinderen bijvoorbeeld hebben onderaan een gat in hun broek zodat ze maar hoeven te hurken en op straat schijten zonder dat ze hun broek af te steken hebben. De schijthuizen zijn een belevenis apart. Ze kakken in files boven een put. Philippe vond het zo weerzinwekkend dat hij er op een keer de voorkeur aan gaf om in z'n broek te kakken.

Chinua Achebe Things Fall Apart. Bevindt zich omstreeks halfvijf op de tuintafel onder de lijsterbes. Mieke.

De Verloren Hoet Mieke bestelt een scampi curry, van en Nicolas een steak au poivre, bien cuit, à point. Het gesprek komt op Moortgat, de brouwerij van Duvel en Vedett. Moortgat publiceert in blaadjes van het Vlaams Belang.

euh,
Zijnsbestanddeel dat zich om algemeen aanvaarde reden telkens in de nabijheid van Lu bevindt. Een huisgenoot? haar schaduw? de hond? oppas?

facadisme Bloch in de Veldstraat, wat daarmee gebeurd is. Walg. Op de schoolbanken zit je altijd wel naast een eikel die later dit soort dingen doet. Vakken als wiskunde, chemie en fysica afschaffen. Dag Allemaal, Story, Blik en zo'n hoeveelheid stront dat je niet weet waar je beginnen moet.

Fibonacci-reeks
Een Fibonnaci-reeks, legt Wim Van Waegeneer uit, duidt de groeicyclus aan. De groeiwijze van planten is genetisch bepaald. Het fenomeen doet zich niet alleen bij planten voor, denk ik. Elk derde of vierde of vijfde of achtste boek lijkt op het eerste. Bijvoorbeeld: ik lees een boek van Toussaint, dan lees ik iets van Saramago, dan iets van Snijders, dan iets van Carver, een ogenblik later iets van Perec, dan Gombrowicz en als zevende lectuur weer iets van Toussaint. In die zich bekruisstuivende herhaling van lectuur ontbreken Irving, Brusselmans, Böhl, Hemmerechts en Aspe en nog eens duizend andere auteurs. Mijn lectuur is genetisch bepaald.

foute feiten Nadat we het achtereenvolgens over samengestelde bladeren, het hoofd van de bibliotheek van Merelbeke, de meerkoet en de alibi-ali hebben gehad, komt het gesprek op foute feiten over dieren. Van de lemming is bekend dat de soort zich van tijd tot tijd massaal van een fjörd gooit, een merkwaardig fenomeen dat door de jezusdierachtigen als zelfmoordbrigade ingeschat werd, want waarom, zo redeneerde die malle jezusdierachtige, springen ze met z'n allen de gore poolzee in? O jezusdier, achterlijk en mal en met uw lamme kwezelkloten god en drek ontbloot. Een simpel feit. Als het aan land te druk wordt, springen de lemmingen in zee. Ze zwemmen naar de eilanden. Verspreidingsdrang, daar gaat het om.

grap De grap van Fabiola. Ha ha ha. En de rest van de clan? Allemaal Opus dei.

Hansbeke Hansbeke is een deelgemeente van Nevele. M'n vader sleet z'n jeugd aan het Schipdonkkanaal, vlakbij de plek waar nu een brug is. Ook vroeger was er een brug, die lag wat meer kanaalopwaarts. Voor de mensen die voorbij de brug woonden was het kanaalafwaarts. Hansbeke is een van die gemeenten die door de spoorweg belegerd wordt. Wolkenflarden schuiven voor de zon.

hardrockers Mieke over een landelijk alom bekend fenomeen: hardrockers. Kettinkske aan hun portefeuille, mouwloos jeansvestje, biceps, triceps en altijd ambras.

hond Canaciere: een handtas van hondenleer. Het hondeneiland: de Canarische eilanden.

iemand Iemand zei. Ik ken in het Ibo voor elk spreekwoord, zei iemand, een spreekwoord dat het tegenovergestelde beweert.

'Er is ook iemand geweest,' herinnert Nicolas zich opeens, 'die Stefaan heet.' Van Ryssen, is Van Ryssen geweest? 'Van Ryssen, ja. En Melanie, zij is ook geweest.' En hebben ze iets gezegd? Dat herinnert hij zich niet.

ieverans Ergens te velde. Tussen de patatten. Het postpunt is aan de kerk. 't Bareeltje, stamcafé van Verminnen, gaat afgebroken worden. Ze zeggen dat 't een wonder is dat op die lijn nog geen katastrofe gebeurd is. Ieverans: overal, nergens.

Kevin Steeman Een van de bezoekers op zaterdag. Hij, Philippe en Dewi zitten in de tuin.

kippenpoot Lu schildert aardappelen. Naast de aardappel legt zij zich ook toe op het schilderen van kippenpoten. Of heeft zich toegelegd.

lijsterbes De lijsterbes.

Marc Goethals We zitten in de tuin, Marc, eega, dochter, Mieke, Chris, Wim. In de tuin staat blauwkruid en salie, een lijsterbes.
We hebben elkaar drie, vier keer ontmoet. Een keer was met Kosuth in het salon van Myriam en Ivan. Later als boek in De Blinde Reiziger. Wim legt uit wat Thijsse met samengesteld bedoelt.

Marie, Antoine Uit Luik/Liège met de auto naar Hansbeke gekomen. Op gegeven ogenblik zien we twee koolwitjes copuleren. Tijdens de coïtus staat de grijze romp van de onderste van beide vlinders kaarsrecht overeind.
Tijdens volgende jaargangen krijgt een select aantal kunstenaars de mogelijkheid om in croxhapox een groepsproject te realiseren zonder dat de artistieke directie zich met het project bemoeit; Antoine Van Impe is er een van. Zijn project wordt 2011. In 2010 is er eerst Stijn Van Dorpe, in het najaar Bart Lodewijks.

meerkoet >onderscheid

melk Is er melk? Nicolas (met iets anders bezig): 'Ja, in de frigo.' In de frigo.

mensheid Door wereld bedreigd.

nachtmerrie (Mieke) In Oostende vanop een hoge building een nectarine op haar kop krijgen. Heeft ze trouwens al eens meegemaakt, bijna: de nectarine kwam vlak naast haar op het voetpad terecht en spatte uit elkaar.

onderscheid De waterhoen heeft een rood, de meerkoet een wit bekje. Het altijd onaf ogende, zwalpende gepeddel van de waterhoen heeft een simpele oorzaak: de soort heeft geen zwemvliezen (zie eend en aanverwanten) maar kippenpoten.

oranje "Tom Kaplan stond op het bordes met zijn koffer naast zich. Hij was gereed voor vertrek." Eerste zin van Striptease met de dood van Otto Hause. Wat een rotzin. Kaplan staat op het bordes, heeft een koffer naast zich. In die koffer zitten vierhonderdenvijfentwintig muizen. Is al meteen een stuk beter. Met een koffer naast zich stond Tom Kaplan op het bordes. Ook al stuk beter dan wat Hause er mee deed. Hause op het bordes? Met een koffer? Otto Hause met een koffer? En die koffer stond naast hem? Zit niet vast aan Hause of zo. Nee, de koffer staat naast Hause en Hause naast de koffer, want zo beginnen dit soort boekjes. Ik heb er nog eentje genoteerd, Levende Lading uit de EROS reeks, het tweede nummer, 12 Francs. Dit werkje begint met volgende zin: "Tot aan het zeildoeken dak opgestapelde aardappelen verborgen hen voor nieuwsgierige blikken van buitenuit." Kan je toch gewoon 'Aardappelen verborgen hen voor, enzovoort', of gewoon simpelweg aardappelen van maken. Aardappelen. God, godverdomme, godzijdank. Bij nader inzien: een lidwoord toevoegen.

Robertskruid In de tuin van Reibroekstraat 17 staat het vlakbij de achterkant van het huis. Robertskruid behoort tot de familie van de Ooievaarsbekachtigen, de bladeren zijn diep ingesneden.

Schietekatte, Sofie Het gesprek komt op.

steak au poivre Niet verkoold, leg ik uit, maar tussen à point en bien cuit. De kok, neef van Jan Hoet, gaat voor een elegante oplossing van het vraagstuk (ik stel me voor dat bien cuit altijd min of meer problematisch is - wanneer verandert in fietszadel wat als steak au poivre bedoeld was en serveren ze er ook dan friet en salade maison bij?). De steak die Nicolas geserveerd krijgt is net iets dikker dan Het Diner van Herman Koch (300 blz) en bloedt nog.

Stekeblind.

vandaag Zondag 30 augustus 2009.
Gisteren, zaterdag 29 augustus, schreef ik het volgende: Vandaag is begraven Leon, Leon van De Reisduif. Hier in Hansbeke.

Van Waegeneer, Wim stuit tegen het tafeltje, strooit koffie, legt uit wat het verschil is tussen bladeren en samengestelde bladeren.

Vlaams De vervoeging van ja en nee.
-Ey gie da gedoan?
-Ba nink.
-Weh ge doetj.

Nink, ney, ninz, nint, nèw, neinz.

Weijts, Christiaan ART. 2856 (het jaar van de beerput)

weps De weps, zeventienvleugelig. Bewaart z'n hersenen, die de omvang van die van een olifant hebben, in een kartonnen doosje. Oppassen achterin de tuin, Boris, Leus heeft er Modiano aangeplant. De tubinettes à l'huile, zoals het bloembeginsel genoemd wordt, bloeien reeds vroeg in het voorjaar en geven in het najaar, vanaf pakweg midden augustus, grijze bloemen die bloeien in rechthoekige kaarsen vol minitieus uitgewerkte prentenkabinetten.

zandbijen In het zand aan de achterdeur een kolonie zandbijen. Einzelgangers: ze hebben allemaal een apart gangetje.

Geen opmerkingen: