maandag 28 september 2009

maandag 28 september

Leus Leus is bezig, Leus, hij is bezig, had zich vergist, kocht verf in een Brico in Anderlecht, zei Bogaert waar hebt ge die verf gekocht, in een Brico in Anderlecht zei Leus, daar kunt ge toch niet mee verven zei Bogaert, ik reed op het derde baanvak, stak auto's voorbij die sneller reden dan toegelaten is, dat is toch geen verf, is dat verf, dat is toch geen verf zei Bogaert, als 't van mij afhangt stap ik naar die Brico in Anderlecht en kieper ik die brol op de vloer zei Bogaert, daar in die Brico in Anderlecht, Thomas heeft al wel vaker een patat op z'n bakkes gehad he lacht Leus, geestige anekdote: Bogaert die in die Brico in Anderlecht die brol op de vloer kiepert, als 't van hem afhing, en Leus die ermee aan de slag gaat in de ruimte waar Lezaire zat en z'n prioriteiten aanpast, van de brol die hij zich liet aansmeren maakt hij een prioriteit.


Lodewijks
Bart brengt een krijttekening aan. Hij en Stijn zitten in dezelfde kamer. Bart tekent een zitbank. In de video van Stijn ontbreekt de zitbank. Hij is er wel, die zitbank, maar je kan hem niet zien. Op de zitbank hebben mensen plaats genomen. Ze kijken naar het plafond. Bart tekent het ontbrekende element, de zitbank. Hij vertelt over Oudenaarde. De Sint-Walburgakerk is twee kerken, eigenlijk.
Hoe het project in Oudenaarde tot stand kwam. Eerst schrijft hij een brief naar de deken. Bart schrijft brieven en daar is hij verdomd goed in. Het voorstel om het roet aan de marktzijde van de Sint-Walburgakerk te cadreren, wordt positief onthaald, er volgt een gesprek en een interview met de deken. Dat gesprek wordt gepubliceerd in Kerk en Leven. 1 = de ongewenste geschiedenis, 2 = waarom de kerk. Dat was de centrale vraag: waarom de kerk. In Kerk en Leven publiceert Bart een brief aan de parochianen.

De kuisvrouw is een ander verhaal. Zij wijdt zich aan het onbegonnen werk. 'Ik kreeg haar niet aan het hoofd gepraat,' zegt Bart, 'dat vuil ook een schoonheid heeft.'

foto's: Bart Lodewijks

Mil
Mil en Oana hokken op de derde verdieping, in een langwerpige ruimte, in een hoek van het gebouw, een plek die zich achter de locatie van Constant VZW bevindt. In een van de belendende ruimtes is Lotte Van Audenaeren bezig. Lotte heeft een leuke bril. Het werk van Mil hangt er al, een half dozijn schilderijen.


North Sea jazz Nicolas Leus, 1989. Herinnert zich een concert met onder andere Gerry Mulligan en andere leden van de Birth of The Cool sessie, zonder Miles, die had een half decenium eerder het loodje gelegd.

Oana


ommetje Ik maak een ommetje. Dat is zonder orde, ik slenter, kom via Rue Pletinck op de Beurs uit.

In The Collector twee cd's, Twins van Ornette Coleman, met Eric Dolphy, en iets van Yusef Lateef. Onvergetelijke taferelen.
In Tropismes drie volumes: Roubaud, Pasolini, Michaux.

Piet
Piet van HAP is in de grote zaal bezig. Juul had 's voormiddags alles al weg gehaald, Winfred zat aan het stuur van de auto.

quote 1. (Nicolas au rue Zenne) 'Michaël is groot omdat hij de leefwereld van nu is en de kunde van vroeger.' (over het werk van Michaël Borremans)
2. (quelqu'un) 'Hier is iets wat me intrigeert, iets wat me niet onverschillig laat, iets wat me beroert zonder dat ik het begrijp. Ik begrijp het zonder dat ik daar een verklaring voor heb.' (over het werk van Jacques Roubaud)
3. (Bart) 'Zij wijdt zich aan het onbegonnen werk.' (over de kuisvrouw van de Sint-Walburgakerk te Oudenaarde)

Roubaud, Jacques Quelque chose en noir, page 34: De toute évidence quelque chose s'achêve mais comment savoir quoi? si c'était le jour ce serait simple, mais d'une simplicité extérieure, n'impliquant que des gestes: la lampe, la fermeture des portes, le lit.

Thomas
Houston Texas 2007. De palmen zijn Côte d'Azur. Waar aan de Côte d'Azur? Saint-Tropez, zegt Thomas, nadat hij zich eerst niet lijkt te realiseren dat de Côte d'Azur meer is dan een strook van strand en rotsen en blauwe zee. Hij zit in de ruimte waar Marc zat. Het afwerken van de video-installatie gebeurt vrijdag.

tolofeentjes bij de vloot Hier heb ik er nog eentje, Kapitein, grap ik. We kijken bakboord, buigen over de reling, in het doorzichtige water zwemmen veterloze schoenvissen. Ja, daar is er nog eentje, het roeltje, een binnenkaper, vrij algemeen verspreid van Noord- tot Poolzee, met lange vinnen die op veters lijken.

Van Audenaeren, Lotte >Mil

van Zuijlen, Daniëlle Elle à l'idée de construir un corridor dans la chambre où Alda Snopek avait son projet. That's remarkable, isn't it, Van Dorpe did the very same in Berlin, he made a narrow corridor in between two parts of the exhibition construction.
Ik meet de afstand tussen beide deuropeningen. De korte wand (tussen de linkerhoek van beide deuren) geeft 4m28, de lange wand (tussen de rechterhoeken) 5m56.

verftechnisch (Nicolas au rue Zenne) Witte verf op bruine verf, ook de witte verf die er onder zat, bruine verf op witte verf en bruine verf op bruine verf, slordig, min of meer geometrisch, een cirkel, een vierkant, speciaal effect onder de witte verf, grote cirkel, kleine cirkel, een raster, arceringen, quote: het leven is arceren, en al de rest is de verftechniek van het slechte schilderen. Of: hetgeen gebeurt als ge bricobrol koopt.

zandkleur Bricobrol: zand, mat, goed dekkend, makkelijk uit te strijken.

Zoete In wat de ruimte van Steffie was, hangt een werk van Dirk Zoete, een lap van 3 op 2.

Geen opmerkingen: